Riksrevisionsverket har granskat den statliga tillsynen och kontrollen på livsmedels- och miljöområdet.
Det har visat sig, att myndigheternas direkta tillsyn ute på företagen är eftersatt och den förväntas bli än mer eftersatt framöver. På miljöområdet beror detta bl.a. på att dokumentgranskningen blir allt mer omfattande.
På livsmedelsområdet får kommunerna, enligt RRV, stora problem, när egentillsynen om några år är fullt utbyggd. Oanmälda inspektioner och provtagningar kommer att minska kraftigt.
RRV visar med ett räkneexempel, att kommunerna då ska göra 35 000 föranmälda besök vid företag, som har egna kontrollprogram. Återstående resurser räcker till ca 10 000 inspektionstillfällen och provtagningar. Dessa kommer sannolikt att behövas för att övervaka de ca 9 000 små livsmedelsföretagen, som inte har krav på eget kontrollprogram.
RRV anser, att det är risk för att Livsmedelsverket och kommunernas Miljö- och hälsovårdsnämnder får samma problem som Naturvårdsverket, länsstyrelserna och kommunerna haft på miljöområdet under många år.
En grundförutsättning för att systemet med egentillsyn, dvs. att företagen får ett allt större ansvar, ska fungera är, enligt RRV, myndigheternas förmåga att i den direkta tillsynen upptäcka och beivra överträdelse. Enligt RRV förefaller risken för närvarande vara liten att bli upptäckt för att ha fuskat med egenkontrollen och sedan bli straffad för detta.
Myndigheternas övervakningsmetoder har inte utvecklats i takt med egenkontrollens ökande användning och betydelse. Många företag är ointresserade av att genomföra kontrollen och många saknar fortfarande godkända kontrollprogram.
Myndigheternas kontrollroll har försvagats till förmån för rådgivning. Det avgiftssystem som införts har ytterligare förstärkt denna tendens. RRV menar därför att arbetsformer och organisation måste ses över för att komma till rätta med kontrollproblemen på miljösidan och för att leda in livsmedelskontrollen i lämpliga former.
Det bör utredas om det är möjligt att rationalisera tillsynen genom att slå ihop delar av livsmedels-, miljö- och arbetarskyddstillsyn till en organisation, som renodlat arbetar med kontroll. Myndigheternas direkttillsyn på företagen skulle på så sätt öka och därmed ökar risken för upptäckt vid fusk med egenkontrollen.
En sådan samordning av kontrollarbetet skulle ge en helhetssyn på företaget och en anpassning till företagens sätt att organisera säkerhetsarbetet. Detta bör också kunna begränsa de totala kontrollkostnaderna för både myndigheter och företag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utreda möjligheten att samordna livsmedels-, miljö- och arbetarskyddstillsyn.
Stockholm den 24 januari 1994 Siw Persson (fp)