Kretsloppstanken har genom den av regeringen lagda propositionen hamnat högt upp på agendan. Detta är bra och riktigt! Vi har under flera tusen år brukat jordens vatten gång på gång. Människan har använt vattnet i samma takt som naturen hunnit med att rena det på ett biologiskt och naturligt sätt. Under det sista seklet före år 2000 har helt plötsligt all konsumtion ökat, i många fall exponentiellt. Utvecklingen har i många delar fört oss framåt men tyvärr konstaterar man att den även flyttats tillbaka. Naturen hinner idag inte med att rena och syresätta vattnet i samma grad som förr. Detta beror inte på att vi är fler konsumenter, utan snarare att vi förbrukar alltför mycket rent vatten utan att föra det renat tillbaka till källan.
Avloppsvattnet från våra kommuner har stor del i misshållningen av naturens resurser. Mycket pengar (25 miljoner kr) skulle kunna sparas i t.ex. Stockholm om kommunens avloppsvatten kunde spridas på åkrar istället för att deponeras på soptippen. Andra alternativ är att rena slammet för att därefter återföra vattnet till sin plats och metaller och annat till sina resp områden.
Forskning har bedrivits omkring avloppsvattnet dels i Svalövs kommun och dels på Kemira i Helsingborg tillsammans med Lunds Universitet. Två olika inriktningar visar dessa upp, men säkert finns det ännu fler lösningar på ett stort problem.
Kretsloppet
Vårt behov av vatten har blivit så stort att det naturliga kretsloppet inte räcker till för att återställa vattnets kvalitet. I våra svenska insjöar har kretsloppet genom åren framgångsrikt återställts bland annat genom långtgående biologisk och kemisk rening. Våra reningsverk hjälper nu till att rena vattnet med bl.a. kväverening. Men det är bara en del av processen. För att kretsloppet skall bli fulländat måste det till en återvinning även av de föroreningar som blir kvar i reningsverken.
Energiskog
I Kågeröd, Svalövs kommun har man ett försöksprojekt med bevattning av en energiskogsodling, (Salix) med biologiskt renat avloppsvatten. Genom detta projekt kan man återföra näringsämnen från människan via avloppsvatten till åkermark genom tillvaratagande av den resurs som finns i avloppsvattnet. Energiskogen har flera fördelar genom snabb tillväxt och möjlighet av att få fram etanol och metanol.
En fortsatt forskning inom området bör ge bättre resultat och därmed också ekonomiska vinster för såväl oss konsumenter som för vår natur.
Dubbelt kretslopp
Projektet som drivs av Kem-Water vid Kemira är dubbelt i den bemärkelsen att man separerar och renar såväl vattnet som det övriga av metaller och kemikalier som finns i slammet. Vi måste lämna tillbaka vattnet i samma skick som när vi lånade det av naturen. Därmed kan vi också lämna över ansvaret för vår jord till kommande generationer.
Projektet visar att man kan återanvända såväl fällningskemikalierna som tungmetaller och organiskt material i avloppsslammet. Processen är på gång och borde kunna vara en lösning för våra kommuner till dess att avloppsvattnet blir renare redan från källan, våra hem, industrier och jordbruk.
Åtgärder
Regeringen har genom olika departement ett ansvar för att ge stimulans och riktlinjer för kommunernas hantering av bl.a. avloppsvattnet. Kristdemokraterna har lagt motioner i liknande ämne men med den skillnaden att resultatet sträcker sig längre fram i tiden. Denna motion talar om insatser som bör gå att applicera betydligt snabbare. Genom kommunernas investering i hjälpmedel till reningsverk bör vi kunna skona vår miljö medan tid är. Kretsloppet måste efterlevas så snart vi bara kan. Därför bör regeringen vidtaga åtgärder som dels ger riktlinjer och dels ger stimulans för kommunerna att förbättra avloppsvattnet.
Avslutning
Det finns med andra ord kunskaper inom vårt land för att komma fram till en lösning av dagens problem med kommunernas avloppsvatten. Ett cirkulärt flöde av resurser mellan stad och landsbygd bör ge samhällsvinster som ger dubbelt igen, dels en monetär förtjänst, dels, men kanske det viktigaste, en miljövinst av betydande värde.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär en utredning av åtgärder för att stimulera till bättre rening av kommunernas avloppsvatten,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om möjligheterna för kommuner att recirkulera fällningskemikalier och nyttja spillvatten som resurs i energiodling,
3. att riksdagen hos regeringen begär en utredning med uppgift att inventera kommunernas sätt att ta hand om sitt avloppsslam.
Stockholm den 21 januari 1994 Kenneth Lantz (kds)