Det är hög tid för en sammanhållen och genomtänkt politik om Arktis. Arktisregionen innehåller såväl faror som enorma utvecklingsmöjligheter.
Miljöhoten är många i området. Väldiga mängder atomsopor har tippats i havet och lagrats på land. Dessutom har svavelsyra och tungmetaller släppts ut från nickelsmältverken på Kolahalvön. Men i Barentshavsområdet finns också rika naturresurser som rätt utnyttjade kunde förvandla regionen till en av de mest utvecklade med stor ekonomisk betydelse för hela Europa. Länderna runt Arktis måste samarbeta för att undanröja hoten och ta till vara möjligheterna.
Arktis är ett område med svag infrastruktur, gles befolkning -- en urbefolkning med vissa grundläggande rättigheter och extrema naturförhållanden. Även om området är perifert och marginellt är det av stor betydelse och ett viktigt känslospröt för miljöförändringar. Genom studier i området kan vi bättre förstå jordens klimat- och miljöutveckling. Havets roll är av speciell betydelse, ett innanhav, 3 000--4 000 m djupt, som är mycket litet utforskat. Känd är emellertid den arktiska bassängens stora roll som värmeväxlare och pump i förhållande till världshaven.
Att området hittills utforskats så lite har berott på avsaknad av tekniska möjligheter och att området varit ett viktigt strategiskt militärt område. Teknikens utveckling och Sovjetunionens sönderfall skapar helt nya förutsättningar för forskning i området.
Forskningen i Arktis är såväl en internationell som en nordisk angelägenhet. Forskningen i Arktis kräver något utöver det vanliga och är en stor teknisk utmaning vilket talar för ett internationellt samarbete. De miljökatastrofer som hotar området är också av en sådan omfattning att de kräver ett internationellt samarbete.
Det finns redan i dag ett nordiskt samarbete i Arktis, t.ex. finns en nordiskt sammansatt mätstation i nya Ålesund, Svalbard. Alla nordiska länder utom Island har en fast polarorganisation, vilka samarbetar med varandra. T.ex. bedrivs en samlad expeditionsverksamhet i Antarktis. Fördelen med detta samarbete är att man fått 1. en kostnadseffektiv organisation 2. en organisation anpassad till den begränsade volym av forskare som det rör sig om 3. forskare som får chans att arbeta systematiskt och långsiktigt.
Det nordiska samarbetet kan utgöra förebild för ett internationellt samarbete. Eftersom Arktis är ett mycket komplicerat område att utforska är det väl lämpat för ett omfattande samarbete. Även internationellt pågår ett samarbete mellan Norden, Canada, USA och Sibirien. Arbetet pågår med ett globalt program motsvarande vad som finns för Antarktis.
Dessutom förekommer olika former av bilateralt samarbete. Mellan Ryssland och Sverige planeras t.ex. en expedition 1994 längs Sibirienkusten, den s.k. Russian Swedish Tundra Expedition.
Polarforskningen kommer att bli central i 90-talets forskning. Nordiskt polarforskningssamarbete är därför av stor betydelse. Norden är en ''stormakt'' på polarforskningens område liksom inom meteorologi och naturvård och har unik kompetens när det gäller isbrytning exemplifierad av bl.a. isbrytaren Odens närvaro vid Nordpolen 1991. Finland och Sverige är också enda länder med havsis gränsande till landmassan. Viktigt är att åstadkomma närkontakt mellan foskare och att undvika tunga organisatoriska överbyggnader.
Efter Sovjetunionens fall har Norden fått del av tidigare sovjetisk forskning. Det finns en stor öppenhet men de miljödata som finns är inte alltid av bästa kvalitet eller jämförbara även om den ryska kompetensen är stor.
Arktis är inte bara natur utan också ett oerhört resursstarkt område. Arktis är ett av världens rikaste områden vad gäller olja och gas, guld, diamanter, uran, fiske m.m. Arktis kommer, inte minst till följd av den nya världspolitiska öppenheten, därför att bli ett viktigt centrum på den kommande världskartan. Allt eftersom center--periferiperspektivet och nation--statmodellen blir allt mindre tillämpbara i säkerhets- och militärpolitik kommer en ny öppenhet in i den nordeuropeiska politiska bilden. Sjöfartsförbindelserna kommer drastiskt att förändras och därmed också att skapa intressanta politiska konsekvenser.
Det försiggår en regionalisering i området inom tre sfärer som kan komma i konflikt med varandra.
1. Nordisk ram. Nordkalotten.
2. Barentsregionen. Samarbetsområde mellan de tre nordligaste fylkena i Norge, Norrbottens län i Sverige, Lapplands län i Finland och områdena Murmansk och Arkangelsk i Ryssland i frågor gällande handel, kultur, ekologi med funktionell utformning.
3. Arktisk ram. Global (Norden samt USA, Japan, Canada och Ryssland).
Barentsregionen som ett samarbetsområde skulle innebära att Finland, Norge och Sverige etablerar goda samarbetsrelationer till Ryssland men också till Japan (Nordostpassagen). Samarbetet skulle också innebära en utvidgning av det samarbete som sedan länge ägt rum på Nordkalotten.
Samarbetet inom den globala ramen avser främst forskning och miljöfrågor och i mindre grad ett politiskt samarbete. Ett kanadensiskt förslag är att inrätta ett arktiskt råd för bl.a. Norden, USA och Canada.
Arktis är resursrikt och har en stor potential, något som Norge bl.a. fört fram i förhandlingarna med EG. Arktis har betydelse för Finland, Norge och Sverige i förhandlingarna med EG (t.ex. i fråga om ett arktiskt jordbruk). För att kunna lösa miljöproblem i regionen är det också nödvändigt att skapa kontakter med övriga Europa.
Viktigt är att Norden diskuterar vad samarbetet i regionen lokalt och regionalt skall omfatta och vilka övergripande mål som finns. Det måste utformas en genomtänkt politik i samarbete med forskare. Grundläggande för utvecklingen i området är att miljöproblemen måste lösas. T.ex. måste de ryska kärnvapenproven avbrytas för att en utbyggnad skall kunna övervägas. Dock bör man vara medveten om att det inte bara handlar om ekonomi och miljö. Utvecklingen i området är av central betydelse för stabiliteten i vår del av Europa och för vår framtida säkerhet.
Vem som får tillgång till Arktis resurser och vilka de kommande stormakterna i området blir är en fråga med direkt politisk infallsvinkel. I Barentssamarbetet kommer ett Brysselperspektiv in vad gäller såväl säkerhet som ekonomi. Politiska, ekonomiska och miljömässiga linjedragningar förestår i detta resursrika område, varvid ett bibehållet nordiskt samarbete är väsentligt.
I stället för att utarbeta ett program för att normalisera samarbetsförhållandena i regionen lägger vi in begränsningar i systemet, t.ex. genom att begränsa gränshandeln. För att utveckla samarbetet i regionen kunde vi dra nytta av våra erfarenheter på det nordiska området, t.ex. samarbetet på Nordkalotten och samarbetet med Murmansk och Arkangelsk. Det krävs vidare att en infrastruktur för t.ex. vägar, hamnar, järnvägar etableras och att arbetskraftsresurserna utvecklas. Det finns behov av kompetensutveckling, banksamarbete, informationssamarbete och inte minst lagstiftning om exempelvis fusioner, markköp och joint ventures i området. Finansieringsmöjligheterna inom regionen är dessutom små varför en viss biståndsverksamhet kan behövas. Skall vi gå in i ett ekonomiskt samarbete krävs ett politiskt fundament.
För Norden är fisket, träförädling, metaller och gas viktiga sektorer för tekniskt samarbete i området men därtill krävs politiska beslut och politisk styrning.
En ekonomisk och ekologisk samverkan i Barentsregionen skulle ha en stor betydelse för demokratin och säkerheten och den industriella utvecklingen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om det angelägna i att Sverige tar initiativ till forskning och utveckling i Arktis.
Stockholm den 18 januari 1994 Hugo Bergdahl (fp) Elver Jonsson (fp)