Under årens lopp och på många olika sätt har frågan om åtgärder för att stoppa stranderosionen i södra Skåne, och i synnerhet i Ystads kommun, aktualiserats. Nu är dock problemet omedelbart överhängande, och åtgärder måste omgående sättas in för att inte stora värden skall gå förlorade. Den flera hundra meter breda, inbjudande sandstrand som fanns för bara något tiotal år sedan, har idag återtagits av havet, som fortlöpande äter sig in i kustlinjen i en takt av ca 10 meter per år.
Problemställningen är mycket väl utredd, bl.a. av Hans Hansson, docent vid institutionen för teknisk vattenresurslära, LTH, Lund. Det finns mycket realistiska förslag på insatser både i strandvallen, på stranden och ett stycke ut i havet. Allt detta material finns tillgängligt bl.a. på gatukontoret i Ystads kommun.
Det är av största vikt med en snar insats särskilt vid ett par punkter av kuststräckan, Löderups strandbad och ett avsnitt av kustvägen nära Ystad stad. Om ingen åtgärd sker kommer inom kort en stor kapitalförstöring att ske både av enskild egendom, VA-system och vägar.
Ystad med dess stränder och rekreationsmöjligheter för turister har riksintresse. Alla de drabbade småhusägarna som ser sina hus hotade av att sköljas ut i havet har naturligtvis intresse av snabba åtgärder. Det har också Ystads kommun, både på grund av de hotade VA- anläggningarna, vägarna och turistanläggningen. Kostnader för åtgärderna, som bl.a. består i sammanlänkade betongplattor och byggande av pirar, bör därför fördelas jämnt mellan stat, kommun och drabbade småhusägare.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om insatser mot stranderosion i Ystads kommun.
Stockholm den 17 januari 1994 Tuve Skånberg (kds)