Svensk trädgårdsodling behöver en elitplantstation
De flesta växter är anpassade för ett visst klimat och vissa ljusförhållanden. Detta gäller inte bara olika arter, utan även den genetiska variationen inom många arter och eventuella odlade sorter inom arter. Björkar från södra Sverige är inte lämpliga att plantera i norra Sverige, en del jordgubbssorter som odlas i Mellaneuropa är inte lämpade för det svenska klimatet osv.
Växter från sydligare länder passar således ofta inte i Sverige, även om samma art går att odla mer eller mindre långt norrut i Sverige. Det är därför viktigt att vi inom landet -- eller ännu hellre i nordiskt samarbete -- värnar om sorter, typer, eller s.k. kloner som är maximalt lämpade för olika delar av vårt land. Detta ingår numera också i ambitionerna att värna om den biologiska mångfalden inom arter och bland kulturväxterna.
Den allt mera internationella handeln även med trädgårdsväxter medför problem i dessa avseenden. Dels riskerar äldre sorter (motsv.) lämpade för svenska odlingsförhållanden att gå förlorade om de inte identifieras och ordentligt bevaras. Dels riskerar yrkesodlare och fritidsodlare att inte kunna få tillgång till bästa möjliga sorter, även om de råkar finnas bevarade på något sätt.
För trädgårdnäringen, för fritidsodlarna, för ansvariga för parker och planteringar är det således viktigt att det finns en metodik och en organisation som kan tillvarata olika sorter av odlade växter och samtidigt hålla dessa tillgängliga för praktisk odling. För växter som i första hand förökas ''vegetativt'', dvs. med sticklingar eller liknande, görs detta av en sorts organisation som brukar benämnas elitplantstation. Sådana finns numera i ett stort antal länder, bl.a. i samtliga nordiska länder utom Island. Alla har någon form av samhällsstöd till sin bevarandeverksamhet.
En elitplantstation har ytterligare en viktig funktion, nämligen att se till att de växter som är utgångsmaterial för kommersiell förökning är friska. Härigenom kan spridningen av många allvarliga växtsjukdomar begränsas. Denna aspekt blir allt viktigare efterhand som den internationella handeln med växter ökar. För den fria handeln med trädgårdsväxter inom EG krävs att många trädgårdsväxter har en sundhet och kvalitet som förutsätter tillgång på utgångsmaterial från någon elitplantstation.
Den svenska elitplantstationen finns sedan snart tio år i anslutning till institutionen för hortikulturell växtförädling i Balsgård inom Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Trädgårdsodlingens elitplantstation är en stiftelse med trädgårdsnäringen, fritidsodlingen och SLU som stiftare. Den tillkom ursprungligen för att bromsa spridningen av rödröta på jordgubbar, som då hotade hela den svenska jordgubbsodlingen. Sortimentet har därefter successivt kompletterats med bärbuskar, fruktträd, prydnadsbuskar och parkträd. Särskild uppmärksamhet har ägnats åt att kunna tillhandahålla sorter lämpade för Norrland.
Den svenska elitplantstationen har successivt byggts upp genom bidrag från de tidigare restituerade handelsgödselavgiftsmedlen. Sammanlagt har i storleksordningen 10 miljoner kronor investerats i anläggningen, växtmaterial, odlingsmetodik, informationsmaterial etc. Genom att den tidigare handelsgödselavgiften avskaffades i slutet av 1992 har emellertid den tidigare finansieringsmöjligheten för elitplantstationen på Balsgård försvunnit. Inför 1995 finns risk att verksamheten måste upphöra eller nära nog läggas ned om ingen alternativ finansiering kan ordnas.
I propositionen 1993/94:236 nämns att även frågan om en elitplantstation för norra Sverige bör utredas som ett led i stödet för norrländsk trädgårdsodling. Av vad som har anförts ovan framgår att det är viktigt att även norrländsk trädgårdsodling kan garanteras ett maximalt bra växtmaterial anpassat för norrländska förhållanden. Ett samhällsstöd till exempelvis Öjebyns trädgårdsförsök är därför väsentligt.
Av såväl kostnadsskäl som praktiska och formella skäl torde det inte vara möjligt att ha mer än en elitplantstation i Sverige. Utöver de ekonomiska skälen tillkommer bl.a. praktiska frågor som rör sorträttigheter, tillgång på expertis m.m. Den i propositionen aviserade utredningen om bl.a. stöd för en norrländsk elitplantstation kan därför inte isolerat behandla frågan om en elitplantstation för Norrland, utan måste i så fall behandla hela frågan om hur man för Sveriges del säkerställer mångfalden bland berörda kulturväxter. Huvudproblemet är att finna en metod att finansiera bevarande, kontroll och tillhandahållande av för de svenska trädgårdsförhållandena värdefullt växtmaterial.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om elitplantstation i Sverige.
Stockholm den 30 mars 1994 Björn Ericson (s)