Den svenska djurskyddslagen (l988:534) är unik, och har fått berättigad uppmärksamhet runtom i världen. Den ses på många håll som ett föredöme och har därför ett värde som pådrivare i arbetet för djurens rätt i andra länder. En röd tråd i den nya djurskyddslagen är att man skall ta hänsyn till djur som individer på ett helt annat sätt än tidigare.
Djurskyddslagen blir dock aldrig bättre än den tillsynsorganisation man har. Bara en tredjedel av landets kommuner har särskild djurskyddsinspektör som handhar tillsynen.
Riksdagens revisorer har nyligen i en rapport påpekat att vissa kommuner sköter sitt djurskydd undermåligt. Det prioriteras lågt och får så små resurser att den uppsökande verksamheten inte klaras av.
Vänsterpartiet har tidigare i riksdagen, i en enskild fråga till jordbruksminister Karl Erik Olsson, påpekat bristerna i tillsynsorganisationen, t.ex. att kompetens- och målbeskrivning för tillämpningen av djurskyddslagen i kommunerna är ofullständig. Jordbruksministern hänvisade i sitt svar till att det finns en arbetsgrupp inom Svenska kommunförbundet, bildad hösten l992, som arbetar med frågan. Arbetsgruppen har dock ännu inte redovisat sitt arbete. Samtidigt skär fler och fler kommuner ner sina resurser på det här området.
Den officiella djursyn som Sverige gjort sig känd för kan knappast anses vara trovärdig om lagstiftningen inte följs upp och efterlevs. För att detta skall ske bör riksdagen ange klarare kompetens- och målbeskrivningar för kommunerna. Riksdagen bör kräva att det föreskrivs en viss miniminivå för tillsynen i kommunerna, relaterat till antal tillsynsobjekt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av klarare kompetens- och målbeskrivningar för kommunerna angående djurskyddstillsyn.
Stockholm den 25 januari l994 Bertil Måbrink (v) Eva Zetterberg (v) Jan Jennehag (v)