Den djurskyddslag som riksdagen antog 1988 medför bl.a. att äggproduktionen i Sverige från och med den 1 januari 1999 måste ske på annat sätt än med konventionella bursystem. Denna lag innebär stora förändringar och får sannolikt konsekvenser som inte kommer att leda till det som var målsättningen med den nya lagstiftningen, nämligen att husdjur, i detta fall värphöns, skall erhålla ett förbättrat skydd mot dålig behandling. Som utvecklingen varit sedan lagen antogs föreligger i stället risk för att standarden i djurhållningen inom äggproduktionen sänks. Detta kunde inte förutses i samband med att den nya lagen antogs 1988.
Bakgrunden är att få länder i världen har antagit så långtgående djurskyddslagstiftning som Sverige. Exempelvis har inte våra närmaste grannländer beslutat att införa en djurskyddslagstiftning som motsvarar vår.
Med den lagstiftning beträffande värphöns som kommer att gälla från och med 1999 kommer den svenska äggproduktionen att hotas av ökad import. Detta på grund av att de svenska producenterna möter krav som inte har någon motsvarighet i andra länder.
Detta innebär att risken är stor för att äggproduktionen går ur Sverige. En minskad svensk produktion skulle innebära att statens och konsumenternas möjligheter att påverka standarden i djurhållningen inom äggproduktionen minskas eller till och med upphör. Eftersom undersökningar inom branschen visar att konsumenterna inte till någon avgörande grad fäster avseende vid ursprungsland står det helt klart att möjligheterna att vidmakthålla svensk äggproduktion drastiskt försämras eftersom s.k. alternativt producerade ägg kostar upp till 5--7 kronor mer per kilo för konsumenten.
Som en följd av lagstiftningen 1988 har den svenska näringen fått ''motorstopp''. Man vågar för närvarande inte investera i vare sig burar eller alternativa system. Det bedöms också i dag att det inte finns några godkända alternativ till burar som ger några djurhälsofördelar eller konkurrenskraftiga resultat.
Av de försök som hittills gjorts med alternativ till burhållning har ännu ingen nått upp till de fyra krav som formulerats av Jordbruksverket:
1. Arbetsmiljön får inte försämras.
2. Djurhälsan får inte försämras.
3. Medicineringen får inte öka.
4. Näbbtrimning får inte förekomma.
Sett i dessa perspektiv förefaller det orimligt att tro att det skall vara praktiskt genomförbart att till utgången av 1998 byta ut de cirka 5 500 000 hönsplatser som det handlar om i vårt land.
Rimligt vore att öppna för ytterligare alternativ. Därför bör de möjligheter till forskning om alternativa bursystem som inskränktes i och med den nya lagstiftningen 1988 öppnas på nytt. På andra håll i världen arbetar man med konkurrenskraftiga system som bygger på burar.
I avvaktan på att ytterligare resultat nås inom detta område bör förbudet mot burar från och med den 1 januari 1999 skjutas på framtiden. De riktlinjer som angivits från Jordbruksverket i detta fall, år 2004, kan ge en möjlighet för den svenska näringen att genomföra en omställning som medför att näringen inte går ur landet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om svensk burhållning av värphöns,
2. att riksdagen som sin mening ge regeringen till känna vad i motionen anförts om möjligheter att fram till år 2004 genomföra en omställning som medför att äggproduktionen stannar i landet.
Stockholm den 24 januari 1994 Stig Bertilsson (m) Arne Andersson (m) Karl-Gösta Svenson (m)