Bakgrund
Tuberkulos kan spridas från hjort till nötkreatur och människor.
Tio länsveterinärer varnar för detta och kräver att man omprövar beslutet att avvisa ett förslag om obligatorisk tbctestning av den svenska hjortstammen.
Sjukdomen bovin tuberculos, som kan vara mycket allvarlig för människan -- ibland dödande --, fick 1987 fäste i Sverige via import av smittade hjortar från England. Hittills har åtta smittade hjorthägn upptäckts och samtliga 1 400 hjortar i dessa avlivats.
Utöver detta finns ytterligare 780 hjorthägn med omkring 50 000 hjortar i landet. Länsveterinärerna och även ansvariga på jordbruksverket och statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), är övertygade om att smittan finns även i många andra hjorthägn.
Åtgärder
Våren -93 föreslog jordbruksverket, med stöd av såväl nationell som internationell expertis, obligatorisk tuberkulintestning av hägnade hjortar och förbud mot att flytta hjortar från hägn som inte förklarats fria från tbc med motivationen att tuberkulossmittan kan spridas vidare till nötkreatur som för in smittan i ladugården. Där kan tbc- smittan spridas vidare till bonden via droppinfektion eller via opastöriserad mjölk.
Oro finns nu över att det kommer att bli svårt för branschen att själv klara att bekämpa och utrota tuberkulos hos hjort. Exempel på detta är Danmark, där man först försökte med frivilliga program, men där man först efter en tvingande lag lyckades att praktiskt taget bli fri från tbc i vilt.
Att få bukt med tbc hos hjort har också stor betydelse gentemot EU. Om Sverige kan bevisa att landet är fritt från tbc-smitta, går det att utan tal om handelshinder ställa hårda krav på smittfri import.
Det vore önskvärt att man kunde skärpa bestämmelserna genom att gå på jordbruksverkets förslag att införa obligatorisk tbc-testning av den svenska hjortstammen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om obligatorisk tbc-testning av den svenska hjortstammen.
Stockholm den 20 januari 1994 Alwa Wennerlund (kds)