Virkesimporten har under lång tid varit och är alltjämt av stor betydelse för svensk skogsindustri. Genom importen kan industrin till en förhållandevis låg kostnad säkra råvaruförsörjningen under högkonjunkturer så att inte råvaran begränsar utnyttjandet av produktionskapaciteten.
Virkesimporten bidrar också till att minska industrins totala kostnader för råvaror och förbättrar därmed dess konkurrensförmåga på den internationella marknaden. I viss utsträckning kan importen även vara betingad av speciella önskemål beträffande kvalitet och sortiment.
En stor del av det importerade virket kommer från våra grannländer. Skogsindustrierna ligger till stor del utmed kuster, vid större sjöar där sjöfart bedrivs eller nära skogar i grannländerna. Detta gör att virkesanskaffning utanför landets gränser utgör en naturlig del i skogsindustriernas virkesförsörjningsplaner. Genom förändringar i valutakurser, förändrade virkespriser och fraktkostnader har mer avlägsna exportländer etablerat sig på den svenska virkesmarknaden under senare år.
Den importerade virkesvolymen låg på en tämligen konstant nivå under perioden 1950--1974 då den varierade mellan 0,5 och 1,4 miljoner kubikmeter f ub per år. Därefter har importvolymen ökat kraftigt för att nå sin hittills högsta nivå 1988 då 8,5 miljoner kubikmeter f ub importerades. 1989 var importvolymen 7,9 miljoner kubikmeter f ub.
Problemet med importen är att det i många fall är fullt med insekter och insektslarver i virket. När det gäller importen från våra grannländer som har samma arter skadegörare som vi framkommer problemen då större partier insektsangripet virke anländer hit och risken är överhängande att insekterna ska lämna virket och angripa skog i virkespartiernas omgivningar.
Störst oro inger dock importen från mer avlägsna länder. Den kan medföra att nya arter organismer kommer in och etablerar sig i landet. Almsjukan är ett bra exempel på en främmande organism som kommit in och etablerat sig i landet. Sådana organismer kan uppträda som skadegörare på träd och/eller virke eller enbart som främmande element i den svenska faunan och floran. Möjligheten finns också att vi får in organismer i landet som etablerar sig utan att vålla skada här, men som däremot kan ge upphov till skador i andra länder om de följer med svenska exportprodukter dit. Om detta inträffar så kan givetvis svensk export av vissa sortiment försvåras.
Etablering av nya arter organismer i Sverige, som inte ger upphov till skador, vare sig här eller utomlands, är en etisk fråga och ingen skogsskyddsfråga. Inte allt tillskott till den svenska faunan och floran genom virkesimport torde dock av de flesta ses som önskvärt.
Generellt gäller att risken för att nya arter skadegörare ska kunna etablera sig i Sverige är störst vid import av trädslag som liknar våra inhemska och vid import från områden där klimatet liknar det svenska. Vid all riskbedömning i detta sammanhang är det emellertid svårt att förutse vilka effekter som kan uppstå av de rubbningar som sker när främmande arter etablerar sig i nya ekosystem.
När det gäller bakterier och svampar så begränsas inte riskerna för spridning av sjukdom till de kända patogenerna. Överhuvudtaget kan trädlevande svampar och bakterier i en ny miljö bli allvarliga skadegörare. Genom genetisk omkombination kan organismer utveckla mer aggressiva raser.
Som exempel kan nämnas att 1988 importerades 1 miljon kubikmeter f ub virke från Chile. Under 1988 och 1989 inspekterades 14 virkespartier från Chile. Det visade sig då att i det chilenska virket som var väl barkat påträffades 49 levande insektsarter varav 21 arter som tidigare ej registrerats i Sverige.
Jag har vid två tillfällen tidigare väckt en motion med liknande innehåll. Utskottet har då avstyrkt motionen med hänvisning till att förordningen med bestämmelser om införsel av växter m.m. skall ändras. Någon sådan ändring har ännu ej kommit till stånd och därför anser jag att problemet alltjämt är aktuellt.
Mot bakgrund av ovanstående finns det skäl att se över förordningen (1975:994) om införsel av växter m.m.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en förändring av förordningen (1975:994) om införsel av växter m.m.
Stockholm den 20 januari 1994 Britta Bjelle (fp)