Sverige var under första hälften av 1990-talet ett relativt homogent land vad beträffar befolkningens religion. Sedan 2:a världskriget har invandringen till Sverige ökat av företrädare för andra folk och religioner. Bland dessa kan nämnas utövare av islam och judiska trosbekännare. Olika bestämmelser har också anpassats till den utvecklingen. Fortfarande kvarstår dock vissa hinder som försvårar för i Sverige bosatta utövare av vissa religioner.
Enligt grundlagen skall i landet råda religionsfrihet. Som en följd av detta bör man överväga fortsatta åtgärder som kan underlätta utövning av andra än den kristna religionen. Detta gäller för närvarande kanske särskilt vissa gemensamma krav som ställs på vissa matvaror enligt föreskrifter i de muslimska och judiska religionerna.
Som ett led i den anpassningen har regeringen efter framställan från ombudsmannen mot etnisk diskriminering (DO), uppdragit åt Statens Jordbruksverk att undersöka formerna för att i Sverige möjliggöra slakt som dels är förenlig med de krav som bör ställas från djurskyddssynpunkt, dels förenlig med föreskrifter i de muslimska och judiska religionerna (halaha och kosher).
Trots upprepade framställningar har till utredningen inte knutits sakkunniga företrädare för samfund som företräder utövarna av berörda religioner. Detta kan ha bidragit till att utredningen hittills inte kunnat finna former för att förena kraven enligt djurskyddslagen med kraven som ställs för utövande av ovan nämnda religioner. Det kan nämnas att Sverige, Norge och Schweiz är de enda länder som fortfarande förbjuder slakt enligt metoder föreskrivna i dessa religioner.
För dem som vill leva strikt enligt andra än den kristna religionens krav kan det också förekomma behov av att ersätta vissa inhemska eller till Sverige importerade matvaror med andra framställda i enlighet med sin religions föreskrifter. Som exempel kan nämnas koshermat som finns i konserver och judiskt påskbröd (matzot). Eftersom mycket små kvantiteter av dessa matvaror förbrukas är det i praktiken inte möjligt att etablera inhemsk produktion. Utövarna av dessa religioner är därför hänvisade till import av sådana produkter.
Oblater, som används i samband med nattvarden, är inte belagda med importavgift. Man kan därför ifrågasätta om inte importavgifter bör slopas även på de matvaror som krävs för utövning av andra religioner. Eftersom små kvantiteter av dessa varor förbrukas i Sverige är importen och hanteringen väsentligt dyrare än beträffande andra matvaror. Detta kunde kompenseras genom ett slopande av importavgifter på dessa produkter, på samma sätt som redan skett med oblater. Priserna på dessa matvaror är f.n. väsentligt högre än på motsvarande matvaror förekommande i den allmänna handeln. Detta drabbar särskilt de mindre bemedlade utövarna av andra religioner, inte minst stora grupper av nyligen invandrade muslimer. Det har framkommit att barnfamiljer och pensionärer inom dessa invandrargrupper av ekonomiska skäl har svårt att ha råd att köpa kött, konserver och andra matvaror som behövs för utövning av deras religioner.
Kristendomen är landets religion. Det är naturligt att myndigheterna i första hand vidtar åtgärder som krävs för utövande av landets officiella religion. Samtidigt förefaller det rimligt att motsvarande åtgärder vidtas sedan för att underlätta även för utövarna av andra religioner. Många av dessa ställs samtidigt inför andra, bl.a. ekonomiska, krav som följer med etablering i ett nytt hemland. För dem kan det vara särskilt betungande att betala väsentligt högre priser för dagliga matvaror än den övriga befolkningen. Begränsad och kontrollerad tullfri import av sådana varor skulle inte utgöra någon konkurrens för svenskt jordbruk eller handel. Behov av gränsskydd torde därför inte föreligga.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att inom landet möjliggöra skäktning på ett sätt som är förenligt med muslimsk och judisk religion,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att slopa importavgiften på matvaror nödvändiga för utövning av i landet förekommande religioner.
Stockholm den 17 januari 1994 Jerzy Einhorn (kds)