Från 1990 blev det inte längre tillåtet att upplåta fiske, sälja fiskekort, för vatten med samfälld fiskerätt såvida inte samtliga delägare lämnat sitt medgivande därtill. Byalagen är medvetna om situationen men ombildningen från den ordningen, delägareförvaltning, till föreningsförvaltning går mycket trögt.
Fiskevårdsområde, en annan förvaltningsform för bland annat samfällt fiske, har inte heller visat sig särskilt tilltalande bland fiskerättsägarna. Därför står en stor del av landets fisketillgångar utan en förvaltningsorganisation som kan företräda ägarna samt fatta giltiga beslut.
I viss utsträckning kan situationen skyllas på den stora kostnaden. En förrättning kostar normalt 1 000--1 500 kronor för bildandet av en samfällighetsförening. Särskilt för mindre byalag med en blygsam ekonomi avskräcker de höga kostnaderna som är förenade med bildandet, i synnerhet som den enskilda fiskerätten i sak inte förändras.
Kvar står emellertid problemet att övergripande fiskevårdsintressen inte har en part att förhandla med, då man med vederbörande inte kan träffa giltiga överenskommelser till exempel om fisket i våra älvar. Samfällighetsförening är en stabil förvaltningsform även för fisket.
Med hänvisning till anförda skäl föreslår vi riksdagen att en övergång från delägareförvaltning till samfällighetsförening förenklas så att kostnaderna kan minimeras, samt att alla byasamfälligheter i likhet med dödsbon blir skyldiga att utse företrädare för samfälligheterna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av åtgärder för att stimulera bildande av fiskevårdsföreningar.
Stockholm den 25 januari 1994 Leif Marklund (s) Åke Selberg (s)