Fisket i Norrbotten är trots sin begränsade omfattning av stor betydelse för länet. Yrkesfiskarnas antal har tyvärr blivit allt färre på senare år, bl.a. på grund av problem med lönsamheten.
Det är viktigt att ge fiskarkåren goda förutsättningar för att upprätthålla ett aktivt kust- och skärgårdsliv. För tillsyn och övervakning, såväl i fred som krig, fordras bofast befolkning med kännedom och kunskaper om skärgård och hav. Fiskarkåren bör därför inte ytterligare reduceras.
Genom internationella avtal och överenskommelser måste vår vattenmiljö skyddas och uttagen av hotade bestånd begränsas. Sverige kan dock inte ensamt svara för miljö- och beståndsvård och Norrbottens yrkesfiskare bör inte drabbas av hårdare fiskeregleringar än andra svenska fiskare.
Fiskeriverkets beslut angående fredningstider för lax och öring för 1993 som skärpts för 1994 drabbar hårt yrkesfiskarna efter Norrbottenskusten. Med nuvarande förbudstider kommer dessa ej att kunna fortsätta sin verksamhet. I regeringens proposition 1992/93:184 om vissa fiskefrågor, som riksdagen beslutade våren 1993, framgår att för att tillfälligt minska fångsterna skall statligt stöd kunna erhållas. Detta har av fiskeriverket inte ansetts gälla kustfisket i Norrbotten, trots fiskeförbud.
Laxtillgången har ökad avsevärt de senaste åren och fångsterna i exempelvis Kalix älv har därmed ökat. Att det ringa antalet yrkesfiskare i Norrbotten skulle utgöra någon risk för det totala laxbeståndet måste anses ytterligt begränsat. Fiskeförbudet från den 1 maj till den 20 juni borde i sin helhet avvecklas eller åtminstone gälla endast maj månad.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att se över fredningstiderna för lax och öring vid Norrbottenskusten.
Stockholm den 24 januari 1994 Olle Lindström (m)