Riksdagen beslutade om en ny fiskelag i juni 1993 (1993:787). Med stöd av denna lag har regeringen under hösten 1993 utfärdat en ny fiskeförordning (1993:1097). Fiskeriverket har bemyndigats att utforma föreskrifter för fisket med stöd av den nya förordningen.
Syftet har bl.a. varit att åstadkomma förenklingar av det tidigare gällande och svåröverskådliga regelverket. Fiskeriverkets målsättning skulle vara att uppnå nämnda förenklingar av fiskebestämmelserna, utan att fiskevårdens och fiskets krav därigenom åsidosätts. Detta har inneburit att gemensamma bestämmelser införts för större områden och att vissa bestämmelser av lokal karaktär kunnat utgå. Dock skulle förändringarna inte få leda till men för fiskbestånden.
De nya reglerna skall ha grundats på en avvägning mellan kraven på regelförenkling, omsorgen om skyddsvärda fiskbestånd och önskemålet att lämna fisket fritt efter arter som inte behöver skyddas.
Båstads kommun, liksom fiskarnas organisationer, avgav yttranden över förslaget till nya föreskrifter. Man begärde då att trålfiske inte skulle få bedrivas innanför trålfiskegränsen i Laholmsbukten. Bukten utgör ett för södra Kattegatt mycket viktigt reproduktionsområde och dessutom drabbas det kustnära yrkes- och husbehovsfisket orimligt hårt av det fiske som bedrivits av stora trålare i området.
Vidare begärde man att fiske med snurrevad från fartyg borde förbjudas i Laholmsbukten och Skälderviken inom ett område som begränsas av linjen Kullen--Hallands Väderö fyr--Tylögrunds fyr--Trångudden (vid Tylösand).
Snurrevadsfisket är numera så kraftigt utvecklat att ett ''snurrekast'' idag täcker (piskar) större area än vad trålning täcker motsvarande tid. Denna effektivitet är förödande för reproduktionen i såväl Laholmsbukten som Skälderviken. De grunda bottnarna skadas, och därmed också reproduktionen, med negativa följder för såväl det kustnära fisket som fisket i Kattegatt.
Vid åtskilliga tillfällen sker också ett orimligt fiske med snurrevad på så sätt att båten, efter att ha lagt ut snurrevaden innanför gränsen, läggs strax utanför. Därmed ''sopar'' man ut fisk från området innanför. Detta har kunnat ske utan påföljd, varför det finns starka skäl att skärpa bestämmelserna genom att flytta gränsen.
Det är angeläget att säkerställa återväxten av fisk i Skälderviken, Laholmsbukten och Kattegatt, varför de begärda ändringarna av föreskrifterna för fisket i dessa områden bör genomföras snarast.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder i syfte att rädda reproduktionen av fisk i Laholmsbukten och Skälderviken.
Stockholm den 24 januari 1994 Ingvar Eriksson (m)