Inledning
Larmrapporter om ekologiska kollapser till följd av vår kemikalieanvändning slog igenom i mångas medvetande redan på 60-talet när Rachel Carsons bok ''Tyst vår'' kom. Överraskade har vi kunnat konstatera att bakgrundshalten av tungmetaller ökat mångfalt gentemot naturliga bakgrundshalter och hur många stabila naturfrämmande ämnen fått storskalig spridning i naturmiljön och lagras upp i sälar och isbjörn i Arktis, långtifrån användningsplatsen.
Vår kunskap om kemikalierna och de effekter de kunde och kan få i den komplexa naturmiljön var och är alltjämt liten. Därför måste försiktighetsprincipen få gälla och noggrann förprövning vara A och O. Den storskaliga spridningen av både tungmetaller och stabila naturfrämmande ämnen gör dessutom att arbetet för att minska riskerna med kemikalieanvändning måste bedrivas både internationellt och nationellt. I propositionen görs också en redogöresle för det internationella samarbetet inom FNs, OECDs och EGs ram för att minska världssamfundets problem med användning av miljöfarliga kemikalier. Kemikalieinspektionen spelar här en mycket viktig roll och har redan byggt upp en plattform för detta arbete på internationell nivå. Sverige är värd för en internationell konferens på temat kemikaliehantering. Konferensen är en uppföljning av FN-konferensen för Miljö och Utveckling i Rio de Janeiro 1992, den s.k. Riokonferensen.
Det internationella samarbetet gör det enklare, snabbare och billigare att få fram riskbedömningar och att därmed kunna upprätta riskreduktionsprogram. Mycket viktigt är att harmonisera klassificering och märkning av kemikalier samt att förhindra illegal handel med giftiga och farliga produkter. Eftersom en stor del av spridningen av exempelvis tungmetaller sker via konsumtionsartiklar förstår man vikten av internationellt miljösamarbete och behovet av internationellt miljöreglemente inom det globala handelssamarbetet. I prop 1993/94:111, Med sikte på hållbar utveckling, diskuteras detta utförligare. Sverige arbetar offensivt för att en miljökodex ska utarbetas för handelssamarbetet inom GATT.
EU
Förhandlingsresultatet i medlemskapsförhandlingarna med EU vad gäller miljöområdet får betraktas som ett bra utgångsbud. Sverige behöver inte backa på något område där vi nu har strängare miljöregler. Istället ska EU se över sina regler och försöka komma upp till Sveriges nivå. Det gäller exempelvis vår strängare kemikalielagstiftning där substitutionsprincipen (miljöfarliga kemikalier ska bytas mot mindre farliga) är lagligt reglerad, vår modell för klassificering av kemikalier, krav på låga kadmiumhalter i handelsgödsel, begränsning av pentaklorfenol och användning av arsenik och tennorganiska föreningar vid tryckimpregnering av trä etc. På vissa områden är EUs regler strängare, exempelvis för användning av bromerade flamskyddsmedel och förhandsgranskning av biocider och biologiska bekämpningsmedel. På dessa områden innebär ett ev medlemskap en klar ambitionshöjning för Sveriges del. I de fall EU inte kan komma ifatt Sverige där vi har strängare regler, är det viktigt att göra klart redan från början att Sverige inte backar utan i de fall EU inte kommer ifatt låter ev. framtida tvister på området avgöras i EG- domstolen, med hänvisning till den s k miljögarantin.
Vad gäller substitutionsprincipen har denna lyfts in som en grundläggande princip i en rådsresolution till EUs femte miljöhandlingsprogram. Substitutionsprincipen betonas också i kemikalieavsnittet i det omfattande handlingsprogrammet Agenda 21, som ett stort antal av världens länder undertecknade vid Riokonferensen.
Standardisering
För kemikaliekontrollen kan standardisering ha både negativ och positiv betydelse. Bl.a. kan teknisk standardisering i allmänhet av material, produkter och funktioner och processer m.m. leda till en sådan bindning till vissa kemiska ämnen eller produkter att en icke önskvärd spridning av kemikalier eller olämplig kemikaliehantering inte kan undvikas. Enskilda företag som t ex vill byta ut kemikalier eller göra någon annan form av riskbedömning kan således få svårigheter om det innebär behov att frångå någon standard. Därför är det mycket betydelsefullt att driva på för miljö-/hälsostandardisering av varor, och att Sverige är drivande i detta arbete internationellt.
Ekonomiska styrmedel
Ekonomiska styrmedel används mycket begränsat idag för att styra bort från användning av miljöfarliga kemikalier. Det är kristdemokraternas bestämda uppfattning att ekonomiska styrmedel ska användas för att främja en övergång till en kemikalieanvändning i produktion och konsumtion, som passar in i ett bärkraftigt samhälle. Användning av ekonomiska styrmedel för att nå en bärkraftig utveckling betonas i Riodeklarationen, men också inom OECD och EU.
Miljömärkning
I propositionen redogörs för arbete med miljömärkning både i Sverige, Norden och EU. Miljömärkning är ett mycket viktigt styrmedel för att främja utvecklingen av mer miljöanpassade och kretsloppsanpassade produkter. Miljömärkning är också det stöd som måste erbjudas den enskilde konsumenten för att han/hon ska ha möjlighet att påverka utvecklingen i sund riktning. Sedan miljömärkning infördes har miljömärkta varor i detaljhandeln tagit mycket stor andel av försäljningen. Inom EU är ett direktiv på väg för att nå en gemensam miljöstandardisering, vilket på sikt kommer att påverka Sverige och övriga nordiska länder. Den nordiska svanen har hunnit längre än EUs blomma i dag.
Miljökvalitetsnormer
En oro finns över hur den samlade miljöbelastningen långsiktigt kommer att påverka vår livsmiljö.
Användningen av exempelvis tungmetallerna bly, kadmium och kvicksilver har de senaste åren minskat -- även om det luftburna kadmiumnedfallet ännu är ett ökande problem. Men i teknosfären har mycket stora mängder tungmetaller lagrats upp. Den omfattande upplagringen av tungmetaller och stabila miljöfarliga ämnen i miljön innebär tillsammans med övriga gränsöverskridande problem såsom försurning, marknära ozon och övergödning etc att gränserna för vad naturen tål ofta överskrids. Detta kan iakttas inte minst i skördebortfall i jordbruket i södra Sverige och utbredda skogsskador i hela landet.
Miljöskyddskommittén, som haft i uppgift att lägga fram ett förslag till miljöbalk, föreslår i sitt slutbetänkande att miljökvalitetsnormer ska användas som ett arbetsredskap inom miljöpolitiken. Miljökvalitetsnormer ska fastställas vetenskapligt. Åtgärdsprogram för att nå ner till de halter av miljöbelastning som naturen tål ska upprättas. Det är viktigt att vara medveten om att miljöbelastning i regel inte handlar om enstaka stora utsläppskällor utan om en mängd små källor, vilket i och för sig komplicerar bilden. Kristdemokraterna ställer sig mycket positiva till införande av miljökvalitetsnormer. Åtgärdsprogram, utarbetade med miljökvalitetsnormerna som grund, måste ha direkt rättslig status, dvs. straffpåföljd ska vara följden av att aktörer bryter mot sådana åtgärdsprogram. Rättsligt bindande miljökvalitetsnormer är ett nödvändigt redskap för modernt effektivt arbete för att begränsa miljöbelastande verksamheters negativa effekter på miljön.
Stabila naturfrämmande ämnen
För ett stort antal kemikalier håller riskreduktionsprogram på att utarbetas. P.g.a. vår brist att i tid inse, och förutse, vilka processer och vilken verkan kemikalier får i miljön, måste en viktig ledstjärna vara att inte introducera några nya kemikalier av stabil karaktär. Den nuvarande användningen av stabila naturfrämmande ämnen måste på sikt upphöra.
Mycket positivt är regeringens initiativ till att i samband med att Kemikalieinspektionen, Jordbruksverket, Naturvårdsverket och Livsmedelsverket utvärderar kadmiumavgiften, också låta dessa redovisa kunskapsläget beträffande risker förenade med kadmium. En allmän oro hyser vi även för effekterna av regionalt höga halter av andra metaller än tungmetaller såsom krom, zink, tellur osv. Även om det inte går att avgöra om fara föreligger i dagsläget med ökande halter i miljön av en rad metaller, bör själva det faktum att vi förändrat det naturliga tillståndet mångfalt leda till ödmjuk eftertanke. Miljöarbetet bör alltså inte bara vara inriktat på att åtgärda uppenbara miljöproblem i efterhand, och begränsa utsläpp av ämnen vi vet skadar miljön, utan också vara förebyggande och sträva efter att inte ytterligare spä på en miljösituation som alltmer fjärmar sig från den naturliga ursprungsmiljön.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av internationellt arbete,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ekonomiska styrmedel för att främja säkrare kemikaliehantering och en övergång till mindre miljöfarliga kemikalier,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en total avveckling av stabila naturfrämmande ämnen,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om användning av miljökvalitetsnormer och vikten av att dessa måste ha en rättslig verkan.
Stockholm den 17 mars 1994 Kenneth Lantz (kds)