Den nya fiskelagstiftningen har på grund av nytillkomna regleringar medfört att många skärgårds- och kustbor utestängts från att utöva sin yrkesmässiga småskaliga fiskeverksamhet. Detta är oacceptabelt. Det rimmar illa med talet om en levande skärgård.
En levande skärgård är i hög grad beroende av sina sommargäster och turism. Ett yrkesmässigt småskaligt fiske är av stor betydelse för att tillgången på färsk fisk i skärgårds- och kustområden blir tillgodosedd. Det är numera också vanligt att denna typ av småskalig verksamhet kombineras med rökeri.
Det småskaliga yrkesmässiga fisket är i jämförelse med det egentliga yrkesfisket av ringa omfattning. Det är ofta inriktat på fiskarter som av lönsamhetsskäl är ointressant för det egentliga yrkesfisket. Det bör därför finnas utrymme för båda kategorier.
Med hänsyn till att tillgången på fisk beror på många olika faktorer kan det finnas fog för någon form av reglering när det gäller utövande av fiske. Det är därför rimligt att även det yrkesmässiga småskaliga fisket licensieras. En sådan licens ska ge innehavaren rätt att bedriva småskaligt fiske men inte berättiga till någon form av statligt stöd. Eftersom länsstyrelserna bäst känner till förhållandena inom sina län bör de svara för tilldelningen av licenser. Den s k närhetsprincipen bör gälla i detta avseende. Skyldighet att redovisa fångsterna i loggbok bör även gälla den typ av verksamhet. Loggboksuppgifterna kan lämnas hel- eller halvårsvis för att minimera den byråkratiska hanteringen. Till småskaligt yrkesmässigt fiske bör hänföras fiskeverksamhet som sker kontinuerligt och med en bruttointäkt i storleksordningen 10 000 kronor per år.
Det torde ankomma på utskottet att utarbeta erforderliga författningsändringar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar att i enlighet med vad i motionen anförts yrkesmässigt småskaligt fiske får möjlighet att utöva licensierat fiske.
Stockholm den 21 januari 1994 Karl-Gösta Svenson (m)