Nuvarande och kommande problem vid Norrlandskusten har kommit i skymundan i mängden av andra nationella och internationella problem som vi upplevt under de senaste åren.
För Norrlands fiskenäring är utan tvekan problemen de mest omfattande som upplevts sedan 1950-talet. Problemen har dessutom förvärrats hela tiden från 1980-talets slut och nu är det fråga om hela näringens framtid. Det är flera orsaker som medverkar till denna situation och först kan nämnas torskutfiskningen i Bottenhavet i slutet av 80-talet. Detta har nu upprepats i Östersjön. Kombinerat med mycket liten föryngring av beståndet under många år kan det dröja många år innan fisket återigen kan bli lönsamt. Till detta kommer att även laxfisket drabbats hårt på grund av laxdöden. Återstår strömmingsfisket, vilket inte har samma lönsamhet på grund av extremt låga priser och stora överskottsproblem.
Sälstammens ökning och de problem som därmed följer för kustfiskare vid Norrlandskusten ökar de praktiska och ekonomiska påfrestningarna ytterligare och är kanske t.o.m. en ödesfråga för det kustnära fisket i Bottenhavet.
Norrlands fiskare har på grund av klimatet en klar nackdel gentemot fiskare från andra kustavsnitt eftersom vintrarna kan vara 5--6 månader långa. Besättningarna får därmed en mycket lång bortovaro från hemmet samt många och långa hemresor med stora resekostnader. Eftersom varken klimatet eller långa avstånd kan förändras bör samhället istället stödja Norrlandsfisket lokalt och därmed främst de mindre ''ortbundna'' fiskebåtarnas möjligheter att bedriva framgångsrik fiskenäring även i framtiden.
För Norrlandsfiskets framtid behövs olika åtgärder. Fiskare och staten kan inte som hittills förvänta sig att fångstresurserna räcker till både för ett småskaligt garnfiske och ett storskaligt trålfiske. Om det småskaliga fisket skall kunna utvecklas även i Bottenhavet måste även resursen skyddas och byggas upp för detta genom att uthålligheten tryggas. Detta kan då ske genom att det storskaliga och för beståndet förödande trålfisket omfattas av restriktioner och att båtarna rustas tekniskt på ett sådant sätt att småfisk inte fiskas bort eller skadas som hittills.
Fisket i Bottenhavet är en gemensam angelägenhet för Sverige och Finland. Därför behövs ett djupgående samarbete om fiskets framtid i Bottenhavet. Det är av stor betydelse att frågan tas upp mellan regeringarna i berörda länder, speciellt på grund av EES-avtalet och ett eventuellt EU-medlemskap är det viktigt att samma bestämmelser för fiske råder i båda länderna.
Nästa strategi gäller de framtida förhandlingarna angående ett eventuellt medlemskap i EU. Norrlandsfisket har på grund av sitt läge med långa avstånd till marknaden problem som inte finns i nuvarande EU. Det är viktigt att detta uppmärksammas. Eventuella framtida regionalpolitiska stödåtgärder från EU förutsätter även nationella satsningar inom regionalpolitiken, men även ett nära samarbete med Finland.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om regionalpolitik och EU för yrkesfisket i Bottenhavet samt att frågan även tas upp i ett nordiskt sammanhang,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att sälstammens utbredning och hanteringen av skadestånd bör utredas.
Stockholm den 20 januari 1994 Sinikka Bohlin (s) Karl Hagström (s)