Under 30 år har laxstammarna i Norrlandsälvarna varit utsatta för en kraftig överfiskning, framför allt genom ett hårt havsfiske i södra Östersjön. Överfiskningen har accentuerats under senare delen av 80-talet, och myndigheter, fiskeorganisationer och politiker har i många sammanhang fört fram krav på en effektiv reglering av fisket.
I Västerbotten har det under i stort sett hela 80-talet genomförts en rad åtgärder för att bygga upp laxstammarna igen. Det har dels varit fråga om olika begränsningar av fisket vid kusterna och i älvarna och dels direkta fiskevårdsåtgärder som avelsfisken, utsättningar av lax, biotopförbättrande åtgärder, fisktrappor m m. Åtgärderna har i huvudsak bekostats med regionala medel.
Under de senaste tre åren har dessvärre laxbestånden drabbats mycket hårt av dödlighet i sjukdomen M 74. Det är en miljörelaterad åkomma som upptäcktes 1974 och som tidigare drabbat laxen i begränsad omfattning. 1993 uppgick dödligheten i Norrlandsälvarna till mellan 80 och 96 %.
M 74 relateras till förhöjda halter av klorerade kolväten i laxens fettrika vävnader. Dessa anrikas i samband med födointaget under havsvistelsen och överförs till avkomman med dödlig utgång som följd. Under senare tid har även vuxen lax visat akuta förgiftningssymtom. Avkomman från lax med sådana symtom har drabbats av näst intill total dödlighet i M 74. Även om dödligheten syns tydligast i laxodlingar är effekten betydligt allvarligare i älvar med naturliga laxbestånd. Undersökningar visar att avgången är likartad för den naturligt lekande laxen och här finns det inga möjligheter att öka reproduktionen, eftersom det är antalet lekande laxar som avgör hur stor föryngringen blir. I odlingarna har man hittills kunnat kompensera bortfallet genom att utnyttja den överkapacitet som finns. Men även detta stöter på problem när dödligheten överskrider 90 %.
För de naturligt producerade laxpopulationerna i Norrlandsälvarna är situationen akut. De riskerar att helt försvinna inom några få år. Det stora överutnyttjandet har här reducerat de naturreproducerande laxstammarna till knappt 20 % av den ursprungliga omfattningen. Därtill kommer en dödlighet i M 74 på 80--95 % av avkomman, vilket i princip tillintetgör reproduktionen. Det återstår nu två årgångar av ännu ej utvandringsfärdiga laxungar i älvarna, på vilka naturlaxens fortsatta existens vilar. Två årgångar som bara uppgår till knappt 20 % av den normala omfattningen!
De åtgärder som erfordras för att rädda naturlaxens existens är följande:All beskattning av naturreproducerad lax i havet måste upphöra under 3--4 år. Även övrigt fiske på naturlax måste begränsas under motsvarande period.Genbanker för de naturreproducerande laxstammarna måste upprättas med omedelbar verkan. Detta för att säkra de genetiskt skilda egenskaperna hos de olika populationerna vid en utslagning av den naturliga reproduktionen.Orsakerna till M 74 måste fullständigt utredas så att verksamma åtgärder kan sättas in fortast möjligt. Eftersom problematiken är av internationell omfattning erfordras det omfattande forskningsresurser.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för att rädda de naturreproducerande laxstammarna i Norrlandsälvarna.
Stockholm den 18 januari 1994 John Andersson (-)