Svenskt fiske har genom flera fiskestopp utsatts för extra ekonomiska påfrestningar. Svenska yrkesfiskare har under långa perioder saknat sina traditionella inkomstmöjligheter samtidigt som utländska fiskare har kunnat fortsätta att landa sina fångster till svensk fiskberedningsindustri.
En möjlighet att långsiktigt planera sin verksamhet har spolierats för många yrkesfiskare. Dessutom har finansieringen av fartyg och utrustning baserats på kontinuerlig fisktillgång. Släkt och vänner är inblandade i ett nätverk av borgensåtaganden för många fiskefartyg. En ekonomisk kris i ett företag sprider sig som ringar på vattnet och drabbar ett flertal personer som inte är direkt berörda av yrkesfisket.
Vid en begränsning av fiskeansträngningen bör individuella kvoter för varje fiskefartyg prövas. Vi anser att 90-dagars fiskekvoter kan utgöra en grund för fångstbegränsning som kan ge kontinuerlig tillförsel av färsk fisk. En begränsning skall omfatta alla nationer inom det berörda fiskeområdet. Det är angeläget att en fiskefartygskvot prövas eftersom den svenska fiskeflottan har en betydande överkapacitet i förhållande till de fiskevatten som Sverige har. Vi kan dessutom uppnå en jämnare fördelning mellan yrkesfiskare med olika kapacitet på fartygen.
I detta sammanhag bör bulkfiskets risker för fisketillgången också uppmärksammas. Yrkesfisket skall ges förutsättningar för att kunna konkurrera på lika villkor med andra närliggande länders yrkesfiskare.
Kust- och insjöfisket utgör en viktig inkomstkälla för många familjer. Dess utövare förädlar och marknadsför ofta sina fångster och utgör i många fall föredömen för en produktveckling.
När fisktillgången är mycket begränsad bör yrkesfiskarnas möjlighet till egen förädling och distribution ges uppmärksamhet och ingå i stödåtgärder vid fiskebegränsning.
Sjukdomsförekomst på fångad fisk måste följas upp i större omfattning. Vi föreslår att fiskare av alla slag skall uppmärksammas på detta genom ökad information. Redan på ett tidigt stadium skall orsakssamband mellan sjukdom och miljö utprovas.
Den naturligt reproducerande laxen måste ges förutsättningar för att kunna överleva. Havsfisket av lax i Östersjön måste begränsas genom en överenskommelse mellan berörda nationer.
Landningskontrollen måste omfatta samtliga berörda nationer som fiskar inom ett avgränsat område. En gemensam övervakningskontroll är en viktig del liksom att landningskontrollen utförs av personal som har utbildning för att undvika feltolkning av avtalen.
Det finns en varierande uppfattning av vad kvalitetsbegreppet ''färsk fisk'' innebär. När fångsten ligger kyld på större fiskefartyg från måndag till landningen på torsdag och når konsumenten veckan efter är det av stor vikt att definiera vilka kriterier som färsk fisk skall uppfylla när den når konsumenten.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om individuella kvoter för fiskefartyg,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stödåtgärder vid fiskebegränsning,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökad information beträffande sjukdomsförekomst,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det måste skapas förutsättningar för den naturligt reproducerande laxens överlevnad i Östersjön,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om landningskontroll,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om klargörande av begreppet ''färsk fisk''.
Stockholm den 17 mars 1994 Claus Zaar (nyd) Simon Liliedahl (nyd)