Under vintern 1988/89 uppmärksammades att 20--30 granar i 50--60-årsåldern hade dött eller var döende på grund av oprovocerat kådflöde från barken. Detta inträffade ett par mil nordost om Halmstad i Halland. Vid Skogsvårdsstyrelsens besiktning kunde ingen orsak till sjukdomen konstateras trots analays av uttagna prov.
Under 1991/92 kom larmen om ''Hallandssjukan'', som den döpts till, allt oftare och förekom på granbestånd i hela södra delen av länet. Även från Kronobergs och Älvsborgs län kom rapporter om sjukdomen.
Under 1993 kom rapporter om ytterligare utbredning som nu omfattar hela Hallands län. I södra delen är förmodligen samtliga granbestånd äldre än 50 år drabbade.
Skogsvårdsstyrelsen i Hallands län har kontinuerligt följt utvecklingen av sjukdomen och försökt utröna orsakerna. Forskare har anlitats för att studera skadorna. Dessa har konstaterat att inga insekter eller svampar primärt orsakat skadorna. Alla boniteter är drabbade och markförhållandena spelar ingen roll.
Det är nu så stor spridning av sjukdomen, som fortsätter att accelerera, att stora ekonomiska förluster uppstår för skogsbruket. Skogsägarna är mycket villrådiga eftersom de inte vet något om orsaken, och tveksamheten att plantera gran är stor.
Något måste omedelbart göras för att om möjligt utreda grundorsakerna till sjukdomen. Forskningen bör genomföras tvärvetenskapligt och flera universitet engageras för att dra nytta av varandras kunskap och forskning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av tvärvetenskaplig forskning för att utreda orsaken till ''Hallandssjukan''.
Stockholm den 21 januri 1994 Alf Eriksson (s) Owe Andréasson (s) Ingegerd Sahlström (s)