Att använda sådant som finns i naturen, att odla själv eller använda inhemskt producerade växter har stora utvecklingsmöjligheter i Sverige. För enskilda personer och hushåll finns såväl ekonomiska vinster som möjligheter att påverka hälsan. Ett exempel på detta är hudvårdsprodukter där man vid egen framställning kan undvika preparat som framkallar allergi.
Forskare har visat att krydd- och medicinalväxter som odlas i Norden har lägre halter av pesticider, och närproduktion ger möjlighet till färska varor och varor som det är lättare att få uppgifter om. Idag importeras så gott som alla kryddoch medicinalväxter som används i hushåll, storhushåll och vid framställning av medicinska preparat. T ex importerar vi mellan 5 och 10 ton torkad kamomill per år, från Polen importerar vi ca 20 ton torkade björklöv per år, enligt uppgift lär kvalitén vara mycket dålig, smutsig och med låga halter verksamma ämnen. Produktion av medicinalväxter är en utvecklingsbar nischnäring. Medicinalväxter finns idag i drygt 40 % av alla läkemedel som säljs, till detta skall läggas alla preparat, örtteer m m som säljs i hälsokostaffärer och liknande.
Den svenska produktionen är svindlande liten men den kan utvecklas om den ges stöd och om den i ett inledande skede lyfts så att det går att utbyta erfarenheter, utveckla maskinell utrustning m m.
Hinder finns dock, lagstiftningen är mycket restriktiv när det gäller inhemsk produktion av enkla hudvårdsprodukter, krämer, salvor m m. Registrering är mycket kostsamt, ca 30 000 kostar det att registrera ett rent naturmedel även om det är godkänt tidigare. Detta gynnar de stora internationella företagen och hindrar en inhemsk nischnäring att utvecklas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär att Närings- och teknikutvecklingsverket får i uppdrag att stödja en inhemsk örtproduktion,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en översyn av kostnader för registrering av rena naturprodukter.1
Stockholm den 25 januari 1994 Britt Bohlin (s) Ingvar Johnsson (s) Marianne Carlström (s)
1 Yrkande 2 hänvisat till SoU