Landskapsvårdande åtgärder handlar ofta om hur den långsiktiga förvaltningen av viktiga kulturmiljöer och kulturminnen skall ordnas. Den kanske mest vittomfattande frågan gäller den svenska landsbygdens och odlingslandskapets traditionsvärden, inte minst ur turistisk synpunkt.
Förvaltare av landskapets kulturvärden är i huvudsak de svenska jordbruksföretagen. Riksantikvarieämbetet på nationell nivå, liksom länsstyrelserna regionalt, samverkar med Jordbruksverket respektive lantbruksnämnderna i ett särskilt program för landskapsvård. Framdeles också det nya Fastighetsverket som skall förvalta statens mark ovanför skogsodlingsgränsen samt fastigheter som inrymmer slott och herresäten samt lokaler för de statliga institutionerna. Syftet är enligt propositionen att genom avtal med lantbruksföretagare säkra fortsatt hävd av värdefulla landskapsavsnitt.
I propositionen understryks också betydelsen av att detta arbete ges fortsatt prioritet inom kulturmiljövården.
Uppgifterna att värna om kulturlandskapet går dock längre och är vidare än de praktiska uppgifter som följer av de särskilda programmen. Det kan med stor sannolikhet förutspås att förändringstrycket på det svenska landskapet blir stort i och med ett öppnare Europa, och därför måste företrädarna för kulturmiljövården konkret och distinkt ange vilka värden och företeelser i landskapet som är de mest betydelsefulla kulturvärdena.
I beslutet om den nya livsmedelspolitiken ingår ett särskilt stöd till landskapsvårdande åtgärder. Medlen fördelas som ersättning genom civilrättsliga avtal mellan staten (länsstyrelserna) och enskilda jordbrukare för upprätthållen hävd av aktuella marker.
Områden för avtalsskrivning måste enligt beslutet väljas så att det för överskådlig framtid finns förutsättningar för ett levande jordbruk med möjlighet till djurhållning.
I flera fall har dessa riktlinjer kommit att hämma länsstyrelserna i bevarandearbetet.
Riktlinjerna har kommit att tolkas så att kravet på framtida förutsättningar för ett levande jordbruk skall gälla för varje avtalspart/brukningsenhet i en berörd by eller bygd. En sådan snäv tolkning motverkar naturligtvis bevarandeintressena. Det centrala måste vara att framtida förutsättningar finns och kan utvecklas vad avser både småbruket och turismen som ofta är mycket avgörande för småbyar eller bygder.
Enligt vår mening är det angeläget att se till helheten i de värdefulla bygder där landskapsvård är ett medel i att höja det visuella landskapsvärdet såväl i jordbruks- som turistbygder.
På många håll i landet är odlingsmarken splittrad på åtskilliga brukare och ännu fler ägare. I en och samma by är det inte ovanligt att brukningen varierar kraftigt i intensitet och storlek. Vissa områden kan även helt nyligen ha övergivits av olika skäl.
För att helheten i landskapet skall kunna bevaras måste alla tänkbara lösningar för att möjliggöra fortsatt hävd prövas. Det är också viktigt att även nyligen övergivna delar i odlingslandskapet åter hävdas, om detta är betydelsefullt för helheten.
Det är dessutom mycket angeläget att länsstyrelserna ges möjlighet att genom landskapsvårdsmedel stimulera fortsatt hävd, oberoende om avtalsparten bedriver ett rationellt jordbruk.
Naturligtvis skall huvuddelen av medlen för landskapsvård även fortsättningsvis komma aktiva lantbrukare till del. Vi föreslår dock sådana förändringar av riktlinjerna att man i undantagsfall, när det berör oskiftade ägor, skall kunna teckna avtal med föreningar eller andra juridiska personer i de fall detta behövs för att bevara helheten i ett landskap. Detta är viktigt för såväl jordbruket som turismen, och budgetpropositionen talar om att regeringen är i färd med att utreda konsekvenserna av ett eventuellt EU-medlemskap. I anledning av detta så bör inte enbart jordbrukets situationsbild beskrivas utan också turismens behov av bevarande av landskapsbilder.
NOLA-stödet är en annan form som också har stor betydelse i landskapsvården. Landskapsvårdsstödet och NOLA-stödet kan med fördel samordnas för att få ett ännu bättre resultat i landskapsvården, men då också regelmässigt utökas så att landskapsvårdsstödet i undantagsfall kan utges till annan juridisk person i likhet med NOLA-stödet.
För nästa år föreslår vi socialdemokrater 300 miljoner kronor för landskapsvårdsstödet.
NOLA-stödets storleksordning tillstyrks i enlighet med regeringens förslag.
Vad ankommer på den nya myndigheten Statens Fastighetsverks ansvar så fordras samverkan mellan Naturvårdsverket, Riksantikvarieämbetet samt mark- och lokalanvändarna.
Det bör också ankomma på Fastighetsverket att ha en strategi på vilket sätt man vill bibehålla landskapsbilderna inom sitt förvaltningsområde och avsätta resurser för detta.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förändringar av riktlinjerna för användandet av landskapsvårdsmedel.
Stockholm den 25 januari 1994 Åke Gustavsson (s) Maja Bäckström (s) Berit Oscarsson (s) Anders Nilsson (s) Leo Persson (s) Ingegerd Sahlström (s) Björn Kaaling (s) Monica Widnemark (s)