Växthusodlingens energiskattenedsättning
Riksdagen beslöt under våren 1993, mot bakgrund av växthusodlingens internationella konkurrenssituation, om en utredning om förutsättningarna för ytterligare energiskattelättnader för trädgårdsföretag. Genom riksdagens energipolitiska beslut våren 1992 kom beskattningen av växthusodlingens bränsleanvändning att successivt skärpas under 1993--1994 samt ytterligare efter 1 januari 1995. I det senare fallet trots att den allmänna energiskatten efter detta datum skulle avvecklas. I beslutet ingick nämligen att växthusodlingens nuvarande energiskattenedsättning med 85 % skulle reduceras till 75 %. I beslutet ingick också att växthusföretagen efter den 1 januari 1995 skall erlägga full skatt vid bränsleinköpet för att begära kvartals- eller årsvis skatteåterbetalning efter ansökan till Riksskatteverket. Riksdagen ansåg i likhet med jordbruksutskottet att växthusodlingens situation nödvändiggjorde en förnyad översyn av skatteförhållandena för denna.
En särskild arbetsgrupp inom Jordbruksdepartementet har under hösten genomfört en översyn av växthusodlingens energibeskattning. Arbetsgruppen har pekat på flera alternativa möjligheter för att åstadkomma till de främsta konkurrentländerna ytterligare anpassad beskattning. Bl.a. framhålls att en retroaktiv generell befrielse från allmän energiskatt från den 1 juli 1993 innebär ett kraftfullt stöd till växthusnäringen. Åtgärder skulle också väsentligt underlätta näringens anpassning vid ett EU-inträde.
För perioden efter 1 januari 1995 anser gruppen att skattelättnad bör åstadkommas genom dels nedsättning av den generella utgående skattesatsen för koldioxid, dels genom att det nuvarande uppbördssystemet bibehålls. Vårt tidigare förslag om en maximering av skatteuttaget till 0,6 % har av arbetsgruppen beräknats ge samma effekt som en 95 % skattenedsättning.
I den presenterade budgetpropositionen har regeringen inte lämnat något förslag avseende växthusodlingens energiskatter. Från vår sida anser vi att frågan hastar för att ge största möjliga utrymme för branschens anpassning till EU. Nedsättning av koldioxidskatten efter den 1 januari 1995 från 25 till 5 % skulle ge växthusodlingen ett kostnadslyft i storleksordningen 20--24 miljoner kronor per år. Vi föreslår därför att skattenedsättning sker enligt den modell vi tidigare redovisat i motionen som innebar ett skattetak på 0,6 % av produktionens saluvärde.
Den yrkesmässiga fruktodlingen
Den yrkesmässiga fruktodlingen befinner sig sedan importstoppets avskaffande för äpple och päron år 1989 i en utomordentligt besvärlig ekonomisk situation. Trots stödåtgärder i form av bl.a. röjningsbidrag och ett visst tullskydd är det stora svårigheter att bevara fruktodlingens konkurrenskraft gentemot importen. Anledningen är bl.a. det ojämlika konkurrensförhållandet. Vid export av äpplen från EU till Sverige utgick under 1993 en exportsubvention på ca 85
öre per kg. Dessutom är kostnaderna för tillfällig arbetskraft betydligt lägre i EU. Ett stort antal av de svenska yrkesfruktodlarna har genomfört kraftfulla rationaliseringsåtgärder med hjälp av bl.a. röjningsbidragen. Betydande investeringar i nyplantering av fruktträd och modernisering av fruktpackerierna har ägt rum. Från yrkesfruktodlingens sida har man gjort allt för att anpassa sig till den nya konkurrenssituationen. Efter riksdagsbeslut tillsattes under 1993 en snabb utredning för att föreslå åtgärder för att hindra en utslagning av den svenska yrkesfruktodlingen. Vi anser att svensk yrkesfruktodling måste få tid till anpassning inför den helt förändrade konkurrenssituationen efter importstoppets avskaffande 1989. Men det är inte bara tid som behövs. Svensk yrkesfruktodling måste på ett bättre sätt marknadsföras för att möta den europeiska konkurrensen och därför måste medel om 5 miljoner under detta budgetår ställas till förfogande för kvalitets- och avsättningsfrämjande insatser. Utan denna hjälp skulle en betydande kapitalförstöring ske och generationers fruktodlingskompetens på bl.a. Österlen i Skåne slås ut på några år på grund av en europeisk överproduktion av äpplen och därmed mycket låga priser.
Exportbidrag
Möjligheterna att exportera trädgårdsprodukter kommer att drastiskt förbättras vid en EU-anslutning. I dag utgör EU:s gränsskydd ett effektivt hinder för en sådan export. Därför är exporten av trädgårdprodukter mycket blygsam i dag. Vi anser att det finns skäl att snarast stimulera en utveckling mot ökad export av svenska trädgårdsprodukter. I dag har bl.a. jordbruket möjlighet att få statsstöd till export av förädlade jordbruksprodukter. Vad gäller trädgårdsprodukter utgör i de flesta fall själva råvaran en konsumtionsfärdig produkt, t.ex. jordgubbar, äpplen och krukväxter. Stödet bör emellertid vara tillfälligt under åren 1994--1995 och bör kunna disponeras från jordbrukets exportstöd.
Vidareförädling av trädgårdsprodukter
Även om trädgårdsprodukter oftast direkt utgör en konsumtionsfärdig produkt finns möjligheter till vidareförädling i många fall. I dag utgörs ''råvaran'' för denna vidareförädling nästan undantagslöst av importerade produkter. Anledningen till detta är bl.a. att man från svensk sida inte på långt när har kunnat prismässigt konkurrera. Genom den ''flytande'' kronan och den förväntade anslutningen till EU har situationen dock förändrats. Vi anser därför att det finns skäl att stimulera en vidareförädling av svenska trädgårdsprodukter. Detta skulle också kunna innebära att alternativa försörjningsmöjligheter öppnar sig för de inom trädgårdsnäringen sysselsatta. Vi föreslår att 10 miljoner kronor avsätts under 1994 och 1995 för stöd till vidareförädling av svenska trädgårdsprodukter.
Naturkatastrofärenden
Trädgårdsnäringen saknar ett skördeskadesystem, vilket innebär att trädgårdsföretagaren är helt oskyddad vid t.ex. frost- och utvintringsskador på sina kulturer. Då det ej heller går att försäkra sig mot dessa skadehändelser kan företagets fortbestånd komma i fara. Visserligen finns det en möjlighet att vända sig till regeringen och begära ekonomiskt stöd genom det s.k. naturkatastrofanslaget. Under senare år har emellertid denna möjlighet i princip tagits bort genom att ''prövningen'' blivit så hård att stöd endast undantagsvis utgått. Vi anser därför att det bör göras en översyn av dessa regler.
Växtskyddsmedel
Användningen av växtskyddsmedel har minskat mycket kraftigt i Sverige. Detta har bl.a. inneburit att den svenska marknaden har blivit allt mindre intressant för växtskyddsföretagen genom att kostnaden för inregistrering och dokumentation av nya miljövänliga växtskyddsmedel blir större per försålt kg. Förhållandena i Nordeuropa rent klimatiskt är mycket likartade, vilket borde tala för att man från svensk sida godkänner dokumentation från andra nordeuropeiska länder, vilket skulle innebära minskade kostnader för inregistreringen av nya mer miljövänliga växtskyddsmedel. Vi anser därför att det snarast bör utredas möjligheter till en gemensam nordeuropeisk registrering av växtskyddsmedel.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att energiskatten för trädgårdsnäringen maximeras till 0,6
% av saluvärdet,1
2. att riksdagen beslutar att anslå 5
000 000 kr för marknadsföring av produkter från yrkesmässig fruktodling,
3. att riksdagen beslutar att anslå 10
000 000 kr till startbidrag för vidareförädling av trädgårdsprodukter,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en översyn av reglerna för det s.k. naturkatastrofanslaget inom trädgårdsnäringen snarast sker,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om möjligheterna till en gemensam nordeuropeisk registrering av växtskyddsmedel.
Stockholm den 25 januari 1994 Margareta Winberg (s) Inga-Britt Johansson (s) Åke Selberg (s) Inge Carlsson (s) Kaj Larsson (s) Ulla Pettersson (s) Sinikka Bohlin (s) Lena Klevenås (s) Sverre Palm (s) Berndt Ekholm (s) 1 Yrkande 1 hänvisat till SkU