Inledning
Flera av dagens globala miljöproblem kräver globala lösningar som bygger på avtal och juridiska förändringar. Men många miljöproblem av global karaktär kan bara åtgärdas på det lokala planet.
Brundtland-rapporten ''Vår gemensamma framtid'' sätter livsstilsfrågorna i centrum. För att en globalt bärkraftig utveckling ska bli möjlig, förutsätter det att människorna i den rika världen måste förändra sitt levnadssätt för att skapa ett allmännare välstånd. Det är endast möjligt att åstadkomma på det lokala planet, där individen har verkliga möjligheter att se kopplingarna mellan sin livsstil och miljöfrågorna och att se effekter av förändringar i vardagslivet. Nyckelorden i en process där den enskildes engagemang kan leda till resultat är överblick (kunskap), inflytande och ansvar. Delaktighet måste alltså göras möjlig.
Framtidsvisionen
I Miljö 93 kan man utläsa var vi står i olika miljöfrågor och hur långt vi är från målet. Det görs klart att även vid ett genomförande av aktionsprogrammet, kommer vi ändå inte ha nått det på lång sikt bärkraftiga samhället. I en rapport av Naturvårdsverket 4104, ''Hur ska Sverige må år 2020?'' görs klart att för flera av våra större miljöproblem såsom försurning, klimatförändringar, spridning av miljögifter i miljön etc kommer situationen försämras även om gällande internationella avtal och på nationell nivå fattade miljöbeslut följs.
De flesta miljöproblem kan förklaras av ett för lågt pris, eller inget pris alls -- på naturtillgångar såsom vatten, luft marknyttjande, råvaruförbrukning osv. I regeringens förslag tas också upp frågan om miljöavgifters/miljöskatters viktiga funktion som styrinstrument mot en hållbar utveckling. Kristdemokraternas syn på skatteväxling för miljön utvecklas i motion 1993/94:Sk609. Medan skatten på arbetskraft är stor trots arbetslöshet, är skatt på miljöförstörande verksamhet låg. Detta är en kombination som är dubbelt olycklig. Ökade miljöskatter ger utrymme för att sänka skatten på arbetskraft vilket gynnar sysselsättning och utveckling av miljövänligare metoder/processer. Förvaltaransvaret kräver av oss att den reparerbara delen av miljöskulden inte lastas på kommande generationer utan betalas av vår generation.
Riodeklarationen ger stöd åt länder att utforma ekonomiska styrmedel för att nå en hållbar utveckling. Nationella myndigheter uppmuntras att sträva efter internationalisering av miljökostnader och användande av ekonomiska styrmedel, med beaktande av att förorenaren, i princip, ska bära kostnader för föroreningar (PPP). Miljökonsekvensbeskrivningar i all samhällsplanering som kan komma att påverka miljön är ett sätt att driva på för en miljöanpassad utveckling. Detta instrument framhålls också i propositionen.
Källsortering
Inledningsvis nämns regeringens tidigare arbete med initiativ kopplade till kretsloppssamhället. För hushållen skall källsortering underlättas. Detta är ett arbete som utförs på lokal nivå där individen har ett direkt inflytande på att skapa ett mer hållbart samhälle genom sin egen livsstil.
En viktig kretsloppsfråga är också att stimulera introduktion av alternativa toalettsystem för att sluta kretsloppet växt-föda-avfall-växt. Stad- /landsbygdsforskning med målet att utröna hur infrastruktur ska byggas upp mellan stad och land i syfte att säkra att städernas resurser från alternativa toalettsystem, biologiskt nedbrytbart avfall i soporna, komposter med mera, ska kunna tas till vara på bästa sätt i livsmedelsproduktion på landsbygden, eller annan produktion, är en mycket angelägen forskningsuppgift. I motion 1993/94:Jo612 utvecklar vi vår syn mer kring denna fråga.
Bärkraftigt nyttjande av sötvattentillgångar
I de analyser av kommunernas översiktsplanerarbete som gjorts har kunnat konstateras att planering för vattenmiljön i många fall haltar. För huvuddelen av grund- och ytvattentäkter saknas skyddsområde och skyddsföreskrifter. I många fall får skydd av yt- och grundvattentillgångar stå tillbaka för exploateringar som riskerar vattenkvaliteten. Vid en totalanalys kan konstateras att hoten, förutom bristande fysisk planering, mot dricksvattnet är många. Nämnas kan försurning, övergödning, metallutlakning, saltvattensinträngning (för att granska detta problem har regeringen tillsatt en utredning), förorenat dagvatten och bristfälligt avloppsledningsnät. Utöver detta bör understrykas att naturresurslagen inte anger några dricksvattentillgångar som är av riksintresse! I motion 1993/94:Jo611 diskuteras detta problem mer utförligt, och en parlamentarisk utredning som tar ett helhetsgrepp på frågan efterlyses.
De areella näringarna
En strävan till ett miljövänligare jordbruk bland annat genom bevarande av landskapets naturvärden, minskning av närsaltläckage och användning av bekämpningsmedel slås fast som övergripande mål för jordbrukslandskapet. Vägrenarnas betydelse för den biologiska mångfalden lyfts fram som varande en viktig ingrediens i vården av det gamla kulturlandskapet.
Vad som saknas är målsättningar för att öka arealen av ekologisk odling. Då den ekologiska odlingens mål bl.a. är frihet från bekämpningsmedelsanvändning och ett bevarande av den biologiska mångfalden och landskapets kulturvärden, är det en brist att i strategin för uppföljningen av UNCED inom de areella näringarna inte ange ökad areal ekologisk odling som ett viktigt mål.
I den långsiktiga strategin för skogsbruket bör skrivas in vad som nu står i den skogspolitiska propositionen, nämligen att det är lämpligt att det formuleras ett riksvärde för reservatsbildning på lång sikt. Formuleringen i denna lyder: ''Det bör härvid inte uteslutas att en nivå i storleksordningen 5 % av den produktiva skogsmarken nedanför skogsodlingsgränsen kan vara nödvändigt att nå.''
Trafik och miljö
Kring de målsättningar som ställs upp för trafiksektorn, renare bränslen, förbättrad kollektivtrafik, mindre miljöbelastning från samtliga transportområden, energieffektivare fordon, integrerad bebyggelse- och infrastrukturplanering etc råder det tämligen stor stor enighet.
I den utredning som aviseras för att fånga innebörden i vad ett uthålligt transportsystem innebär, bör trafikens kostnader för hälsa och miljö beräknas. Trafiken bär inte fullt ut sina samhällsekonomiska kostnader idag. Vad en skatteväxling på trafikens område skulle kunna innebära, bör vara en fråga för utredningen. Exempelvis skulle sänkt moms på kollektivtrafikåkande, finansierad av mindre miljövänliga trafikslag, kunna vara en fråga av värde att analysera.
En ökad samordning mellan regeringen och trafikverken är nödvändig för att nå optimal infrastrukturplanering i framtiden. Kds samlade ståndpunkter på trafik- /miljöområdet sammanfattas i motion 1993/94:T223.
Kommunerna och Agenda 21
Som nämndes inledningsvis spelar kommunerna en mycket central roll i arbetet på en bärkraftig utveckling. De instrument som redan nu står till kommunernas förfogande, exempelvis planering av mark- och vattennyttjandet och miljötillsynen, nämns i propositionen. Vikten av delaktighet betonas.
Därför är det med viss förvåning man läser att kommunerna ''senast år 1996 skall utarbeta lokala handlingsprogram för en hållbar utveckling inför nästa århundrade''. Det är av allra största vikt att formuleringar i UNCED-uppföljningen inte bidrar till en stress som direkt motverkar den breda underifrånprocess som är en av de mest fundamentala beståndsdelarna i Agenda-arbetet. Det Agenda 21 betonar, är att processen med att ställa om till bärkraftighet skall påbörjas senast 1996. Av vikt är att kommunerna inte plockar in Agendaarbetet i traditionella beslutsförfaranden och dokumentskapanden -- för omställningen till en bärkraftig utveckling är genom sin karaktär, där all planering ses utifrån ett minst 100-årigt perspektiv, annorlunda.
Ett dokument kan formuleras, men kommer ständigt att få revideras, då planeringen för en bärkraftig utveckling inte är en engångsföreteelse.
Strategin för det globala arbetet
I tidigare motioner har vi angett våra ståndpunkter för arbetet på global nivå, exempelvis vad gäller rapporteringen till FN-kommissionen (CED), GEF:s (Global Environmental Fund) funktion och frihandelns begränsningar.
I en motion 1993/94:U206 för vi fram behovet av att Sverige på internationellt plan kraftfullt verkar för inrättandet av en global vattenkonvention. Tilltagande vattenbrist är en av de allra allvarligaste frågorna för mänskligheten att lösa, och redan nu utgör vattenbrist en källa till starka spänningar i en del torra områden i världen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utökad areal ekologisk odling bör ingå i strategin för en mer bärkraftig utveckling inom jordbrukssektorn,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ett mål för naturreservatsavsättning av produktiv skogsmark nedan skogsodlingsgränsen bör ses som en del i en strategi för uthållig utveckling för skogssektorn,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kommunernas arbete att ställa om till en bärkraftig utveckling i enlighet med Agenda 21,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att arbete för inrättande av en global vattenkonvention bör ingå i Sveriges globala strategi i uppföljningen av UNCED.
Stockholm den 25 januari 1994 Lars Svensk (kds)