Arealersättning till vall
Inledning
Det liggande förslaget innebär att arealbidrag ska utbetalas till spannmål, oljeväxter, proteingrödor, sockerbetor, potatis, konservärter, bruna bönor eller frövall. Med införandet av arealbidrag slås en viktig princip fast som betydligt förbättrar lantbrukets konkurrenskraft gentemot EGs lantbrukarkår.
Vallen -- bakgrund
I 1993 års budgetproposition antogs att vallodlingens konkurrenskraft skulle minska på grund av att proteinfoderregleringen föreslogs upphöra den 1 juli 1993. Men med den nuvarande deprecieringen av den svenska kronan blir effekten åtminstone på kort sikt inte så stor. Under 1994/1995 kommer direktbidraget till mjölkkor att avvecklas helt. Direktbidraget till am- och dikor, köttdjur och lamm kommer knappast att kompensera för detta. Jordbruksministern påpekar dock i propositionen att inom EG:s miljöprogram för jordbruket, som utgör en del av den gemensamma jordbrukspolitiken, vid ett svenskt medlemskap kommer att ges möjligheter att stödja animalieproduktionen, bl a till stöd till extensiv vallproduktion och till naturliga betesmarker.
Situationen på kontinenten
Medan den svenska lantbrukarkåren odlar ca 70 % av fodret själv i form av i huvudsak spannmål och vall och 30 % utgörs av inköpta fodersubstitut, råder mycket annorlunda förhållanden i många av länderna på kontinenten. Tyskland odlar 15 % av fodret självt medan resten utgörs av import. Anledningen till att den tyske bonden trots allt odlar 15 % av fodret själv beror på att lagen tvingar honom till det. I andra länder där ingen sådan lag finns utgörs närapå 100 % av fodersubstitut. Det finns många skäl till att slå vakt om en hög egen foderproduktionen i Sverige. Ett skäl är de förhållandevis höga kraven på svensk foderproduktion jämfört med kraven i EG-länder. Ett annat mycket viktigt skäl är riksdagens målsättning att bevara ett öppet och levande landskap. Det enda verksamma medlet är arealersättning -- därför är förslaget till arealersättning ett mycket viktigt steg framåt. Men i detta ljus blir det lika nödvändigt med arealersättning till vallen. Större delen av kobidraget kan omformas till en vallersättning. Resterande delen kan finansieras inom det föreslagna stödet till arealersättning.
Arealersättning till vallen
När kobidraget försvinner riskerar en stor grupp lantbrukare att hamna i en ny krissituation. Jordbrukare i Norrland, skogs- och mellanbygderna som förlorar kobidraget och har små arealer får en alltför dålig kompensation genom det nu föreslagna arealbidraget. Många av dessa jordbruk är inte lämpade för spannmålsproduktion och eftersom Sverige redan har en för hög produktion av spannmål är det inte lämpligt att dessa brukningsenheter går över till spannmålsproduktion. Därför krävs det att även vallen ger rätt till arealstöd. I förhållande till nuvarande stöd skulle det ha positiva regionalpolitiska effekter. Stödet kommer att bidra till att upprätthålla öppet landskap i skogs- och mellanbygderna då andelen vallodling där är avsevärt större än i slättjordbruket.
Ett bevarande av jordbrukslandskapet i skogs- och mellanbygderna är också betydelsefullt ur miljösynpunkt. Vall är gynnsamt för naturen. Närsaltläckaget är mindre än för spannmålsproduktion. Möjligheten till vallodling gör det möjligt att behålla det som finns kvar av det öppna landskapet i skogslänen. Det mosaikartade landskapet i skogsoch mellanbygderna har också de högsta naturvärdena.
Riksdagen bör därför ge regeringen i uppdrag att återkomma till riksdagen med ett förslag till hur en arealersättning till vallen lämpligen kan utformas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag till hur ett stöd till vallen kan utformas inom ramen för aktuellt stöd till jordbruket.
Stockholm den 19 oktober 1993 Rose-Marie Frebran (kds) Ulf Björklund (kds)