Riksdagen antog under 1988 en djurskyddslag som slår fast att våra husdjur skall ha möjlighet till ett naturligt beteende. Undertecknad delar uppfattningen att Sverige skall ha en väl utbyggd djurskyddslagstiftning. Beslutet innebär stora förändringar för vissa näringsgrenar. Den nya djurskyddslagen medför att äggproduktionen i Sverige senast den 1 januari 1999 måste ske på annat sätt än med konventionella bursystem.
En djurskyddslagstiftning måste utgå från att husdjuren skall erhålla ett förbättrat skydd mot dålig behandling. Skulle det uppstå en situation där den framtida svenska äggproduktionen hotas av ökad import på grund av att de svenska producenterna möter krav som inte finner någon motsvarighet i andra länder, riskeras själva syftet med djurskyddslagstiftningen, nämligen att åstadkomma ett starkt skydd för husdjuren.
Än så länge är det få länder som har antagit så långtgående djurskyddslagstiftningar som Sverige. Våra närmaste grannländer har ännu så länge inte beslutat att införa en djurskyddslagstiftning som motsvarar vår.
I Schweiz har man lämnat den konventionella burproduktionen, vilket fått kostnadshöjande effekter på äggproduktionen till följd. För att skydda den inhemska äggproduktionen i Schweiz har man tvingats införa ett system där avgifter på importen stöder den dyra inhemska produktionen. Schweiz måste ändå importera ägg motsvarande ca 55 procent av konsumtionen.
En minskad svensk produktion skulle innebära att statens och konsumenternas påverkansmöjligheter på standarden i djurhållningen inom äggproduktionen minskades.
Mot denna bakgrund är det viktigt att riksdagen klart uttalar att möjligheterna till framtida svensk äggproduktion måste vidmakthållas.
Jordbruksverket har redovisat läget för de alternativ till konventionell burhönsproduktion som hittills utvecklats. Av redovisningen framgår att problemen är stora. Jordbruksverket har därför genom Rapport 1993:14 slagit fast att mer tid bör ges innan burhönsförbudet träder i kraft.
Beslutet om den nya djurskyddslagstiftningen 1988 innebar att möjligheterna till forskning om alternativa bursystem inskränktes kraftigt. Eftersom intentionerna i beslutet var att konventionell burhållning skulle upphöra är det mycket olyckligt att även forskning kring alternativa bursystem stoppades.
På flera håll i världen, bl.a. i Australien, Holland och England, pågår i dag forskning och utveckling kring alternativa bursystem. Man hoppas t.ex. att kunna utveckla konkurrenskraftiga system med modifierade s.k. miljöberikade burar med reden, sittpinnar och sandbad. Sådana forskningsmöjligheter bör finnas även i Sverige.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om framtida svensk äggproduktion,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om forskning och utveckling av olika alternativ till konventionella bursystem.
Stockholm den 17 januari 1994 Bo Arvidson (m)