Inledning
Den biologiska mångfalden, den totala variationen av liv på jorden, är ofattbart komplex och ovärderlig. Antalet kända arter utgör troligtvis endast en bråkdel av det verkliga antalet. Utöver artantal, definieras biologisk mångfald utifrån variation och mängd av ekosystem, samt genetisk variation inom arter.
Såväl internationellt som i svenskt perspektiv går utarmningen av biologisk mångfald väldigt snabbt. Beräkningar visar att utarmningsprocessen går flera tusen gånger snabbare än vad som vore naturligt, om naturen fick sköta sig själv utan mänsklig påverkan. Visserligen är ungefär 4,5 % av jordens territoriella områden avsatta som naturreservat, men ett gemensamt drag för de områden som avsätts som reservat i världen är att de i stor utsträckning utgörs av lågproduktiva områden (tundra, öken, höjdområden etc.). Samma sak gäller också för Sverige.
Utarmningen av biologisk mångfald är riskfylld, eller för att uttrycka det som den amerikanske vildmarksbiologen Aldo Leopold gjorde redan för femtio år sedan: ''Om livsmiljöerna, under årmiljonernas lopp, har skapat något som vi tycker om men inte förstår, då kan bara en idiot kasta bort delar som tycks meningslösa. Att spara kuggar och hjul är ett självklart försiktighetsmått i allt intelligent mekande.'' Detta konstaterande slår an den självklara ödmjukhet som borde prägla vårt förvaltande/nyttjande av naturtillgångar i form av ekosystem, arter etc.
Målsättningen att bevara den biologiska mångfalden utgör, förutom att det är en ekologisk nödvändighet, en gräns för produktionsmålen inom de areella näringarna, t.ex. jordbruk, skogsbruk och fiske. Men bevarad biologisk mångfald är mycket viktig också därför att den utgör bas för industriella produkter och mediciner samt är en källa till kreativitet och inspiration och kunskap. Den biologiska mångfalden utgör den långsiktiga förutsättningen för alla nuvarande och kommande produktionsmål, och bevarandet av denna utgör en försäkring för att trygga ekosystemens långsiktiga produktionsförmåga.
Helhetsgrepp
Propositionen tar ett relativt bra helhetsgrepp på de sektorer som idag genom sitt nyttjande av naturen bidrar till hot mot den mångfald de själva på sikt är beroende av, och föreslår en del mycket bra saker för att vända en negativ trend. Exempel på detta är inventering och skötsel av vägrenar, inrättande av centrum för biologisk mångfald, genomförande av våtmarksinventeringen av Norrbottens våtmarker, nödvändig förändring vad gäller tillståndsbeslut enligt äldre vattenlagstiftning, i syfte att kunna kräva åtgärder för att möjliggöra fiskens vandring i vattendrag. Men flera problemställningar lämnas helt olösta.
Naturreservatsavsättningar
En hög ambitionsnivå föreslås ska gälla vad gäller avsättningar av naturreservat. Detta menar också jag är nödvändigt. Biotopskyddet och det ökade naturvårdsansvaret inom skogs- eller jordbruket kommer troligtvis inte att räcka för att hejda den artutarmning som pågår i dessa landskap. Särskilt stort är behovet av att avsätta naturreservat av produktiv skogsmark -- både barr- och lövskogar -- i södra Sverige och längs kusterna. Olika idéer till finansiering diskuteras såsom länsvisa fonder, utökade medel till naturvårdsfonden för inköp av mark, utnyttjande av arbetslivsutvecklingsresurser osv. Men konkreta förslag i denna proposition anges inte. Hur stort behovet av reservatsavsättning är, är under diskussion. Troligen behöver mer än 5 % avsättas som reservat. Om man utgår från en sådan ambitionsnivå är det lätt att konstatera att det kommer att ta mycket lång tid att nå målet med dagens resurstilldelning till naturvårdsfonden. Andra vägar till finansieringar för att långsiktigt klara de mål som riksdagen redan genom antagandet av en ny skogspolitik slog fast, är nödvändiga.
Riksdagen bör därför som sin mening ge regeringen till känna behovet av att undersöka hur avsättandet av naturreservat kan finansieras.
Riksdagen bör också ge regeringen till känna behovet av att utreda hur naturreservatsinstitutet kan förenklas och effektiviseras.
Biotopskyddet
Det är mycket bra att propositionen redan från början slår fast att liggande förslag till biotopskydd kan skärpas allteftersom kunskaperna om vilka småbiotoper som är viktiga för mångfaldens bevarande i skogs- och jordbrukslandskapet, ökar hos brukarna. Här spelar inte minst den föreslagna informationskampanjen för jordbrukssektorn en viktig roll. Skogsstyrelsen fick i propositionen om en ny skogspolitik ansvaret för inrättande av de s.k. B-biotoperna i skogslandskapet. Skogsvårdsstyrelserna bör förutom ett bra samarbete med markägarna samarbeta med länsstyrelserna, men också med naturvårdsorganisationer, för att lyckas så väl som möjligt i arbetet med biotopskyddet. Det är mycket viktigt att samarbetet mellan myndigheterna fungerar, inte minst vad gäller biotoper som är gränsfall mellan myndigheternas ansvarsområden. Det står klart att det i vissa fall kan uppstå osäkerhet eller rentav konflikt om när biotopskydd eller avsättande av reservat är det bästa i det enskilda fallet. Då naturreservatsinstrumentet även fortsättningsvis kommer att åvila länsstyrelserna är det de facto så att behov av en ständig avrapportering till länsstyrelserna från skogsvårdsstyrelsernas sida blir nödvändig.
Riksdagen bör som sin mening ge regeringen till känna behovet av uppföljning på detta område, i händelse av att problem uppstår på grund av den osäkerhet som nu råder kring de olika skyddsinstrumenten naturreservat och biotopskydd.
Ytterligare osäkerhetsfaktorer råder vad gäller kostnader för landskapsvård. Också på detta område är det viktigt att följa utvecklingen.
Ekologisk odling och arealersättning till vall
I förslaget på jordbrukets område föreslås att ett svenskt miljöstödssystem anpassat till EG:s regelverk, med bl.a. stöd till ekologisk odling, ska utarbetas. Jag menar att ett stöd till ekologisk odling självklart ska ingå i ett sådant program, men att det inte finns någon anledning att vänta med stöd till ekologisk odling. Ett stöd till denna odling kan införas snarast. Inte minst mot bakgrund av det ekologiska jordbrukets målsättning att skapa ett kulturlandskap med artrikedom och genetisk mångfald inom arterna, där de levande organismernas utvecklingsmöjligheter säkras.
Ett stöd i form av arealersättning till vallen är en viktig åtgärd för att stödja jordbruket i Norrland, skogs- och mellanbygder -- dvs. de jordbrukslandskap som har de största natur- och kulturvärdena. I en strategi för bevarande av den biologiska mångfalden i jordbrukslandskapet är dessa båda förslag mycket viktiga.
Främmande provenienser och trädslag
I den skogspolitiska propositionen lovade jordbruksministern att återkomma med förslag om begränsningar i planteringen av contortatall. Denna proposition om strategi för bevarande av biologisk mångfald borde varit ett bra tillfälle att komma med sådana förslag, men konkreta förslag lämnas tyvärr inte. För ekosystemen är införandet av främmande organismer alltid förenat med risker. De arter som naturligt ingår i ekosystem har utvecklats i samspel under lång tid och är ömsesidigt komplext beroende av varandra samt faktorer som klimat och geologi. Införande av artfrämmande organismer, som i detta fall contortatall, kan därför betraktas som storskaliga experiment med naturen.
Införande av främmande arter behöver inte alltid vara negativt. Men det är viktigt att visa stor ödmjukhet. Innan klarsignal till införande av främmande arter i större skala kan ges, måste en grundlig kunskap inhämtas om dessas påverkan på naturen, och deras egen överlevnadsförmåga måste prövas i mindre skala under hela omloppstider. Så har inte fallet varit med contortatallen.
Riksdagen bör som sin mening ge regeringen till känna behovet av att förslag till begränsningar i planteringen av contartatall införs, samt att generellt utarbeta riktlinjer vad gäller införande av främmande organismer, på samma sätt som görs vad gäller genetiskt modifierade organismer.
Mycket viktigt är också att gynna produktion av regionalt anpassade provenienser av tall och gran.
Strategi för bevarande av hotade sötvatten
Föroreningar av vattenmiljöer utgör det allvarligaste hotet mot vattenekosystemens biologiska mångfald. En fjärdedel av alla vattendrag och 14.000 sjöar är allvarligt försurade. Utan kalkningsinsatser hade den siffran varit 18.000.
Typiskt för försurade vatten är att den biologiska mångfalden minskar. Om pH sänks en enhet kan hälften av alla arter försvinna. Kräftdjur, mört, lax, snäckor, musslor, dagsländor och planktonalger drabbas värst. De första fem kategorierna har försvunnit från 3--7 % av de svenska sjöarna och vattendragen.
Viktigt är naturligtvis att Sverige är pådrivande i internationella fora för att få till stånd kraftfulla insatser för att minska svavel- och kväveoxidutsläpp. Men glappet mellan nödvändiga utsläppsminskningar och de avtal som för närvarande finns (S- och NOx-protokollet i FN:s regi) är stort och enligt prognoser kommer t.o.m. försurningssituationen att försämras.
Upphållande försvar i form av kalkningsinsatser kommer därför att vara av central betydelse för lång tid framöver, dessutom kommer dessa insatser att behöva öka.
Riksdagen bör därför som sin mening ge regeringen till känna behovet av att utarbeta en plan för hur insatserna ska organiseras och finansieras.
Östersjön
Problemen med vårt hårt miljöbelastade innanhav diskuteras i propositionen. De medel som hittills anvisats till insatser i miljösatsningar i Östersjöns närområde i t.ex. Baltikum är dock endast en rännil i jämförelse med de floder av resurser som kommer att behövas. För att möjliggöra ett genomförande av det åtgärdsprogram som skissats gemensamt av Östersjönationerna det gånga året, bör Sverige verka för att ytterligare möjliga och solidariska finasieringslösningar inom Helsingforskonventionens ram utreds.
Turism
Turismens negativa effekter på skyddsvärd natur har diskuterats åtskilligt i media, inte minst mot bakgrund av bristande naturhänsyn och, vad gäller utländska turister, okunnighet om vad allemansrätten innebär i form av rättigheter och begränsningar. I första hand menar jag att en positiv syn på turismen är befogad. Att vistas i naturen handlar för de flesta människor om livskvalité. Främjande av s.k. naturturism är ett viktigt redskap för att öka människors kunskap om och engagemang för ekologiska samband och vikten av att hålla ''väven intakt''. Problem kan uppstå med högt tryck i mycket känsliga områden.
Riksdagen bör därför som sin mening ge regeringen till känna vikten av kampanjer för att öka kunskapen om allemansrättens innebörd samt hur naturturism på olika sätt kan stimuleras.
Öland
Öland är ett av de svenska landskap som har den rikaste biologiska mångfalden. Ön har kvar mer av naturliga betesmarker än något annat landskap. Det finns arter som har hela sin svenska utbredning och till och med världsutbredning här. Stora Alvaret, som upptar 25 % av öns yta, saknar över huvud taget motsvarighet som naturtyp. Emellertid hotas unika naturvärden genom storskalig omvandling av landskapet.
Viktigt är att jordbruket är lönsamt så att det blir möjligt för bonden att vårda landskapet som hittills. Dessutom att behövs resurser för att röjning av Alvaret ska kunna genomföras. Igenväxning med enbuskar är nu ett stort problem.
Världsnaturfonden har genomfört en studie över hoten mot Ölands natur och skissat på ett åtgärdsprogram. I detta program utgår de från att ett livskraftigt jordbruk kan bestå. Kostnaderna för åtgärdsprogrammet beräknas då av dem till 50 miljoner per år. Ett förslag är att en ''övernattningsfemma'' tas ut per natt och turist. Utöver detta kommer statliga medel att behövas i viss utsträckning.
Riksdagen bör som sin mening ge regeringen till känna behovet av att en utredning över hur Ölands unika naturvärden ska kunna säkras för framtida generationer genomförs.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna behovet av att utreda hur avsättandet av naturreservat kan finansieras, samt utreda huruvida naturreservatsinstitutet skall kunna effektiviseras och förenklas,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna behovet av att begränsningar vad gäller planteringen av contortatall genomförs, samt att i övrigt utarbeta riktlinjer för vad som bör gälla vid införande och nyttjande av främmande organismer,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna behovet av en strategi för bevarande av hotade sötvatten, i synnerhet av en plan för hur kalkningsinsatserna skall organiseras och finansieras på lång sikt efter de verkliga kalkningsbehov som finns,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna behovet av att en kampanj eller liknande informationsinsats genomförs i syfte att öka människors medvetande om allemansrättens begränsningar,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna behovet av en utredning om hur Ölands unika natur skall kunna säkras för framtida generationer.
Stockholm den 28 oktober 1993 Lars Svensk (kds)