De senaste årens avslöjanden om de mycket förmånliga avtal som utbetalats till avskedade personer inom både den privata och offentliga sektorn har upprört många människor. Det är många förmånliga avtal som gjorts upp i slutna rum utan större insyn från allmänhetens sida.
Det finns säkert ännu fler fallskärmsavtal som ännu inte nått dagens ljus och blivit kända. Uppgifterna om dessa höga vederlag har lett till en uppseendeväckande debatt inom befolkningen. Många menar att det är rena svågerpolitiken på hög nivå som tillämpats. I de allra flesta fallen rör det sig om avgångsvederlag som är orimligt höga och som närmast kan betecknas som både omoraliska och orättvisa.
Den offentliga sektorn har dragit sitt strå till stacken. Det verkar emellertid som om favörerna här i många fall synes något mindre. Tyvärr finns det även inom exempelvis den statliga sektorn en rad uppmärksammade avtal som slutits med ledande personer som i vissa fall överskrider gränsen för det acceptabla. Den statliga sektorn bör föregå med gott exempel och utfärda bindande rekommendationer om en högsta tillåten gräns för träffade överenskommelser och utbetalning av dessa avgångsvederlag och fallskärmsavtalens framtida konstruktion. Träffade avtal och förbindelser av allehanda slag bör offentliggöras och inte gömmas undan med hänvisning till sekretessregler.
I framtiden bör helt annorlunda regler tillämpas. De avtal som träffas bör inte vara av rekommenderad art. Samtliga avtal bör inrymma en klausul om att ett sanktionsförfarande finns att tillgå i de fall där avtalsparten inte uppfyller de villkor de kommit överens om.
Inom den statliga sektorn bör det varken hos myndigheter eller aktiebolag ges utrymme att träffa avtal som garanterar en inkomst genom ett fallskärmsavtal på mer än två årslöner.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär en översyn av nuvarande regler och tillämpningen av dem i syfte att begränsa fallskärmsavtalen till en någorlunda vettig nivå.
Stockholm den 25 januari 1994 Magnus Persson (s)