Kulturpolitik
Förslag i propositionen
Under våren har kulturministern på olika sätt lyft fram behovet av medel till kulturmiljövården.
Utöver anslag i senaste ROT-programmet har förslag väckts om att del av löntagarfondsmedlen skall användas till en kulturfond för bl.a. kulturmiljövård. I kompletteringspropositionen föreslås ytterligare 300 miljoner kronor. Detta är i och för sig utmärkt. Vi har i de socialdemokratiska kulturmotionerna under hela mandatperioden yrkat på högre anslag till detta område. Men samtidigt är det förvånande att kulturministern så ensidigt inriktar sig på kulturmiljövården. Någon del av dessa medel borde ha kunnat avsättas för annan kulturverksamhet särskilt med tanke på den höga arbetslösheten för de kulturellt yrkesverksamma.
Kulturmotionen
I kulturmotionen i januari presenterade Socialdemokraterna ett heltäckande förslag på kulturområdet med satsningar på: Barn och ungdom Bekämpa främlingsfientligheten Utan konstnärer, ingen konst Vidga deltagandet, skapa jämlikhet Kultur i hela landet
Barn och ungdom
Barn och ungdom måste få möjlighet att i sin vardag delta i kulturaktiviteter och möta konstnärliga yrkesutövare såsom bildkonstnärer, författare, skådespelare, musiker, dansare, konsthantverkare och andra konstnärer.
Bekämpa främlingsfientlighet
Genom att kulturlivet bidrar till att utveckla människor och öka deras kreativitet skapas också goda möjligheter till ökad förståelse mellan människor, i ett samhälle som blir alltmer mångkulturellt.
Utan konstnärer, ingen konst
För att förbättra utövande konstnärers arbetsvillkor anser Socialdemokraterna bl.a. att Kulturutredningen skall behandla frågan om egenavgiftsfond. Vi har också föreslagit en ökning av bidragen samt utställningsersättningen.
Vidga deltagandet, öka jämlikheten
Deltagandet i kulturlivet är fortfarande starkt klassbundet och uppvisar dessutom stora geografiska skillnader. I motionen föreslog vi bl.a. satsningar på kultur i arbetslivet, för handikappade och inom vården.
Kultur i hela landet
Socialdemokraterna vill slå vakt om och utveckla en sammanhållen kulturpolitik för alla, i alla delar av landet. Kulturen skall ha en särställning -- ''det kulturella undantaget''.
Riksdagen har bifallit förslag om cirka 17 miljoner kronor. Dessa beslut har inneburit:
-- regeringens förslag om nedskärningar av Riksteaterns verksamhet har stoppats,
-- Svenska rikskonserter har fått större möjligheter att arbeta med verksamhet riktad mot barn och ungdom,
-- höjning av anslaget till Folkoperan,
-- en omfattande satsning på museerna genom höjda anslag till bl.a. Folkens museum--Etnografiska, Julita museum, Arbetets museum, Rooseum, Bildmuseet i Umeå och Judiska museet i Stockholm.
Samtidigt som vi anser att det är mycket positivt att riksdagen har tagit dessa beslut beklagar vi att vi inte vunnit gehör för fler av de socialdemokratiska förslagen.
En del av de socialdemokratiska förslagen i kulturmotionen är, utöver att de är kulturpolitiskt motiverade, sysselsättningspolitiskt av stor betydelse för kulturellt yrkesverksamma och för anställda bl.a. på museer. Vi återkommer därför inför nästa budgetår med dessa förslag. Medlen är fördelade på många olika områden och ger därför sysselsättningsmöjligheter för flera olika grupper.
Förslag i denna motion 100 milj.kr. till folkbildningen 10 milj.kr. till konstnärlig utsmyckning av bostadsområden 75 milj.kr. till icke-statliga kulturlokaler 50 milj.kr. till allmänna samlingslokaler 5 milj.kr. till institutioner med stor andel lönebidragsanställda 11 milj.kr. till föremålsvården på museerna 49 milj.kr. till kulturanslag
Kulturanslagen fördelade på:
7.5 milj.kr. Kultur/medier i skolan 3 7.5 milj.kr. Kultur/medier i barn- och skolbarnsomsorg samt på fritidsgårdar 3 7.5 milj.kr. Kultur/medieprojekt för barn och ungdom 2 7.5 milj.kr. Länskonstnärer 4.5 milj.kr. Fria grupper 7 7.5 milj.kr. Samlingslokalägande organisationers kulturverksamhet 4 7.5 milj.kr. Kultur i arbetslivet inför offensivåret 1995 2 7.5 milj.kr. Kultur för handikappade 2 7.5 milj.kr. Kultur i vården 4 7.5 milj.kr. Statens konstråd för inköp av konst 2 7.5 milj.kr. Projektet ''Konst där vi bor'' 1 7.5 milj.kr. Centrumbildningar 3 7.5 milj.kr. Kulturprojekt mot främlingsfientlighet och rasism, kulturrådet 3 7.5 milj.kr. Kulturprojekt mot främlingsfientlighet och rasism, folkbildningen
Folkbildning
Trots principen om en treårig budgetram föreslog utbildningsministern i budgetpropositionen nedskärning av anslaget till folkbildning med 100 miljoner kronor. Under de senaste åren har statsbidraget till folkbildningen reducerats med närmare en halv miljard kronor.
Antalet utbildningsplatser har därmed minskat drastiskt. Nedskärningen drabbar också cirkelledare, lärare och kulturarbetare.
I kompletteringsprositionen kommer det aviserade förslaget om medel till studier för arbetslösa och fler platser inom folkhögskolan. Däremot inget förslag om höjning av det ordinarie anslaget till folkbildningen.
Vi föreslår därför återigen en höjning av anslaget B 1 Folkbildning med 100 miljoner kronor.
Kulturanslag
En framgångsrik kulturpolitik är omöjlig utan fullödiga konstnärliga insatser. Att garantera de yrkesverksamma inom kulturområdet goda arbetsbetingelser och inkomstmöjligheter är därför en central uppgift.
I dag har många en mycket svår situation. Det är svårt att få arbete inom det egna yrket och det är svårt att få andra arbeten för att klara uppehället.
För att minska arbetslösheten bland kulturellt yrkesverksamma återkommer vi med förslag om höjning av anslagen till kulturområdet med 49 miljoner kronor. Detta ger cirka 330 helårsarbeten eller minst 1 000 arbetstillfällen.
Utöver att många nu arbetslösa får möjlighet till en inkomst betyder höjningarna av anslaget t.ex. att barn och ungdomar får möta kulturen i skolor, på daghem och fritidsgårdar och att Statens konstråd får större möjligheter att köpa konst.
Vi föreslår också att bidragsramen för konstnärlig utsmyckning i bostadsområden ökas med 10 miljoner kronor. Ett sådant beslut i riksdagen, liksom beslut om medel till projektet ''Konst där vi bor'', skulle väsentligt öka arbetsmöjligheterna för konstnärer.
Föremålsvård på museer
I kulturmotionen i januari föreslog vi ett anslag för att de mest angelägna behoven av föremålsvård på museer skulle kunna tillgodoses. Riksdagen har sagt nej till detta förslag.
I Musieutredningens betänkande är man helt enig i sitt förslag om en nationell räddningsaktion för kulturarvet på Sveriges museer. Under mottot ''Råttor och mal skall inte bestämma vad vi minns'' föreslås ett femårigt program för att rädda de mängder av ovärderliga föremål, som i dag ligger i källare och magasin och som hotas av skadedjur och kemiska nedbrytningsprocesser.
Det känns angeläget att återkomma med vårt förslag. Vi vill satsa 11 miljoner kronor för att arbetet snabbt skall kunna komma igång.
Lönebidragen
Övergången till flexibla lönebidrag har slagit hårt mot flera av de institutioner som i fjolårets budgetproposition inte erhöll kompensation för bortfallet. Flera institutioner har i sina anslagsäskanden påpekat svårigheterna med att inte tillhöra dem som fått den särskilda kompensationen. Vi föreslår att Kulturrådet får 5 miljoner kronor till sitt förfogande för att kunna stödja de hårdast drabbade institutionerna.
Kulturlokaler
En väl fungerande kulturell infrastruktur spelar samma stora roll som barnomsorg, skola och högre utbildning för att åstadkomma en balanserad utveckling av en kommun eller region.
Av stor betydelse för möjligheterna att satsa på en utbyggnad av denna infrastruktur är anslagen till icke- statliga kulturlokaler och allmänna samlingslokaler.
Stödet till icke-statliga kulturlokaler används till ny- och ombyggnad av musei-, teater- och konsertlokaler som tillhör någon annan än staten. För allmänna samlingslokaler är kötiden för närvarande cirka sju år, och det finns ett stort behov av handikappanpassning och löpande underhåll.
I ROT-beslutet anslogs extra medel för dessa ändamål under nuvarande budgetår.
I vår kulturmotion har vi föreslagit en höjning av bidragsramen för icke-statliga kulturlokaler med 75 miljoner kronor och för allmänna samlingslokaler med 50 miljoner kronor för kommande budgetår.
Dessa förslag har riksdagen avslagit. Då anslagen är av stor betydelse för sysselsättningen återkommer vi med förslagen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att till B 2 Bidrag till utvecklingsverksamhet inom kulturområdet, ny anslagspost Kultur/medier i skolan, för budgetåret 1994/95 under elfte huvudtiteln anvisa 7 500 000 kr,
2. att riksdagen beslutar att till B 2 Bidrag till utvecklingsverksamhet inom kulturområdet, ny anslagspost Kultur/medier i barn- och skolbarnomsorg och på fritidsgårdar, för budgetåret 1994/95 under elfte huvudtiteln anvisa 3 000 000 kr,
3. att riksdagen beslutar att till B 2 Bidrag till utvecklingsverksamhet inom kulturområdet, ny anslagspost Kultur/medieprojekt för barn och ungdom, för budgetåret 1994/95 under elfte huvudtiteln anvisa 3 000 000 kr,
4. att riksdagen beslutar att till B 2 Bidrag till utvecklingsverksamhet inom kulturområdet, ny anslagspost Länskonstnärer, för budgetåret 1994/95 under elfte huvudtiteln anvisa 2 000 000 kr,
5. att riksdagen beslutar att till B 2 Bidrag till utvecklingsverksamhet inom kulturområdet, anslagsposten Samlingslokalägande organisationers kulturverksamhet, för budgetåret 1994/95 under elfte huvudtiteln anvisa 7 000 000 kr utöver regeringens förslag.
6. att riksdagen beslutar att till B 2 Bidrag till utvecklingsverksamhet inom kulturområdet, anslagsposten Kultur i arbetslivet, för budgetåret 1994/95 under elfte huvudtiteln anvisa 4 000 000 kr utöver regeringens förslag,
7. att riksdagen beslutar att till B 2 Bidrag till utvecklingsverksamhet inom kulturområdet, ny anslagspost Kultur i vården, för budgetåret 1994/95 under elfte huvudtiteln anvisa 2 000 000 kr,
8. att riksdagen beslutar att till B 2 Bidrag till utvecklingsverksamhet inom kulturområdet, ny anslagspost Kultur för handikappade, för budgetåret 1994/95 under elfte huvudtiteln anvisa 2 000 000 kr,
9. att riksdagen beslutar att till B 2 Bidrag till utvecklingsverksamhet inom kulturområdet, anslagsposten Centrumbildningar, för budgetåret 1994/95 under elfte huvudtiteln anvisa 1 000 000 kr utöver regeringens förslag,
10. att riksdagen beslutar att till B 2 Bidrag till utvecklingsverksamhet, till Statens kulturråds disposition för institutioner med stor andel lönebidragsanställda, för budgetåret 1994/95 under elfte huvudtiteln anvisa 5 000 000 kr,
11. att riksdagen beslutar att till B 2 Bidrag till utvecklingsverksamhet, ny anslagspost Kulturprojekt mot främlingsfientlighet och rasism, för budgetåret 1994/95 under elfte huvudtiteln anvisa 3 000 000 kr,
12. att riksdagen beslutar att till B 2 Bidrag till utvecklingsverksamhet inom kulturområdet, till Statens kulturråds disposition för föremålsvård m.m. museer, för budgetåret 1994/95 under elfte huvudtiteln anvisa 11 000 000 kr,
13. att riksdagen beslutar att till B 1 Bidrag till folkbildningen för budgetåret 1994/95 under åttonde huvudtiteln anvisa 100 000 000 kr utöver regeringens förslag,
14. att riksdagen beslutar att till B 15 Bidrag till fria teater-, dans- och musikgrupper för budgetåret 1994/95 under elfte huvudtiteln anvisa 4 500 000 kr utöver regeringens förslag,
15. att riksdagen beslutar att till B 1 Bidrag till folkbildningen, för särskilda insatser för att motverka rasism och främlingsfientlighet, för budgetåret 1994/95 under åttonde huvudtiteln anvisa 3 000 000 kr utöver regeringens förslag,
16. att riksdagen beslutar att till B 18 Statens konstråd för Konst där vi bor, för budgetåret 1994/95 anvisa 2 000 000 kr utöver regeringens förslag,
17. att riksdagen beslutar att till B 19 Förvärv av konst till statens byggnader m.m. för budgetåret 1994/95 anvisa 4 000 000 kr utöver regeringens förslag,
18 att riksdagen beslutar att bidragsramen för B 20 Bidrag till konstnärlig utsmyckning i bostadsområden för budgetåret 1994/95 ökas med 10 000 000 kr,
19. att riksdagen beslutar att bidragsramen för B 4 Stöd till icke-statliga kulturlokaler för budgetåret 1994/95 ökas med 75 000 000 kr utöver regeringens förslag,
20. att riksdagen beslutar att bidragsramen för E 3 Bidrag till allmänna samlingslokaler m.m. för budgetåret 1994/95 ökas med 50 000 000 kr utöver regeringens förslag.
Stockholm den 10 maj 1994 Åke Gustavsson (s) Maja Bäckström (s) Berit Oscarsson (s) Anders Nilsson (s) Leo Persson (s) Ingegerd Sahlström (s) Björn Kaaling (s) Monica Widnemark (s)