Den grundläggande syn på skattepolitiken och på behovet av åtgärder inom skattepolitikens område som vi redovisade i vår motion 1993/94:Sk353 ligger fast. Det innebär att vi föreslår en rad förändringar i syfte att öka rättvisan och att förbättra förutsättningarna för tillväxt. Denna syn bör enligt vår mening läggas till grund för skattepolitiken.
I denna motion lägger vi fram de yrkanden om beslut på skatteområdet som har betydelse för det budgetalternativ som Socialdemokraterna idag lägger fram förslag om. För mer utförliga motiveringar m.m. hänvisar vi till vad vi anfört i motion 1993/94:Sk353 samt i motion 1993/94:Sk51.
Grundavdraget vid kommunal beskattning
I syfte att stimulera den inhemska efterfrågan föreslog vi i vår motion i januari att grundavdraget vid taxeringen för kommunal beskattning skulle vara 32 procent även vid 1995 års taxering. Vi förutsatte då att ett sådant beslut skulle få genomslag i preliminärskatteavdragen redan under våren 1994 och således också påverka den privata konsumtionen.
Genom att den borgerliga majoriteten avvisade detta yrkande förhindrades i praktiken denna skattesänkning. Av tekniska skäl är det olämpligt att lägga ut en sådan höjning av grundavdraget enbart under en mindre del av året.
Statlig inkomstbeskattning
Vi föreslår liksom i januari en särskild värnskatt som skall tas ut till dess att Arbetsmarknadsfondens inkomster och utgifter är i balans. Vi föreslår således att den statliga skatten höjs till 25 procent fr.o.m. nästa år. Samtidigt skall grundavdraget vid den statliga beskattningen återinföras.
Vårt förslag innebär att den högre statsskatten betalas på inkomster från ca 200 000 kr/år. Genom att grundavdraget införs neutraliseras emellertid skattehöjningen i mellanskikten så att skatten endast höjs för inkomster över ca 250 000 kr/år.
Den genomsnittliga kommunalskatten är f.n. 51 procent. Till detta kommer de egenavgifter som den borgerliga regeringen har drivit igenom så att den högsta marginalskatten idag är 54 procent. Vårt förslag innebär att den högsta marginalskatten tillfälligt blir 59 procent.
Skattereformen 1991 syftade till att minska antalet personer som betalar statlig inkomstskatt. Under den borgerliga regeringsperioden har antalet åter ökat kraftigt. Genom att riva upp den borgerliga regeringens alternativ till värnskatten -- avskaffandet av grundavdraget -- så minskar vi samtidigt antalet skattebetalare med en marginalskatt på denna nivå. Vi beräknar att ca 15 procent av löntagarna får en sänkt skatt till följd av vårt förslag, medan ca 11 procent -- de som har de högsta inkomsterna -- får en höjd skatt.
Kapitalinkomster
Vi föreslår liksom i januari en återgång till en likformig beskattning av hushållens kapitalinkomster. Vi föreslår därför att en rad olika regler skall ersättas av en enhetlig 30- procentig beskattning.
I 1991 års skattereform ingick en lägre beskattning av fonderat pensionskapital än av annat sparande. Vi föreslår därför liksom i januari att avkastningsskatten på pensionsförsäkringskapital sätts till 15 procent.
I januari föreslog vi att ett antal ändringar skulle träda i kraft den 1 april. Detta datum har nu passerats, och det rör sig om åtgärder som inte kan ha retroaktiv verkan. Vi föreslår därför att dessa ändringar skall träda i kraft den 1 juli 1994.
Förmögenhetsskatt
Vi föreslår liksom i januari att beslutet om att avskaffa förmögenhetsskatten skall återtas, och att den framtida utformningen av arvs-, gåvo- och förmögenhetsskatten skall ses över.
Kvittningsrätt
Vi föreslår liksom i januari att rätten att kvitta förluster av näringsverksamhet mot inkomst av tjänst åter skall avskaffas. Vi har i motion 1993/94:Sk51 yrkat avslag på regeringens förslag att utvidga kvittningsrätten.
Fåmansbolag
Vi har i motion 1993/94:Sk51 yrkat avslag på regeringens förslag att införa en lönesummeregel vid beräkningen av utrymmet för kapitalbeskattad inkomst i fåmansföretag.
SURV-avsättningar
Vi föreslår liksom i januari att hela det belopp som återförs från skatteutjämningsreserv skall inkomstbeskattas.
Annell-avdrag
Vi föreslår att aktiebolag skall få göra avdrag på nyemissioner som görs efter den 1 juli 1994 på samma villkor som tidigare (s.k. Annell-avdrag).
Bolagsskatt
Vi föreslår liksom i januari att bolagsskattesatsen sätts till 30 procent fr.o.m. inkomståret 1995.
Under den borgerliga regeringsperioden har skatteuttaget ökat så att bolagen nu får betala sammanlagt 4 miljarder kronor mer i skatt (varaktig helårseffekt). Vi anser att skatteuttaget åter bör sänkas till 1991 års nivå. På kort sikt vill vi styra denna skattelättnad till företag som investerar och expanderar. Den mer långsiktiga utformningen av bolagsskatten bör bli föremål för fortsatta överväganden.
Direktavskrivningar
Vi föreslår liksom i januari att en möjlighet till tillfälliga direktavskrivningar införs. Företagen skall under det första året få skriva av 70 procent av investeringar i maskiner och andra inventarier som görs under perioden 1 juli 1994 till 30 juni 1995. Rätten till direktavskrivning med 70 procent bör begränsas på samma sätt som i 1980/81 års lagstiftning om särskilt investeringsavdrag.
Radio- och TV-reklam
Vi föreslår liksom i januari att reklamskatt också skall tas ut av radio- och TV-sänd reklam.
Höjda miljöavgifter
I vår motion i januari förordade vi en fortsatt användning av ekonomiska styrmedel i miljöpolitiken. Det första steget togs i samband med 1991 års skattereform. Vi framhöll samtidigt att en omläggning i riktning mot ökad användning av miljöskatter måste ske gradvis, vara kostnadseffektiv och kunna förenas med både fördelningspolitiska och andra politiska mål. Vi lägger nu fram tre förslag på detta område.
Ändrad dieseloljeskatt
I proposition 1993/94:234 föreslår regeringen att reglerna om skattelättnader för oljor i miljöklasserna 1 och 2 flyttas över till den särskilda dieseloljeskatten. Vi har godtagit förslaget.
Dieselskatten för fordon i den lägsta skatteklassen blir därmed så låg att den ligger ganska exakt på EU:s miniminivå. Skillnaden mellan skatten på vanlig och på miljöklassad diesel är också större än vad som erfordras för att uppnå den önskade styreffekten. Vi föreslår därför en mindre höjning av skatten på miljöklassad diesel med motsvarande tio öre per liter.
Regeringens förslag innebär att någon skattelättnad inte längre utgår i samband med eldning av miljöklassad olja. Miljöeffekterna har bedömts som marginella vad gäller kolväteutsläppen. Samtidigt vet vi att kolväteutsläppen från enskild vedeldning är stora. Dessa kan sänkas betydligt genom bättre teknik och eldning med ackumulatorer. För att tydligt markera att den borttagna skattedifferentieringen på villaolja inte skall ge en negativ miljöeffekt föreslår vi socialdemokrater i vårt investeringsprogram subventioner för investeringar i ackumulatorer och miljögodkända vedpannor.
Miljöskatt för naturgrus och höjd täktavgift
I vissa kommuner kommer naturgruset att ta slut inom några år om uttagen fortsätter i dagens takt. Även längs Norrlandskusten är tillgångarna på upphällningen. Det är därför angeläget med en bättre hushållning av naturgrus genom en övergång till ökad användning av krossmassor. Idag finns en mindre täktavgift som finansierar tillståndsgivning och tillsyn. Naturvårdsverket har föreslagit att denna skall ersättas av en miljöskatt på naturgrus och en höjd täktavgift. Den föreslagna skattenivån är 4,50 kr/ton för naturgrus samt 0,05 kr/ton för kalksten och 0,50 kr/ton för övrigt material.
Vi föreslår att miljöskatter införs och täktavgiften ändras i huvudsaklig överensstämmelse med Naturvårdsverkets förslag. Det bör ankomma på regeringen att utfärda närmare anvisningar om täktavgiftens tillämpning. Regeringen bör i detta sammanhang pröva Naturvårdsverkets behov av ökade medel för forskning och bidrag till grushållningsplaner.
Miljöskatt på handelsgödsel
De avgifter som tidigare tagits ut på användningen av handelsgödsel har medverkat till en minskad och mer rationell användning av handelsgödsel. Genom att prisregleringsavgiften tagits bort har det samlade avgiftsuttaget minskat. Prisregleringsavgiften har haft samma effekt som en miljöskatt, och vi anser att det finns skäl att hålla fast vid den tidigare avgiftsnivån. Den faktiska sänkning som genomförts ger fel signal till jordbruket. Parallellt med detta bör arbetet med att minimera kadmiuminnehållet i handelsgödsel intensifieras.
Vi föreslår därför att miljöskatterna på kväve och fosfor i handelsgödsel höjs så att den tidigare sammantagna avgiftsnivån i huvudsak bibehålls, d.v.s. att avgifterna sätts till 2 kr/kg kväve och 2 kr/kg fosfor, samt att en kadmiumavgift på 30 kr/g kadmium per ton fosfor införs.
Statsfinansiella konsekvenser av våra förslag
Den sammanlagda effekten av vårt politiska alternativ redovisar vi socialdemokrater i vår ekonomisk-politiska motion. I tabellen nedan redovisas den uppskattade budgeteffekten under 1994/95 av de föreslagna skatteförändringarna.
Budgeteffekt 1994/95 Miljoner kr Föreslagna budgetförstärkningar:
Ändrad statsskatt + 1,0 Enhetlig kapitalbeskattning + 5,0 Bevarad förmögenhetsskatt + 0,5 Skatt på alla SURV-återföringar + 1,4 Oförändrad skatt i fåmansbolag + 0,2 Breddad reklamskatt + 0,1 Höjd dieseloljeskatt + 0,1 Miljöskatt m.m. för grustäkt + 0,3 Miljöskatt för handelsgödsel + 0,4 + 9,0 Föreslagna budgetförsvagningar:
Räntebeskattning -- 1,0 Återinfört utdelningsavdrag -- 0,1 Direktavskrivningar -- 4,1 -- 5,2
Budgeteffekt netto -- 4,1 + 3,8
Med hänvisning till den anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att grundavdrag skall få göras vid taxeringen till statlig inkomstskatt fr.o.m. 1996 års taxering,
2. att riksdagen beslutar att den statliga inkomstskatten fr.o.m. den 1 januari 1995 höjs till 25 % på inkomster över den s.k. brytpunkten,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att höjningen av statsskatten skall användas för att finansiera kostnaderna för arbetslösheten och att den skall kvarstå till dess att Arbetsmarknadsfondens inkomster och utgifter är i balans,
4. att riksdagen beslutar att skatten på fysiska personers och dödsbons kapitalinkomster skall vara 30 % även efter den 1 januari 1995,
5. att riksdagen beslutar att skatten på realisationsvinster på aktier och andra finansiella instrument som beskattas enligt aktievinstreglerna skall vara 30 % fr.o.m. den 1 juli 1994,
6. att riksdagen beslutar att avkastningsskatten skall vara 15 % för pensionssparande och 30 % för kapitalförsäkringar och värdepappersfonder fr.o.m. den 1 juli 1994,
7. att riksdagen beslutar att mottagen utdelning på aktier eller aktieliknande papper skall beskattas som kapitalinkomst fr.o.m. den 1 juli 1994,
8. att riksdagen beslutar att de olika reduceringsreglerna vid beräkning av skattepliktig reavinst på aktier och andra finansiella instrument som beskattas enligt aktievinstreglerna avskaffas fr.o.m. den 1 juli 1994,
9. att riksdagen beslutar att nuvarande lagregler om förmögenhetsskatt skall fortsätta att gälla även efter den 1 januari 1995,
10. att riksdagen hos regeringen begär förslag till en ny lag om förmögenhets-, arvs- och gåvoskatt i enlighet med vad som anförts i motionen,
11. att riksdagen beslutar att möjligheten att kvitta underskott av näringsverksamhet mot inkomst av tjänst skall avskaffas fr.o.m. den 1 januari 1995,
12. att riksdagen beslutar att återförda SURV-medel skall beskattas i sin helhet fr.o.m. 1995 års taxering,
13. att riksdagen beslutar att aktiebolag har rätt till avdrag enligt tidigare regler för utdelning på nyemissioner som görs efter den 1 juli 1994,
14. att riksdagen beslutar att bolagsskatten skall vara 30 % fr.o.m. den 1 januari 1995,
15. att riksdagen beslutar att företag inom industrin och övrigt näringsliv under tiden den 1 juli 1994 t.o.m. den 30 juni 1995 skattemässigt får utnyttja ett värdeminskningsavdrag som motsvarar 70 % av anskaffningskostnaden för inköp av vissa maskiner och inventarier,
16. att riksdagen hos regeringen begär förslag om reklamskatt på TV- och radiosänd reklam,
17. att riksdagen beslutar att dieseloljeskatten för oljeprodukter tillhöriga miljöklass 1 skall vara 843 kr/m3 fr.o.m. den 1 juli 1994,
18. att riksdagen beslutar att miljöskatt och täktavgift för naturgrus skall införas i huvudsaklig överensstämmelse med Naturvårdsverkets förslag fr.o.m. den 1 juli 1994,
19. att riksdagen beslutar att höja miljöskatterna för kväve och fosfor i handelsgödsel fr.o.m. den 1 juli 1994 så att det sammantagna avgiftsuttaget når upp till den tidigare nivån,
20. att riksdagen beslutar att införa en miljöskatt på 30 kr/g kadmium per ton fosfor i handelsgödsel fr.o.m. den 1 juli 1994.
Stockholm den 10 maj 1994 Lars Hedfors (s) Bo Forslund (s) Kjell Nordström (s) Anita Johansson (s) Bruno Poromaa (s) Gunnar Nilsson (s) Sverre Palm (s) Karl Hagström (s) Lisbeth Staaf-Igelström (s) Roland Sundgren (s) Sten-Ove Sundström (s) Kaj Larsson (s) Inger Lundberg (s) Martin Nilsson (s)