En av de allvarligaste ekonomiska kriserna i vårt land -- utan motstycke under 1900-talets andra hälft -- har skoningslöst drabbat svenskt näringsliv. Nedlagda företag och ett utarmat näringsliv med skyhöga arbetslöshetstal har blivit följden.
Det är minst sagt förvånande att den borgerliga regeringen i denna dystra situation ägnar all kraft åt att fundera över hur den offentliga sektorn skall slaktas och hur ännu fler människor skall tvingas ut i arbetslöshet eller -- som det med nyspråksvokabulär heter, ''erbjudas starta eget''. Man vill tvinga kommunerna att stöpa om sina interna organisationer efter centrala mallar. Med enhetliga volymer, procentsatser och centrala målangivelser skall den kommunala verksamheten tvingas in i moderaternas ideologiska fålla, oberoende av om medborgarna tycker det är bra eller inte. Målet är uppenbart: Den offentliga sektorn skall styckas, det demokratiska inflytandet över resursanvändningen minimeras och de valda ombudens ansvar suddas ut.
De borgerliga honnörsorden har varit ökad konkurrens och valfrihet. Ser vi på de konkreta försök som nu görs i kommunerna förefaller det paradoxalt nog inte i realiteten vara ökad konkurrens eller ökad valfrihet som eftersträvas. Det är i stället privatiseringen i sig som är huvudsyftet. Att man genom denna åtgärd byter ett offentligt monopol mot ett privat tycks inte bekymra den politiska majoritetens borgerliga partier.
Inte heller tycks man bekymra sig om vilken kvalitet man får på en verksamhet vid ett övertagande av en privat entrepenör. Ingen kravspecifikation eller utvärdering förutsätts behövas när en verksamhet blir privat. I Storbritannien där man på vissa håll kommit mycket längre i arbetet med att privatisera offentlig verksamhet har man nu uppmärksammat behovet av just ökade kvalitetskrav. Det är märkligt att den svenska borgerligheten inte vill lära av sina brittiska föregångare.
I dag slås den offentliga sektorn sönder på ett flagrant sätt. Privatiseringsivern är enorm och många är de exempel som påvisar oro hos samhällsinnevånarna. Privatiseringar genomdrivs trots att de i många fall blir dyrare, får sämre kvalitet, blir otillgängligare för brukarna, svårare att kontrollera och skapa inflytande i. Ja, det till och med förekommer att man betalar skattemedel för att privatisera. Inga andra driftsformer än rent privata prövas, vilket är mycket olyckligt.
Utgångspunkten för en väl fungerande offentlig sektor måste vara att ge bästa möjliga service till innevånarna till lägsta möjliga kostnad och det oavsett driftsform. Privatisering får definitivt inte vara något självändamål, utan ska användas som ett medel om det kan ge en bättre/billigare service med bibehållen kvalitet och oförminskad sekretess och rättssäkerhet.
Ett stort problem för patienterna/brukarna gäller tryggheten och rättssäkerheten. Lagstiftningen rörande ansvar och ersättning vid felbehandlingar är synnerligen svag, men hittills har individen i viss mån skyddats av det politiska systemet. Det skydd som politiskt ansvar för sjukvården ger kan således försvinna i det privata alternativet om inte lagstiftningen förstärks. Oavsett vilka driftformer som kommer att dominera i framtiden är det viktigt att patientens rättssäkerhet stärks.
Det är alltid nödvändigt att se över verksamheter, så också den offentliga. Däremot är det farligt att slå sönder väl fungerande system utan att först göra konsekvensanalyser.
Det är nödvändigt att olika driftsformer prövas som komplement till det offentliga systemet. Det är också viktigt att förändringar inom den offentliga sektorn prövas och ges en möjlighet (t.ex. resultatenheter). Kooperativ, föreningsdrift, stiftelser bör också bedömas -- många är exemplen som visar på att rent privata lösningar ofta blir dyra, mindre effektiva och ger sämre kvalitet.
När privatiseringar genomförs på det sätt som nu sker, är argumentet att skärpa konkurrensen bara ett svepskäl för betydligt dunklare motiv. Det vore emellertid både hederligare och ärligare att erkänna att privatiseringspolitiken sker för att överlåta beslut om välfärdens fördelning till marknaden. Därmed vill man slippa undan det politiska ansvaret för effekten av fortsatta skattesänkningar. Att följden blir ett systematiskt gynnande av de redan resursstarka, välkomnas dessvärre av alltför många politiker på den borgerliga kanten.
Privatisering av den gemensamma sektorns verksamhet handlar mer om rundgång -- i många fall slöseri -- med skattepengar, än om att skapa goda villkor och en sund konkurrens.
Skiljelinjen i dagens politik går inte primärt längs frågan om barnstugor eller ålderdomshem skall kunna drivas av en privat entreprenör eller ej. Skillnaden är istället var och hur det hela skall finansieras. Av finansieringen borde också följa skillnader i synen på tillgänglighet för alla medborgare samt kvalitetskrav, sekretessbestämmelser och uppföljning.
Under socialdemokratisk ledning pågick ett omfattande förnyelsearbete inom den offentliga sektorn. Detta förändringsarbete hade till syfte att öka tillgängligheten och kontinuiteten utifrån de människors behov som är bosatta i området.
En annan sida av förnyelsen har tagit fasta på driftsformen. Ett alternativ till den egna regin är att driva verksamheter i kooperativ regi, t.ex. personalkooperativ eller konsumentkooperativ. I kooperationens idé ligger att människor kan samverka för gemensamma lösningar.
Några av de kooperativa företagen (HSB och Folksam) har t.ex. arbetat fram en modell för hur en konsumentkooperativ hälso- och sjukvård, den så kallade Medikoopmodellen, skulle kunna fungera. Modellen bygger på möjligheten att bli medlem i en kooperativ vårdcentral och har därmed ett långtgående brukarinflytande eller konsumentinflytande inbyggt i själva uppbyggnaden.
I Japan, Spanien och Kanada har man sedan flera decennier, i ökande omfattning och med stor framgång, bedrivit konsumentkooperativ hälso- och sjukvård.
Tyvärr har den borgerliga regeringen genomdrivit beslut som väsentligt försvårar eller förhindrar utveckling och tillkomst av såväl konsument- som personalkooperativ inom den offentliga sektorn. Det är allvarligt då det inskränker på den fria etableringen av vårdkooperativ och rubbar producentneutraliteten mellan olika driftsformer.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om privatisering av den gemensamma sektorn utan samhällelig konsekvensanalys samt utveckling av olika driftsformer inom den gemensamma sektorn.
Stockholm den 24 januari 1994 Sylvia Lindgren (s) Anita Johansson (s) Oskar Lindkvist (s) Ines Uusmann (s) Björn Ericson (s) Eva Johansson (s) Bengt Lindqvist (s) Kristina Persson (s)