Tandläkarutbildningen i Göteborg
I proposition 1993/94:150 föreslår regeringen att utbildningsuppdragen inom det odontologiska utbildningsområdet skall minskas på grund av ett förväntat överskott av tandläkare under överskådlig framtid. För tandläkarutbildningen i Göteborg föreslås en halvering av det årliga intaget av studerande från 80 till 40 platser.
För Göteborgsregionen får detta regionalpolitiska effekter med större negativa följdverkningar än de föreslagna neddragningarna på andra orter i landet.
Att tandläkarutbildningen behöver minskas är vi överens med regeringen om, men vi anser att en annan geografisk profil på neddragningen är önskvärd. En halvering i Göteborg är väl drastisk av bl.a. följande skäl: Den odontologiska fakulteten vid Göteborgs universitet har den mest framstående odontologiska forskningen i Sverige och intar en stark internationell tätposition inom ett antal profilområden bl.a. implantologi. Göteborg har genom sin framgångsrika forskning i konkurrens erhållit lika stora anslag från bl.a. MFR som de andra fakulteterna tillsammans.Tandvården i Göteborg, som sedan 1989 ansvarar för vård, lokaler och utrustning i anslutning till grundutbildning och forskning, har genom en omfattande koncentration av specialoch specialistvård skapat den största patientvolymen i landet knuten till grundutbildning och forskning. En stor patientbas är en garanti för en konkurrenskraftig tandläkarutbildning för Europa. Fakulteten och Tandvården har i samarbete skapat en framgångsrik internationell Postgraduateutbildning som dels skapar externa intäkter dels breddar basen för forskarrekrytering och ytterligare tillväxt av vidareutbildning.En stark internationell vidareutbildning av tandläkare är en garanti för kvalité i tandläkarutbildningen.I samverkan strävar Fakulteten och Göteborgs kommun Tandvården att skapa ett regionalt centrum för vård, vidareutbildning och forskning för hela västra Sverige.
Utvecklingsarbete pågår inom en rad områden och bl.a. har Tandvården i Göteborg och Tandvården i Bohuslandstinget skapat och drivit frisktandvården under tre år, vilket aktivt bidragit till förslaget om premietandvård i den nya tandvårdsförsäkringen. Framtiden ställer nya krav, inte minst genom den nya tandvårdsförsäkringen som innebär en omställning av den totala tandvården och kräver stora utbildningsinsatser av all tandvårdspersonal.
Odontologiska fakulteten i Göteborg har mycket goda förutsättningar att möta framtidens behov, men det innebär att en relativt stor volym på antalet tandläkarstuderande måste bibehållas, eller att andra resurser tillskapas, eftersom minskad utbildning också medför minskad forskning och utveckling.
Vi anser att reduceringen av antalet utbildningsplatser vid Odontologiska fakulteten i Göteborg minskas eller att resursbehoven tillgodoses på annat sätt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om minskningen av antalet utbildningsplatser vid odontologiska fakulteten vid Göteborgs universitet.
Stockholm den 10 maj 1994 Marianne Carlström (s) Anders Nilsson (s) Lahja Exner (s) Sverre Palm (s) Ingegerd Sahlström (s) Britt Bohlin (s)