1. Aktiv näringspolitik
Vi socialdemokrater har vid ett flertal tillfällen föreslagit åtgärder som skall ingå i en ny näringspolitik. I motionen Aktiv näringspolitik (1993/94:N305) föreslogs ett heltäckande program. Vi återupprepar nu dessa förslag, med avdrag för de medel som riksdagen under våren beviljat. För ytterligare beskrivning av ändamål hänvisas till nämnda motion:Stärk utvecklingsfonderna och anslå ytterligare 300 miljoner kronor till den centrala lånefonden. Underlätta produktförnyelse genom att anslå 50 miljoner kronor för innovations- och uppfinnarverksamhet. Medlen skall fördelas av NUTEK.Vidta strukturinsater inom bl.a. livsmedelsindustri och skogsnäring, stödja kvinnligt företagande m.m. För detta bör anslås 335 miljoner kronor.Småföretagens exportverksamhet måste stödjas. För detta bör anslås 42 miljoner kronor.Staten skall verka för att det statliga aktiekapitalet i förvaltningsbolagen Atle och Bure säljs ut. Om de stiftelser och bolag som innehar statens aktier också säljer dessa bör det inbringa ca 1,5 miljoner kronor.
2. Utförsäljning av Pharmacia
Regeringen har under den gångna mandatperioden genomdrivit ett stort antal ideologiska privatiseringar. Listan kan göras lång. Skattebetalarna har fått betala dyrt genom att statens samlade förmögenhet minskat avsevärt. Bara utförsäljningarna av Celsius, SSAB och ASSI-Domän har lett till förmögenhetsförluster på ca 3,8 miljarder kronor. Näringsminister Per Westerberg vill nu foga Pharamcia till listan över företag som realiseras.
Vi motsätter oss detta och begär att riksdagen sätter stopp för denna affär. Skälen är följande:
A. Marknadskursen på Pharmacia-aktien har pressats ned kraftigt den senaste tiden. Fallet under det senaste halvåret uppgår till 15--20 %. Ett av skälen till nedgången är att marknaden väl känner näringsministerns iver att sälja ut statens andel och att detta kommer att göras till i det närmaste vilket pris som helst. Följaktligen pressas kurserna ned.
Enligt vår bestämda uppfattning är det fel att sälja så stora poster det här rör sig om när kursen har fallit. En utförsäljning nu innebär en stor förmögenhetsförlust för staten.
B. Den finansiella krisen har inneburit att många företag har sett sina finanser urholkade till följd av fallande tillgångsvärden och svag lönsamhet. Behovet av nytt riskkapital i näringslivet är därför stort. Bankernas återhållsamhet med nya krediter förstärker ytterligare angelägenheten i att företagens riskkapitalförsörjning kan underlättas. Annars äventyras den ökning av investeringarna som är en nödvändig förutsättning för att Sverige skall kunna ta sig ur den ekonomiska krisen.
Svenska företag står i kö för att via börsen frigöra kapital för investeringar och nya jobb. Efterfrågan på kapital är således mycket stor just nu. Bara under årets första månader har aviserats nyemissioner av samma omfattning som under hela 1980-talet.
Det är i det läget fel av staten att tränga sig före i kön. Enligt vår mening går det inte att frigöra kapital i Sverige av den omfattning som behövs. Särskilt allvarligt är det att regeringen nu planerar att sälja ut statens andel av aktierna i AB Pharmacia trots att en så gott som enig finansmarknad ifrågasatt det lämpliga i detta. En så stor försäljning som det här är fråga om, 10--15 miljarder kronor, en av de största någonsin på den svenska aktiemarknaden, skulle allvarligt skada näringslivets möjligheter att skaffa kapital till investeringar och nya jobb.
De skäl vi här har anfört motiverar att riksdagen återkallar bemyndigandet att sälja statens aktier i AB Pharmacia. Vi kräver att riksdagen behandlar denna fråga med förtur så att näringsministern inte hinner genomföra utförsäljningen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att anvisa ytterligare 300
miljoner kronor till utvecklingsbolagets lånekapital,
2. att riksdagen för budgetåret 1994/95 beslutar anvisa ytterligare 50
miljoner kronor för stöd till uppfinnarverksamhet,
3. att riksdagen beslutar att för budgetåret 1994/95 anvisa 335
miljoner kronor för insatser i vissa branscher i enlighet med vad som anförts i motionen Aktiv näringspolitik,
4. att riksdagen beslutar att anvisa 42
miljoner kronor för åtgärder för småföretagens exportverksamhet,
5. att riksdagen hos regeringen begär att statens aktieinnehav i förvaltningsbolagen Atle och Bure säljs,
6. att riksdagen beslutar återkalla det bemyndigande som hösten 1991 gavs regeringen att sälja ut AB Pharmacia.
Stockholm den 10 maj 1994 Birgitta Johansson (s) Hans Gustafsson (s) Axel Andersson (s) Bo Finnkvist (s) Reynoldh Furustrand (s) Leif Marklund (s) Mats Lindberg (s) Bo Bernhardsson (s) Sylvia Lindgren (s)