Redan i budgetpropositionen aviserade regeringen att det läkaröverskott man börjat skönja nu beräknas bli större till följd av nya organisations- och styrformer i landstingen, kombinerade med alltmer begränsade resurser. Man hänvisar också till läkarförbundets prognoser om en fortsatt kraftig ökning av tillgången på läkare fram till år 2010 då pensionsavgångarna ökar.
Regeringen föreslår nu i proposition 1993/94:150 en minskning av utbildningsuppdragen för det medicinska området motsvarande 120 intagningsplatser i hela landet från och med budgetåret 1994/95. Med hänvisning till att det fortfarande finns vakanser i de fyra Norrlandslänen, föreslås inte någon minskning vid Umeå universitet.
I Norrland har bristen på läkare varit synnerligen påtaglig under decennier. Trots olika initiativ genom bland annat Dagmarpengar, läkarstafetter m.m. har till nöds en bättre balans kunnat åstadkommas i de mer attraktiva tätorterna. Men fortfarande är läkarförsörjningen i Norrlandskommunernas glesbygdsområden inte tillfredsställande. Vakanser förekommer alltjämt. Fortfarande finns dessutom en brist på specialistutbildade läkare inom några verksamhetsområden på en del orter.
Läkarutbildningen vid Umeå universitet har haft en betydande inverkan på fördelning av utbildade läkare inom Norrlandslänen, som utgör 58 % av landets yta. Patienternas berättigade önskemål om en kontinuitet inom hälso- och sjukvården börjar kunna tillgodoses inom de större tätorterna. Det skulle vara mycket olyckligt om denna trend nu bröts. Det är av stor betydelse med en läkarkontinuitet eftersom läkarna är en av nyckelgrupperna inom hälso- och sjukvården och därmed avgör möjligheterna att kunna erbjuda hela befolkningen en god hälso- och sjukvård. Jag anser det väsentligt att försöka vidmakthålla en balans, så att de samlade resurserna används effektivt och kommer hela landets befolkning till godo.
Det råder trots olika beräkningar och utredningar stor osäkerhet om den framtida utvecklingen av tillgång och efterfrågan på läkare. Med en pensionsavgång på cirka 300--400 läkare per år tillkommer ungefär 1 000 läkare varje år under resten av 90-talet. Pensionsavgången i norr har enligt vissa beräkningar antagits vara proportionellt större.
Som underlag för regeringens bedömningar finns en särskild utredning redovisad i Ds 1994:57. Av denna framgår tydligt att huvuddelen av de 200 s.k. verkliga vakanta tjänsterna för specialistutbildade läkare i Sverige i början av 1994 fanns i landstingens norra sjukvårdsregion.
Slutsatsen av de i utredningen redovisade beräkningsalternativen blir bland annat: ''Omkring 2010 ökar pensionsavgångarna bland läkarna, vilket med nuvarande utbildningskapacitet kan väntas medföra en minskning av antalet läkare under 65 år. För att motverka detta kan en utökning av läkarutbildningen behövas från slutet av 1990-talet.''
Dessa slutsatser stämmer väl överens med de krav, som framförts av bland annat samverkansnämnden för norra sjukvårdsregionen, att utöka läkarutbildningen i Umeå för att klara den långsiktiga läkarförsörjningen till Norrland. Med de kraftigt ökande pensionsavgångarna under 2000- talet kommer bristen på läkare först att uppstå i Norrland och inlandskommunerna.
Samverkansnämnden har i olika sammanhang, bland annat inför riksdagens social- och utbildningsutskott, redovisat Norrlandslandstingens långsiktiga behov av 130 utexaminerade läkare per år från Umeå.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en omfördelning av anslaget till läkarutbildningen så att anslaget till Umeå universitet läggs på en anslagsnivå som motsvarar en utexamination av 130 läkare per år.
Stockholm den 10 maj 1994 Ulla Orring (fp)