Ett viktigt mål är att stärka riksdagens kontrollmakt. Under en följd av år har man föreställt sig att det enbart är konstitutionsutskottet som ska granska regeringens verksamhet. Denna uppgift ankommer emellertid på alla utskott, vart och ett inom sitt område. En vidgad inriktning i utskottsarbetet på uppföljning och utvärdering av fattade riksdagsbeslut har nyligen förordats av riksdagsutredningen.
I detta perspektiv finns det skäl att överväga hur utskotten ska hantera den viktiga information om statsförvaltningens arbete som kommer fram genom riksrevisionsverket. Någon systematisk redovisning har hittills knappast förekommit, än mindre någon riksdagsbehandling av de rapporter som RRV lämnar. I en del andra länder intar parlamentet en mer aktiv hållning. I något fall finns t.ex. regler om att regeringen inom en viss tid till parlamentet ska ge ett utlåtande över avlämnade revisionsrapporter.
Detta förefaller vara ett långt steg att ta, men några kortare borde övervägas. Ett första vore att anmoda RRV att systematiskt förse ledamöter och suppleanter i riksdagens utskott med de rapporter och skrivelser som rör verk och verksamheter inom utskottens bevakningsområden. Ett andra steg vore att i anslutning till förvaltningsrevisionella projekt systematiskt inbjuda RRV och berörda verk till presentationer av avgivna rapporter och svaromål.
I den årsrapport som RRV avgivit i december 1993 påpekas att den årliga revisionen för det senaste budgetåret resulterat i 23 revisionsberättelser med invändningar. Därutöver har avgivits 120 rapporter med särskilda påpekanden ställda till myndigheternas ledningar och styrelser. Även denna typ av information kan ha ett intresse för riksdagens utskott i den mån det rör sig om frågor som inte är rent kamerala. Någon form av informationsrutin borde övervägas.
Vad gäller huvuddragen i RRV:s årliga rapport borde finansutskottet vara det lämpliga riksdagsorganet för en fördjupad granskning. Det kan finnas skäl att av regeringen begära en årlig kommentar till denna rapport, med bl.a. en redogörelse för vidtagna åtgärder.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär att Riksrevisionsverket instrueras att delge riksdagen resultatet av sina undersökningar enligt vad som anförts i motionen,
2. att riksdagen hos regeringen begär en skrivelse med anledning av 1994 års rapport från Riksrevisionsverket.
Stockholm den 24 januari 1994. Daniel Tarschys (fp)