Läkarutbildningen i Umeå
Regeringen föreslår i proposition 1993/94:150 en minskning av utbildningsuppdraget för det medicinska området motsvarande 120 intagningsplatser i hela landet från och med budgetåret 1994/95. Med hänsyn till att det fortfarande finns vakanser i de fyra Norrlandslänen föreslås inte någon minskning vid Umeå universitet.
Som underlag för regeringens bedömningar finns en särskild utredning redovisad i Ds 1994:57. Av denna framgår tydligt att huvuddelen av de 200 s.k. verkliga vakanserna i Sverige i början av 1994 fanns i landstingen i norra sjukvårdsregionen.
Slutsatsen av de i utredningen redovisade beräkningsalternativen blir bl.a., och vi citerar:
''-- omkring år 2010 ökar pensionsavgångarna bland läkarna, vilket med nuvarande utbildningskapacitet kan väntas medföra en minskning av antalet läkare under 65 år. För att motverka detta kan en utökning av läkarutbildningen behövas från slutet av 1990-talet.''
Dessa slutsatser stämmer väl med de krav som framförts av bl.a. samverkansnämnden för norra sjukvårdsregionen att utöka läkarutbildningen i Umeå för att klara den långsiktiga läkarförsörjningen till Norrland. Med de kraftigt ökande pensionsavgångarna en bit in på 2000-talet kommer bristen på läkare först att uppstå i Norrland och inlandskommunerna. Därför föreslås att antalet utexaminationer per år utökas från nuvarande omkring 100 till 130, inom den nationella ram som blir ett resultat av en total neddragning av läkarutbildningen med 60 platser.
Samverkansnämnden har i olika sammanhang, bl.a. inför riksdagens socialutskott och utbildningsutskott, redovisat Norrlandslandstingens långsiktiga behov av 130 utexaminerade läkare per år från Umeå.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att tilldela läkarutbildningen vid Umeå universitet ökade anslag som motsvarar en utexamination av 130 läkare per år.
Stockholm den 10 maj 1994 Mats Lindberg (s) Monica Öhman (s) Britta Sundin (s) Berit Andnor (s)