Äldre arbetslösas situation
I propositionen föreslår regeringen att sammanlagt 25,8 miljarder kronor skall anvisas till arbetsmarknadspolitiken under budgetåret 1994/95. Det är en bra och vettig satsning då arbetslösheten under det kommande budgetåret kommer att vara hög, trots att en viss förbättring nu kan skönjas på arbetsmarknaden. Regeringen har också tagit till sig signalerna om att konjunkturen börjar gå uppåt. Åtgärder som varit bra under den värsta delen av lågkonjunkturen såsom ungdomspraktik och ALU minskas nu något i volym, medan åtgärder som mer svarar mot en konjunkturuppgång prioriteras, t ex arbetsmarknadsutbildning, rekryteringsstöd och utbildningsvikariat.
Vad som ej tas upp i propositionen är speciella åtgärder för att råda bot på arbetslösheten för personer över 50 år. Visserligen är detta ej en lika stor grupp som de ungdomar som går utan jobb, men när nu konjunkturen vänder uppåt får ungdomsgrupperna arbete medan de äldre arbetslösa riskerar att bli kvar i arbetslösheten om ej något konkret görs.
Arbetslösa som fyllt 50 år möts av många fördomar på arbetsmarknaden. De bedöms ej ha så många yrkesverksamma år kvar, de sägs vara överkvalificerade, de kräver för hög lön osv. Vad man ibland glömmer bort är att äldre arbetslösa ofta, om de får en anställning, är lojala och stannar kvar hos arbetsgivaren under en lång period. Yngre människor är med all rätt karriärlystna och vill efter några år röra på sig och hitta ett nytt jobb.
En 55-åring som börjar på ett nytt jobb är däremot ofta kvar på den arbetsplatsen till sin pensionering. Denna period kan bli lång då det är tänkt att vi med det nya pensionssystemet skall gå mot en utveckling med en alltmer flexibel pensionsålder. Skulle man själv vilja det kan perioden från 55 år till pensioneringen omfatta ca 15 år och det är en lång tidsrymd också för arbetsgivarna. En äldre persons kompetens kan man ej vifta bort som överkvalifikation och därmed diskvalificera honom/henne från en anställning. I stället borde arbetsgivarna välkomna kunskap och erfarenhet, inte minst mot bakgrund att den rutinerade arbetskraften kan dela med sig av sina kunskaper till sina yngre kollegor.
Det behövs konkreta åtgärder för att stimulera arbetsgivarna att i konjunkturuppgången också ta till sig den äldre lediga arbetskraften. En lämplig åtgärd vore att rekryteringsstödet gjordes mer generöst för äldre. Detta kunde genomföras genom att tiden för stödet, som annars är 6 månader inom den privata sektorn, utökas till 12 månader för personer över 50 år.
En annan möjlig åtgärd vore att satsa mer på vidareutbildning av äldre arbetskraft. Särskilt viktigt skulle det vara att uppmärksamma arbetslösa ledare och specialister så att deras kompetens bibehålls och vidareutvecklas.
Det är uppenbart att det finns många olika vägar att gå på för att förbättra situationen för äldre arbetslösa.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om de äldre arbetslösas situation,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av speciella arbetsmarknadspolitiska åtgärder för personer över 50 år.
Stockholm den 6 maj 1994 Lennart Fremling (fp)