Innehåll 1.
Ny demokratis filosofi och åtgärder i sammanfattning4 2.
Minska statens utgifter5 3.
Gå på offensiven och skapa riktiga jobb6 4.
Arbetsmarknadspolitiska åtgärder7 5.
Kreditsystemet -- den senaste bankkrisen7 6.
Den svarta sektorn8 7.
Socialförsäkringssystemet -- ett paradis för bidragsmaximerare8 8.
Konkurrens och kvalitet i skolan10 9.
Utrikes- och biståndspolitik10 10.
Flyktingspolitik11 11.
Miljö och jordbruk11 12.
Infrastrukturen12 13.
De största besparingarna och skatteändringarna12 14.
Skatter12 15.
Med vänlig hälsning till regeringen13 16.
Så ser vi det på sikt13 17.
Nyds besparingar14
Hemställan15
1. Ny demokratis filosofi och åtgärder i sammanfattning
Ny demokratis huvudlinjer
Den stora offentliga sektorn, de jättelika transfereringssystemen och det skrämmande budgetunderskottet är Sveriges huvudsakliga problem, problem som inte lösts efter två och ett halvt år med regeringen Bildt. Inget skattesystem i världen klarar offentliga utgifter på nivån 70 % av BNP, och ingenstans har det varit möjligt att kombinera hög ekonomisk tillväxt med högt skattetryck (50 % just nu).
Ett budgetunderskott på 172 Mrd och ett upplåningsbehov på 220 Mrd -- observera i en prognos för 1994/95 -- är inte en glädjande förbättring som regeringen i budgetpropositionen låter påskina. Det är ett utomordentligt allvarligt memento. Tydligare än så kan man nämligen inte visa att Sverige är i kris.
Inte ens med regeringens glädjekalkyler som förutspår 4 % tillväxt per år under 1996--1999 uppnås balans i de svenska statsfinanserna. Det går inte att drömma sig ur problemen även om somliga tycks se det som en sista utväg...
Det handlingsprogram som nu krävs måste innehålla följande punkter:
1. Återställ balansen i statsfinanserna inom en konjunkturcykel 2. Ompröva alla utgifter utom de för landets fortbestånd allra viktigaste. Om vi kan sänka sjuk- och arbetslöshetsersättningar kan vi givetvis skära i många andra anslag och bidrag. Stora besparingar står att finna i u- hjälpen, organisationsbidrag, kulturanslag, administrationskostnader i offentlig förvaltning m.m. Undantag skall endast göras för försvar, polis och rättsväsende eftersom det är statens primära åtagande att skydda medborgarna mot yttre och inre fienden. I övrigt inga heliga kor!
3. Ändra ATP och harmonisera samtliga socialförsäkringar så att arbitrage (=fusk!) försvåras och administrationen förenklas. Ett golv för grundtrygghet. Ett tak (inte flera tak) på t.ex. 5 1/2 basbelopp. Ett procentuttag däremellan. Samma i alla system. Minska transfereringskostnaderna nu genom att införa 80 % ersättningsnivåer rakt över. Omständigheterna (Världsbanken) kommer senare att tvinga fram ytterligare sänkning till 75 % eller 70 %.
4. Ta så många beslut som möjligt nu, så att de hinner få verka innan det är för sent. Nästa lågkonjunktur kan bli livsfarlig!
5. Skärp det så kallade saneringsprogrammet 81 miljarder kronor på 5 år. Beloppet räcker inte och programmet är felkomponerat eftersom ca 1/3 består av skattehöjningar som kan försvaga tillväxten.
6. Ge goda förutsättningar för investeringar och förbättra företagarklimatet. Tillåt exempelvis direkt- eller nuvärdesavskrivning, öka exportkreditgarantierna, modernisera arbetsrätten i grunden och sätt lika och logiska villkor för konkurrensen. Det gäller att få svenska företag att investera i Sverige och att övertyga utländska företag om att etablera sig här.
7. Skapa en ny anda inom offentliga sektorn med målet att producera resultat, hushålla med skattebetalarnas pengar och tillfredsställa kunderna. Inte att undvika misstag genom att göra så lite som möjligt.
8. Bekämpa arbetslösheten som är det mest påtagliga symtomet på den svenska krisen. Högsta prioritet måste ges åt de riktiga jobben i de riktiga företagen. Här måste Sverige gå på offensiven! Arbetsmarknadspolitiska åtgärder måste granskas kritiskt så att de inte förstör det fungerande näringslivet och den fungerande arbetsmarknaden. Åtgärdernas nuvarande enorma omfattning ökar skaderisken. Att sätta sin tillit till dagens arbetsmarknadspolitik är att sätta sin tillit till planekonomi. Är det vad vi lärt oss av senare tiders erfarenheter?
9. Betona regeringens och riksdagens kontrollerande och uppföljande funktion. Samordna riksdagsarbetet genom utbyggt finansutskott.
Med åtgärder av den typ som regeringen föreslår i sin proposition kan Sverige snabbt passera den punkt där svensk ekonomi inte längre kan styras från Sverige och där skattepengar går till räntor i stället för till vad som idag betraktas som ytterst väsentliga sociala ändamål.
2. Minska statens utgifter
Politikernas uppdrag är att hushålla med skattebetalarnas pengar. Det är därför självklart att varje tänkbar insats måste göras för att rationalisera verk och myndigheter, landsting och kommuner.
Uppenbara brister finns t ex i de omfattande verksamheter som bedrivs av AMS, AMV, LAN, AF, Invandrarverket och SIDA. Bristerna har påtalats av Riksrevisionsverket och Riksdagens revisorer, men inte föranlett kraftfulla åtgärder. Detta är helt oacceptabelt.
Som ovan nämnts måste också attityden förändras. Målen skall vara att producera resultat, hushålla med skattebetalarnas pengar och tillfredsställa kunderna. Inte att göra så lite som möjligt för att undvika misstag.
Uppföljning, granskning och kritik är viktigare för effektiviteten än en budgetprocess i vilken allsköns kuddar kan läggas in. En omvänd budgetering där man börjar med att fastställa total- och delramar är nödvändig.
Indexeringsregler infördes först för statens utgifter och på senare tid även för statens intäkter, exempelvis helt nyligen de s.k. punktskatterna. Ny demokrati menar att en omfattande indexering är den bästa vägen tillbaka till världens högsta skattetryck. Vi vill därför att hela systemet med indexering skall utträda i avsikt att uppnå ett tillstånd där vi bättre styr och kontrollerar statens utgifter och inkomster.
Basbeloppet fastställs för varje år av regeringen. Före 1982 kunde basbeloppet ändras flera gånger under samma år. Det är inte alltid lämpligt att binda basbeloppet för ett helt år. En begränsad giltighetstid kräver dock lagändring. Det förfaller rimligt att, i avvaktan på nya regler vilka med nödvändighet måste komma med det snaraste, bestämma basbeloppet för ett kvartal i sänder. Basbeloppsberäkning bör utgå från förändringen av såväl bruttonationalinkomst som inflation. Regeringen bör alltså återkomma med nytt förslag.
Konkurrens ger lägre priser och högre service. Därför stödjer Ny Demokrati en kraftfull konkurrenslagstiftning. Det ligger i högsta grad i skattebetalarnas intresse att den offentliga sektorn förmår att göra effektiva upphandlingar och därigenom hushålla med skattebetalarnas pengar.
EES-avtalet kommer att dra åt rätt håll.
Nämnden för offentlig upphandling inrättades i mars 1993 och vi kommer nogsamt att bevaka och följa upp dess verksamhet.
Eftersom regeringen aviserat en proposition om offentlig upphandling till den 31 mars 1994 avstår vi för närvarande från specifika yrkanden.
3. Gå på offensiven och skapa riktiga jobb
Sverige måste återindustrialiseras. En given förutsättning är att vi kommer med i EU. Men det behövs också en ny organisation för marknadsföringen av Sverige, dels genom samordning av allsköns huvudkontor på hemmaplan och dels genom Sweden Center-konceptet för maximal slagkraft utomlands.
Exportkreditgarantierna måste utökas och anpassas till den nya verkligheten framför allt i östra Europa. EKN måste marknadsföra sina tjänster, ta risker, deltaga i offensiven! Även Exportrådet kan göra mycket mer. Statens tekniska attachéer skall utnyttjas bättre, inte avskaffas. Styrelsen för Sverigebilden skulle kunna göra underverk, men både form och innehåll måste ändras.
Numera inser de flesta att näringslivet är navet i den svenska ekonomin. Ca 300 000 småföretag, innovationer och nyföretagande skall svara för den tillväxt Sverige behöver.
Trots genomförda skattelättnader, riskkapitalbolag, industrioch nyföretagarfonder m m återstår mycket att göra. Uppfinnare och små innovationsföretag behöver en garantifond för att få fart på bankernas kreditgivning. Annars blir det inga krediter!
Innovatörerna måste stanna i Sverige. Skattefrihet för royaltyintäkter och riskkapitalavdrag för satsningar i innovationsobjekt är egentligen självklarheter.
Sverige är fantastiskt men det måste utlänningar känna till, om det skall få dem att etablera verksamhet här eller komma hit som turister. I den moderna världen måste vi marknadsföra Sverige med en proffsig organisation och gärna ett välkänt ansikte på en proffsig chef. Kommittéer och särintressen lyckas sällan väcka intresse och nyfikenhet.
Direkt- eller nuvärdesavskrivning skulle bli ett incitament för utländska och svenska företag att investera i Sverige.
Genom att intensifiera ROT-sektorn genomförs nödvändiga ombyggnads- och reparationsarbeten av den skickliga byggarbetskraft som fortfarande finns kvar. Även om ROT-satsningarna kostar så smakar de oändligt mycket mer än rena AMS-pengar.
Ny konkurslag i en ny tid i en ny värld. Som det är i dag drabbas leverantörerna i onödan, men en sådan dominoeffekt är inte nödvändig!
Det är bra med starta-eget-bidrag men verksamheterna måste granskas av experter så att inte glada amatörer med statens pengar slår ut etablerade och välskötta företag.
En sänkning av tjänstemomsen till 12 % skulle ta bort många av de kraftiga försämringar som följde när momsen för några år sedan höjdes från 0 till 25 %. Det är illa nog med arbetsgivaravgift. Lägg därtill 25 % moms på arbetet (en tjänst består ju mest av arbete) och var och en kan förstå varför den svarta marknaden blomstrar just inom tjänstesektorn. Man måste räkna in dynamiska effekter om man vill kalkylera ett krig mot den svarta sektorn. Statistiskt sett finns den ju inte ens... Sänkningen av tjänstemomsen är Ny Demokratis största skattesänkningsförslag för 1994/95. Vi är beredda att diskutera startpunkten. 1 juli 1994 eller 1 januari 1995.
Om Sverige skall gå på offensiven och nå framgång som modernt industriland krävs fri konkurrens. Detta kan vara lättare sagt än gjort i ett land som kännetecknas av monopol, oligopol, karteller och välorganiserade särintressen.
Ett annat måste är modernisering av arbetsrätten. Då en ny lagstiftning troligen skulle ta lång tid föreslår vi en omgående dispens: företag med färre än 25 anställda ställs utanför de känsligaste delarna av arbetsrätten!
Ny Demokrati föreslår en kommission av Lindbecks typ med uppdrag att uteslutande arbeta fram konstruktiva idéer om hur Sverige skall få fler riktiga jobb och hur vi skall få ner arbetslösheten till rimliga nivåer.
4. Arbetsmarknadspolitiska åtgärder
Visst måste ett land med en enorm och växande arbetslöshet tillgripa marknadspolitiska åtgärder. Men den offensiva näringspolitiken är viktigare. AMS kommer så att säga in som en andra och hjälpande hand.
Det måste löna sig att anstränga sig.
Det får inte löna sig att inte försöka.
Om arbetslösa inte aktiveras kan de få arbetslöshet som yrke.
Dessa teser låter självklara. Just därför borde de omsättas i handling.
Arbetsmarknadsverk, Länsarbetsnämnder och Arbetsförmedlingar är inte dimensionerade för att hantera dagens enorma AMS-verksamhet. Därför måste de omorganiseras, rationaliseras, stramas upp osv. En kompetent Arbetsförmedling är en nödvändighet om förmedlingarna verkligen skall kunna hjälpa dem som inte kan hjälpa sig själva till ett jobb.
Ungdomar skall stimuleras till studier och yrkesutbildning. Ny Demokrati vill införa ett högklassigt lärlingssystem där eleverna får en gedigen och modern yrkesutbildning och slipper tvånget att gå i 3-årigt gymnasium och sitta av -- för dem ointressant -- teoretisk undervisning.
Idag är 400 000 svenskar förtidspensionerade. Den genomsnittliga pensionsåldern är 59 år. Förtidspensioneringar av ungdomar ökar snabbt!! Uppenbarligen måste hårda men realistiska krav uppfyllas om förtidspensionering skall beviljas. (Utdömas borde ha varit det rätta ordet.)
Inom sjukförsäkringen är arbetsgivarperioden idag två veckor. Nyd föreslår en ökning till fyra veckor och givetvis motsvarande sänkning av arbetsgivaravgifterna. Sjukskrivning under längre tid än fyra veckor skall kräva sjukkassans godkännande efter noggrann utredning av förtroendeläkaren. Detta för att inte blanda in det känsliga förhållandet mellan patient och (hus)läkare.
5. Kreditsystemet -- den senaste bankkrisen
Det svenska kreditsystemet och bankerna fungerar inte bra. Skattebetalarna har med enorma uppoffringar räddat banksystemet och några direktörer har fått schavottera, men bankkrisen har nu tagit andra former. Det svenska kreditsystemet beter sig som ett oligopol, för att inte säga en kartell, som inte ger krediter på lika villkor. Sålunda erhåller stora företag -- även ganska dåliga sådana -- helt andra kreditvillkor och räntor än även välskötta små och medelstora företag. Låneräntorna kan skilja mellan 7,5 % för det stora företaget och 12 % för det mindre. Även om det mindre företaget är en mycket säkrare lånerisk.
Konkurrenslagarna måste vässas. Frågan är om inte Sverige är sämst i världen på fri konkurrens. Vi är bäst i världen på karteller, oligopol och monopol och vi har haft västvärldens sämsta tillväxtsiffror under flera år i följd. Har någon annan slagits av tanken att detta kanske hänger ihop!
Vi vill att Konkurrensverket undersöker oligopolsituationen inom det svenka banksystemet. Vi måste stimulera en aktivare konkurrens mellan bankerna och en sänkning av räntegapet.
6. Den svarta sektorn
Vitsen med den svarta sektorn är att den inte finns i statistikens och de statiska beräkningarnas värld. I Sverige har denna obefintliga företeelse troligen en omsättning på ca 150 miljarder kronor om året!
Ny demokrati upprepar nu sina förslag och personliga brev till övriga partier om att förklara krig mot den svarta sektorn och tillhörande ekonomisk brottslighet. Frågan måste avpolitiseras. Den är tvärpolitisk.
Det finns i dag 5 000 ekonomer och 1 000 jurister som går arbetslösa... Bygg ut åklagarväsendet och polisens ekorotlar. Starta system med utbytestjänstgöring för revisorer och jurister hos polis, åklagare och skattemyndigheter. Ge dem som arbetar med ekobrotten kontinuerlig kompetensutveckling. Skurkarna ligger oftast före!
Även vanliga till synes hyggliga svenskar stjäl från sina grannar och vänner utan att tänka på det. Bidragsfusket har sannolikt stor omfattning men beivras sällan. Det finns knappt ett fall där någon dömts för att ha stulit skattebetalarnas pengar genom att t.ex. ta ut A-kassa och samtidigt jobba svart, sjukskriva sig utan att vara sjuk, mantalsskriva sig falskt för att plocka ut bidragsförskott osv. Uppfinningsrikedomen sägs vara stor.
Förvåningen måste också vara stor hos alla medborgare som ser hur den i övrigt så petiga överheten låter allt detta passera. Vad är det som säger att ärlighet varar längst??
7. Socialförsäkringssystemet -- ett paradis för bidragsmaximerare
Efter allt lappande och lagande i det stora svenska socialförsäkringssystemet måste det vara uppenbart för var och en att alltsammans måste göras om från grunden. Den generella välfärdspolitiken är komplicerad och orättvis.
Enorma belopp åker runt i systemet. 475 miljarder årligen, varav 300 miljarder via stat och socialförsäkringssystem.
Eftersom staten lånar över 200 miljarder om året kan vi konstatera att vi lånar till våra egna förmåner.
Regeringen duckar. Den tycks i och för sig inse problemen men åtgärdar dem genom att höja skatten, även om ordet skatt förekommer alltmer sällan. Nu heter det självrisk och egenavgift i stället!
Utgifterna i Socialdepartementet ökar av sig själva från 118 till 128 miljarder. Ändå har man gjort stora s k besparingar.
Regeringen spår... men inflation, löneutveckling och indexering rår!
Ny Demokratis syn på socialförsäkringssystemet
Grundskydd är det viktiga och riktiga. På sikt det enda. Via skatten skall samhället erbjuda ett skyddsnät åt alla. Vi skall solidariskt hjälpa de svaga.
Med omgående verkan föreslår Ny Demokrati att existerande system harmoniseras genom att ersättningsnivån överallt läggs vid 80 % och genom att taket i samtliga system sätts till 5,5 basbelopp.
Lindbeckkommissionen påtalar i ett flertal punkter hur viktiga förändringar av denna typ är.
Striktare krav och stramare kontroll krävs för att systemen skall fungera på avsett sätt.
Korrigeringar måste göras av ersättningsnivåerna så att det lönar sig att rehabiliteras och så att långtidssjuka inte lockas med höjda ersättningar till en livslång förtidspensionering.
Förtidspension bör sluta vid 60 års ålder. Därefter blir det ålderspension.
Färdolycksfall måste bort ur arbetsskadeförsäkringen.
För att vidmakthålla enhetligheten och rättvisan mellan systemen kan man införa s.k. avräkningsregler, dvs. en lagstiftning som gör att summan av obligatoriska och kollektivavtalade och frivilliga försäkringar hamnar på en viss max.nivå.
Familjepolitiken kostar totalt uppemot 90 miljarder kronor om året! Här handlar det förvisso inte enbart om grundtrygghet. Snarare tvärt om! Ny Demokrati upprepar sin motion om skattefria, behovsprövade vårdnadsersättningar (max. 8 000/månad) som skulle spara drygt 20 miljarder kronor om året. Nyds andrahandsalternativ omfattar följande:
Flerbarnsstödet bort.
Föräldraförsäkringens ersättningsnivå sänks från 90 till 80 %.
Föräldraförsäkringens tak sänks från 7,5 till 5,5 basbelopp.
Giltighetstiden måste sänkas från 12 till 9 månader i ett första steg.
Tjänstledighetstiden per barn ändras inte. 3 års tjänstledighet vore en ren kvinnofälla. Vem vill ha en fast anställd som kanske är tjänstledig i 6 år?
Ersättning vid vård av sjukt barn sänks från 90 till 80 %.
Barnbidragen behovsprövas enligt nyds tidigare motion.
På sikt bör även föräldraförsäkringen göras om till ett rent grundskydd. Alltså utan inkomstberoende del.
Regeringens förslag om 2 000 kronor/månad i vårdnadsbidrag
Givetvis kan Ny demokrati inte gå med på en ytterligare höjning av kostnaderna för den dyra familjepolitiken. Föräldrasubventionerna -- för det är vad det handlar om -- kan inte höjas när Sverige går med jätteförlust och när andra socialförsäkringar försämras. Endast med klar och öronmärkt finansiering inom familjepolitikens ram kan vi stödja regeringens proposition om vårdnadsbidrag.
8. Konkurrens och kvalitet i skolan
Nyds utbildningspolitik kännetecknas av: obligatoriskt skolpengsystemlika skolpeng till alla specialresurser till både svaga och starka eleverfriskolor, specialskolor, elitskolorprivatisering av kommunala skolorkonkurrens och tävlan
Riktiga och djupa kunskaper och bildning är skolans mål. Betygen måste vara målrelaterade. Tydliga och klara betygssteg i kombination med skriftlig bedömning av personliga egenskaper.
Sverige skall ha Europas bästa lärare vilket kräver nya tag! Lärarlegitimation, individuell lönesättning, kvalitetskontroll med censorer och nya karriärvägar är huvuddragen i en sådan politik.
Ett nytt studiefinansieringssystem
Nyd vill ersätta dagens vildvuxna flora av ganska orättvisa studiefinansieringssystem med ett enda som är rättvist och lika för alla. Dagens system är många och ibland så tokiga att de till och med uppmuntrar ungdomar att strunta i sin ungdomsutbildning eftersom de kan få motsvarande utbildning senare med god lön, på samhällets bekostnad.
Även om ett sådant studiefinansieringssystem skulle innebära besparingar har vi ännu inte genomarbetat vårt förslag. Vi sätter inte några besparingsmål i denna ekonomiska motion.
Principiellt ser vi ett system som består av bidrag och lån. Bidragsdelen skall vara lika för alla medan lånedelen kan variera efter behov och önskemål. Givetvis skall det finnas ett tak både per år och totalt per individ.
Bidraget skall vara ett rent bidrag medan lånet givetvis skall betalas tillbaka.
9. Utrikes- och biståndspolitik
I en särskild motion visar vi hur Sverige kan spara över 6 miljarder kronor inom Utrikesdepartementets domvärjo. Om Sverige ger ett utvecklingsbistånd som motsvarar drygt 0,5 % av BNI ligger vi fortfarande bland de högsta i världen. Vi har givetvis inte råd med mer just nu. Att i nuvarande läge tala om 1-procentsmålet, som regeringen föreslår och höja biståndsanslaget är häpnadsväckande. Det kan bara uppfattas som att man antingen inte inser situationens allvar eller struntar i den av partitaktiska skäl.
Ny demokrati föreslår inte bara en kraftig reduktion utan också stora omfördelningar av biståndsinsatserna. Utvecklingen i Östeuropa måste i dagsläget prioriteras framför Afrika.
10. Flyktingpolitik
Det går att hjälpa fler, betydligt fler, och ändå spara stora pengar. Den svenska flyktingpolitiken har i praktiken havererat. Sverige har i dag ekonomiska och sociala problem som hade gått att undvika om vår flyktingpolitik varit realistisk men det har den inte varit.
Det kostar 2:60 kronor/dag att hjälpa flyktingarna i och kring Jugoslavienområdet. I Sverige är förläggningskostnaderna 240:kronor/dag och här hjälper vi dessutom sällan dem som drabbats värst. De kan ju inte ta sig hit. I våra förläggningar har vi idag ett stort antal s.k. ekonomiska flyktingar även om det finns kretsar i landet som vägrar att medge detta därför att det inte passar in i deras tillrättalagda bild av den svenska godheten. De som av olika skäl kommit in i Sverige för att stanna skall lära sig svenska. Att bedriva hemspråksundervisning med kostnader i miljardklass är ett grymt nonsens.
Ny demokratis princip är att nu endast ta emot konventionsflyktingar.
Endast kärnfamiljer inom anhörighetsinvandringen.
Endast tillfälliga uppehållstillstånd (precis som andra länder).
Att försöka hjälpa folk där de är, inte där vi är.
Att effektivisera hela verksamheten.
Enligt nyds särskilda motion i frågan kan Sverige på det viset spara 2 350 miljoner kronor om året.
Dessutom 1 000 miljoner kronor genom att slopa hemspråksundervisning.
11. Miljö och jordbruk
Ny demokrati stödjer insatser för att förbättra miljön samtidigt som vi betonar att miljön till största delen är en internationell för att inte säga en global fråga. Miljösatsningar måste därför göras där man får mest för pengarna. I Sveriges fall är satsningar på andra sidan Östersjön en självklarhet för den som ser till den totala miljöeffekten.
Miljöpolitiken får inte gå så långt att det blir en fara för marknadsekonomins funktionssätt och begränsar den fria konkurrensen mellan företag.
Miljöfrågor drivs bättre av konsumenter än statens miljöbyråkrater.
Källsortering och återvinning är självklara nödvändigheter och företagen måste uppmuntras att tillverka produkter som lätt kan återvinnas.
Ungdomars stora intresse för miljöfrågor måste tas på allvar.
Kunskaperna hos de svenska jordbrukarna om riskerna med överdoseringar av handelsgödsel och bekämpningsmedel måste förbättras.
Vi måste satsa på de miljövänliga energislagen vattenkraft och kärnkraft.
Liksom på miljövänliga drivmedel för fordon.
Inom Europa bör Sverige med kraft verka för att jordbruket drivs med ett minimum av gifter och hormoner. Svenska biodynamiska produkter kan bli en kvalitetsprofil vid export.
Ekonomisk tillväxt är en förutsättning för att kunna genomföra dyrbara miljösatsningar.
Det s k tankeförbudet måste givetvis bort ur kärnkraftslagen och tiden är nu mogen för en ny folkomröstning om kärnkraften.
De svenska jordbrukarna skall behandlas som övriga småföretagare. Konkurrensen skall vara hård. Regleringarna minska.
Sverige skall därför inom EU verka för ett avreglerat och effektivare jordbruk.
I en särskild motion förklarar Ny Demokrati hur vi i dagsläget kan spara 359 miljoner kronor mer än regeringen för budgetåret 1994/95.
12. Infrastrukturen
Konjunkturen har nu svängt och det har snarast blivit dags att planera för nästa lågkonjunktur. Behovet av accelererade investeringar i infrastruktur har därför minskat. Ny demokrati föreslår en kraftig ökning mot föregående år men ändå en minskning på ca 2 miljarder gentemot regeringens förslag.
13. De största besparingarna och skatteändringarna
Det tycks som om Ny Demokrati är de enda som verkligen orkar föreslå besparingar under valåret 1994. Regeringen föreslog i budgetpropositionen 3,5 miljarder!
Till detta lägger Ny Demokrati ett stort antal besparingar. Här skall bara nämnas de viktigaste.Inom arbetsmarknadspolitiken: Marknaden har blivit mättad. Till och med AMS har svårt att hitta svarta hål att hälla pengar i.BiståndetFlyktingpolitiken FamiljepolitikenInfrainvesteringarLönegarantin, som tas bortOrganisationsbidrag, partistöd och presstöd Effektivisering av administration, verk och myndigheter Krigsförklaring mot den svarta marknadenAngrepp även mot bidragsfusket enligt tidigare nyd-motioner 14. Skatter
Ny Demokrati anser att det höga skattetrycket är hämmande för Sveriges utveckling. Dessutom förorsakar det ett omfattande skattefusk. Sänkta skatter ger dynamiska effekter som under de rätta omständigheterna mer än väl kompenserar staten. Dessutom torde de flesta nu inse att svenska skatter måste anpassas till de europeiska.
Ny Demokrati har ett långsiktigt skattesänkningsprogram som redovisas i vår skattemotion.
För budgetåret 1994/95 vill vi koncentrera skattesänkningarna till tjänstemomsen. 12 % allmän tjänste- och kulturmoms (dagstidningar höjs och andra tryckta alster sänks till 12-procentsnivån) skulle ge såväl tjänstesektorn som byggandet en nödvändig injektion. Enligt en statisk beräkning skulle detta kosta staten ca 12 miljarder i uteblivna skatteintäkter. I våra sammanställningar räknar vi inte in dynamiska effekter utan har låtit dessa 12 miljarder belasta vår totalkalkyl.
15. Med vänlig hälsning till regeringen
Ny Demokrati föreslår några mycket angelägna utredningar och kommissioner.
1. Haverikommissionen Svarta November. Kartläggning av händelserna som ledde fram till den 19 november 1992 då regeringens valuta- och räntepolitik totalhavererade. I dessa tider när räfst och rättarting hålles med diverse banker är det en självklarhet att politikerna föregår med gott exempel och granskar sin egen roll.
2. Den andra bankkrisen. Hur är det med den fria konkurrensen bland kvarvarande banker? Varför får de små företag som är så viktiga för Sveriges fortsatta utveckling så dåliga kreditvillkor? Hur fungerar kreditmarknaden egentligen?
3. Strategi och taktik i kriget mot den svarta sektorn.
4. Strategi och taktik i kampen mot bidragsfusket.
5. Rationaliseringskommission för statliga verk och myndigheter samt övrig politisk administration.
6. En kommission modell Lindbeck som koncentrerar sig på hur vi bäst bekämpar arbetslösheten och skapar de nya viktiga jobben.
Dessutom föreslår vi att regeringen inför begreppet snabbutredning som tar maximalt 3 månader. Idag utreds det i det oändliga. Och medan gräset gror dör kon. Utvecklingen går snabbt. Då måste även utredningar gå snabbt.
Vi utgår ifrån att regeringen i konstruktiv anda studerar våra motioner om en allmän rationalisering på 2 %.
Vi begär också svar på den berättigade frågan: hur ser regeringens optimala budget ut om uppdraget är att sänka utgifterna med 30 miljarder? Regeringen förfogar över datamodeller och underlag som möjliggör en annan sorts optimeringar och precision än vad vi själva med våra begränsade resurser kan åstadkomma.
16. Så ser vi det på sikt
Allt kan inte göras på en gång men stora ting måste ändå till för att vända utvecklingen. Slutstationen för det s k saneringsarbetet ser enligt vår uppfattning ut ungefär så här:Transfereringssystemen garanterar grundtrygghet. Systemen är enhetliga och finansieras solidariskt genom skatter. Därutöver har vi alla våra egna försäkringar. Obligatoriska statliga försäkringar förekommer används när risken icke är kommersiellt försäkringsbar. Pensionssystemet innehåller en stor del premiereserv dvs att medborgarna har verkliga -- inte fiktiva -- pensionskonton även i ATP-systemet.Skattetrycket har sänkts till ungefärlig EU-nivå.Marknadshyror är genomförda med mycket få undantag.Budgeten är balanserad i ett femårsperspektiv.Den ekonomiska politiken har typisk lågränteprägel. Tuffa budgetar garanterar detta. Konkurrensen är fri och monopol finns endast för myndighetsutövning.Politiken har successivt fått allt större inslag av etik och demokrati: ingen sitter mer än två mandatperioder i riksdagen.Utnämningar grundas alltid på kompetens.Även de politiska partierna redovisar öppet sina affärer.Personval har slagit igenom. Personlig frihet under ansvar har blivit en självklarhet. Sverige har en författningsdomstol.Folkomröstningar förekommer främst på kommunal nivå.
17. Nyds besparingar jämfört med regeringens budget 1994/95 (milj. kr)
94/95 95/96
Flerbarnstillägget 1100 Föräldraförsäkringen 70 90--80 % 1500 12 mån--9 mån 3500 Behovsprövade barnbidrag 3000 Familjepolitiken*
4600 9170 Sjukförsäkringen 7,5--5,5 1300 Rehabilitering 80 Förtidspension 4000 Socialförsäkring 3300 5380 Bostadsbidrag endast till behövande 500 500 Bistånd 6160 6160 Flykting 2360 6600 Hemspråk 1000 1000 Statliga organisationsbidrag 1500 3000 Arbetsmarknad 10000 10000 Infra 2000 2000 Jordbruk 360 360 Kultur och presstöd 250 250 Svarta sektorn 2000 5000 Statsskuldsräntan (6,5 %) 1600 2600 Bidragsfusk 2000 5000 Diverse 280 280
Totala besparingar: 37910 57300 Varav byråkrati: 500 Mer
* I en separat motion yrkar Nyd i första hand på Nyds egen helt nya familjepolitik, som skulle ge följande besparingar: 94/95 -- ingen besparing, 95/96 7 Mrd, 96/97 12 Mrd, 97/98 21 Mrd.
Kostnadsökningar
94/95 95/96
Försvar --300 0 Näring --123 0
Summa kostnadsökningar --423 0
Skatteändringar
Minskad tjänstemoms -- 8500 -- 8500 Minskad byggmoms -- 4000 -- 4000 Moms 12 % på press och böcker + 500 + 500 ROT -- 0 -- 2800 Bensinskattesänkning -- 2500 -- 2500 Databank för lägenhetsinnehavare + 2500 + 3500 Lunch- och bilförmåner -- 1500 -- 1500
Summa skatteändringar --13500 --15300
Förbättring av budgetunderskottet --23987 --42000
Dessa är de åtgärder vi rekommenderar i nuvarande system.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen godkänner de allmänna riktlinjer för den ekonomiska politik som förordas i motionen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om räntepolitiken,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att tillsätta en kommission för rationalisering av verk och myndigheter, landsting och kommuner samt övrig politisk administration,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att modernisera arbetsrätten,1
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att i avvaktan på ny arbetsrättslagstiftning införa en omgående dispens för företag med färre än 25 anställda från de känsligaste delarna av arbetsrättslagstiftningen,1
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringen i kompletteringspropositionen skall återkomma med besparingar på ytterligare 30 miljarder kronor,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att tillsätta en haverikommission som kartlägger och granskar de händelser som ledde fram till den 19 november 1992 då regeringens valuta- och räntepolitik totalhavererade,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att tillsätta en opolitisk kommission som koncentrerar sig på hur vi bäst bekämpar arbetslösheten och skapar de nya viktiga jobben,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en ny beräkning av basbeloppet,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ta bort systemet med indexering av statens utgifter och intäkter,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den ekonomiska politikens viktigaste uppgift är att skapa förutsättningar för företagen att verka och kunna expandera i syfte att öka sysselsättningen och därmed tryggad ekonomi för alla.
Stockholm den 25 januari 1994 Ian Wachtmeister (nyd) Peter Kling (nyd)
Christer Windén (nyd) Simon Liliedahl (nyd) Bert Karlsson (nyd) Dan Eriksson (nyd) i Stockholm 1 Yrkandena 4 och 5 hänvisade till AU.