Grunden för totalförsvarets civila del är det fredstida samhället. Hur vitala samhällsfunktioner är uppbyggda och vad de tål av påfrestningar har allmänt sett större betydelse än särskilda beredskapsåtgärder. Ansvar för en verksamhet i fred innebär motsvarande ansvar i krig. Denna ansvarsprincip innebär att beredskapsaspekterna beaktas vid planering av verksamheten i fred.
Samhällets förmåga att möta störningar är en angelägenhet för alla och det är därför viktigt att medvetenhet om dessa frågor sprids i samhället. Att i planering och samhällsutveckling tidigt ta hänsyn till sårbarhet och risker minskar behovet av kostnadskrävande beredskapsåtgärder och ökar säkerheten i det fredstida samhället.
Myndigheter och företag har därför anledning att, som ett led i beredskapen, i fredstid öka antalet kvinnor på s.k. nyckelbefattningar i verksamheter som är viktiga under kriser och krig, då en mycket stor andel av männen är krigsplacerade i det militära försvaret. Det skapar förutsättningar för kontinuitet i bemanningen under skedena fred--kris--krig och ökar allmänt sett personaltillgängligheten i verksamheten. Som exempel kan nämnas att bland lastbilsförare, datatekniker, trafikflygare och lokförare är andelen kvinnor låg. Andelen kvinnor bland ansvariga chefer är också låg, speciellt i det privata näringslivet.
Det bör vara ÖCB:s och de funktionsansvariga myndigheternas uppgift att, som ett led i arbetet med beredskapshänsyn i samhällsplaneringen (BIS), skapa medvetenhet om vikten av att fler kvinnor är anställda i för samhället under beredskap och krig viktig verksamhet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nyckelpersoner.
Stockholm den 25 januari 1994 Karin Wegestål (s) Britt Bohlin (s)