Inledning
I Europa pågår en långvarig trend av nedrustning eller åtminstone minskad upprustning. Även i världen i sin helhet kan ett sådant mönster skönjas. De samlade militärutgifterna i världen har minskat varje år under de sju senaste åren. I detta läge fortsätter Sverige att rusta upp. 1993 kostade det svenska försvaret 39 miljarder kronor, eller 110 miljoner kronor om dagen.
Den kraftigaste nedrustningen i Europa har skett i Ryssland. Det är en indikation på att det säkerhetspolitiska läget för Sveriges del förbättrats grundligt under den senaste tiden. Den svenska upprustningen kan således inte motiveras med att vi är mer hotade än tidigare. Förklaringen till upprustningen är snarare att staten låst sig i ett flertal storskaliga och mycket dyra projekt. JAS- projektet är det mest storskaliga och det allra dyraste av dessa.
JAS har visat sig vara inte bara ett dyrt, utan också ett osäkert flygplan. Två allvarliga haverier har skett sedan projektet startade -- i februari 1989 och i augusti 1993. Det senaste haveriet föranledde regeringen att tillsätta en kommission med uppdrag att granska JAS-projektet. Den skrivelse regeringen nu lägger fram för riksdagen grundas på kommissionens betänkande. Enligt Vänsterpartiet har regeringen inte dragit den enda realistiska slutsatsen av detta betänkande, nämligen att JAS-projektet måste avbrytas så snart det är praktiskt och tekniskt möjligt. Delserie II bör inte fullföljas och heller inte utvecklingen och anskaffningen av den tvåsitsiga skolversionen, JAS 39B.
Ett politiskt projekt
JAS-kommissionen riktar kritik mot regeringen för att den under åren 1986--1988 underlåtit att orientera riksdagen om de allvarliga problem som fanns när det gällde utvecklingen av flygplanets styrsystem. Kommissionen menar också att regeringen ''något sent förde myndigheternas bedömningar av kostnadsstegringarna för projektet vidare till riksdagen''.
Det här visar på det politiskt känsliga i hela JAS- projektet. Bakom beslutet att bygga JAS låg och ligger ekonomiska särintressen. Billigare och säkrare alternativ till JAS fanns när projektet började diskuteras på 1970- talet. SAAB-ledningens intresse av att lägga sig i forskningsfronten, försvarsledningens strävan efter internationell prestige samt USA:s intresse att utan kostnad, i Sverige, få utveckla nya styrsystem drev emellertid fram JAS-projektet. Den politiska majoriteten snärjdes av dessa intressen och var sedan ovillig att offentliggöra kritiska synpunkter, varningar och obehagliga upptäckter av brustna kostnadsramar.
Kostnaderna för JAS
JAS-kommissionen framför också kritik mot att regeringen redovisar kostnaderna för projektet i löpande priser och konstaterar att den s.k. ramen skulle öka med 4 à 5 miljarder kronor om gjorda utbetalningar räknades om till prisläge februari 1992. Regeringens förfaringssätt innebär att kostnaderna är ramen och att följaktligen ingen ramstyrning av projektet kan sägas existera. Den hittills använda redovisningsmetoden antyder att regeringen velat försköna verkligheten inför det svenska folket.
I aktuellt penningvärde torde kostnaderna för den hittills beslutade omfattningen av JAS-projektet vara 70 miljarder kronor (delserie I och II). För bara två år sedan, i mars 1992, rapporterade Veckans affärer att JAS-notan låg på 62 miljarder kronor, inklusive fördyringar på 12 miljarder. Det senaste haveriet har självklart medfört ytterligare fördyringar. Bara kostnaden för kraschen i augusti 1993 beräknades av ÖB till 240 miljoner kronor.
Risken för ytterligare kostnadsöverdrag förefaller avsevärt större än vad såväl kommissionen som regeringen tror. Arbetet med att lösa problemen med styrsystemet kan komma att kosta stora pengar, speciellt som det är mycket osäkert om det säkra instabila system som eftersträvas är ett tekniskt möjligt system. Nya incidenter och haverier kan givetvis inte uteslutas. Vid de då uppkomna fördyringarna är det beställaren/staten som ställs inför nya omförhandlingar och i praktiken ökade ekonomiska åtaganden.
Vänsterpartiets slutsatser
Med anledning av JAS-kommissionens betänkande drar regeringen i skrivelsen slutsatsen att JAS-programmet i allt väsentligt kan förväntas nå de mål som fastställts av statsmakterna. Mot bakgrund av vad som anförts ovan ställer sig Vänsterpartiet ytterst tveksamt till detta. Det säkerhetspolitiska läget, de ständigt ökade kostnaderna och JAS-planets bristande säkerhet talar allt tillsammans för en avveckling av JAS-projektet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avveckling av JAS-projektet.
Stockholm den 18 april 1994 Jan Jennehag (v) Gudrun Schyman (v) Johan Lönnroth (v) Björn Samuelson (v)