Den debatt som under lång tid förts om organisationen av akuta luftburna sjuktransporter har resulterat i ett mål för en utvecklad samordning av flygverksamheten inom den offentliga sektorn. Regeringen har gett direktiv i denna riktning.
Det har också förts en öppen debatt mellan rikspolisstyrelsen (RPS) och chefen för armén (CA) i frågan. Både RPS och sjukvårdshuvudmännen har invaggats i förhoppningar om att få disponera 1--2 helikoptrar för civila akuta luftburna sjuktransporter av de helikoptrar som inköps med speciellt anvisade medel enligt tidigare försvarsbeslut. Samordningsvinster skulle därmed erhållas och ett mångårigt och väl fungerande samarbete inom räddningstjänsten kan fortsätta. Denna lösning har tidigare av CA i flera sammanhang redovisats som möjlig.
Chefen för armén synes nu ha ändrat uppfattning i frågan. Armén avser att själv operera helikoptrarna inom räddningstjänsten på uppdrag av sjukvårdshuvudmännen. Med stor sannolikhet kommer armén att ha svårigheter att hävda sig i den ekonomiska konkurrenssituationen med de civila helikopterföretagen. Bakgrunden till denna konkurrenssituation skall också hålla för en eventuell prövning i Europadomstolen.
De helikoptrar som inköpts med speciellt avsedda medel för att, förutom att förstärka luftburna transporter i ofred, även användas för akuta sjuktransporter i fredstid, kommer att behållas av armén och placeras i Boden och Linköping.
Det kan nämnas att de västsvenska sjukvårdshuvudmännen nyligen fått in svar på en anbudsförfrågan om genomförande av akuta luftburna sjuktransporter från armén och civila helikopterföretag. I denna konkurrenssituation måste armén i likhet med de civila företagen redovisa sina faktiska kostnader för dessa transporter. Om de västsvenska sjukvårdshuvudmännen nödgas välja armén eller något privat helikopterföretag kommer detta att medföra ökade kostnader för sjuktransporterna. Som en tillfällig lösning genomförs i nuläget akuta luftburna sjuktransporter under den ljusa delen av dygnet av polisen (enmotorhelikopter) och under den mörka delen av dygnet av marinen (tvåmotorhelikopter). Dvs de redan befintliga resurserna inom den offentliga sektorn används mer effektivt. Nämnas bör också att krav på tvåmotorhelikoptrar snart kommer att ställas för transporter under hela dygnet.
En mycket sannolik konsekvens av de ökade kostnaderna för sjuktransporter i arméns regi är att de nya helikoptrarna inte kommer att utnyttjas av sjukvårdshuvudmännen på andra orter än Boden och Linköping. En nyetablering av flygverksamheten inom armén på andra orter skulle innebära att personal ständigt måste vara ''tillfälligt kommenderad'' till platsen, vilket innebär ökade kostnader för sjukvårdshuvudmännen. Det innebär också att kostnader tillkommer för ytterligare personal i beredskap (utöver rutinmässig beredskap inom marinen, flygvapnet och polisen).
Landstingsförbundet har till CA (930128) framfört oro över att ett för högt pris på helikoptertjänsterna kan medföra en begränsad efterfrågan från sjukvårdshuvudmännen. I skrivelsen framförs bl.a. ''att ökade möjligheter att finansiera de fasta kostnaderna finns om helikoptrarna samtidigt kan utnyttjas av bland annat räddningstjänsten och polisen samt för utbildning och övning av piloter inom t.ex. armén''. Landstingsförbundet framhåller också möjligheter till effektivitetsvinster genom att några helikoptrar bemannas av polisens egna piloter, vilket är i linje med RPS:s önskemål. En sådan lösning som stöds av landstingsförbundet förespråkas också av de västsvenska sjukvårdshuvudmännen (Göteborgs kommun, Bohuslandstinget samt landstingen i Halland, Älvsborg och Skaraborg). Behovet av effektiva akuta luftburna sjuktransporter kvarstår och blir allt tydligare. På flera platser i Sverige genomförs nu sådana transporter genom tillfälliga lösningar i avvaktan på en slutlig sådan.
På orter där flygverksamhet inom den offentliga sektorn redan finns representerad (t.ex. i Göteborg) blir man tvungen att bygga upp en ny organisation för akuta luftburna sjuktransporter, vilket innebär ökade kostnader för sjukvårdshuvudmännen. Erfarenheter från Västsverige visar att användandet av helikoptertransporter inte är av sådan omfattning att det kräver en speciell organisation.
Samordning och samutnyttjande inom den befintliga organisationen ger både större effektivitet och lägre kostnader. I betänkande från försvarsutskottet (1992/93:Fö9 sid. 37) framgår att det ställs krav på effektiv fredsbasering av de helikoptrar som inköpts. Utskottet anför som svar på en tidigare motion i ärendet, att några hinder för att någon av dessa helikoptrar, efter förhandling med berörda parter, när systemet är utbyggt kan baseras i Göteborg. ''Även regeringen synes kunna komma att ta initiativ i frågan'', säger utskottet i betänkandet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Rikspolisstyrelsen tilldelas 1-- 2 av de nyinköpta helikoptrarna, enligt försvarsbeslut 1987, att användas för akuta luftburna sjuktransporter.
Stockholm den 24 januari 1994 Elving Andersson (c)