Försvarets Personalvårdsnämnd FPVN består av representanter för i Sveriges riksdag representerade politiska partier, representanter för arbetstagareorganisationer som organiserar militärt och civilt anställda inom försvaret samt representant för de värnpliktigas organisation.
I regeringens proposition 1993/94:100 Bilaga 5 föreslås att FPVN den 1 juli 1994 ombildas så att nämnden framgent behandlar frågor enbart rörande värnpliktiga.
Även om FPVN vid besök hos myndigheter inom försvarsmakten tagit emot information om -- och även yttrat sig om -- personalvårdsläget för samtliga, som varit verksamma inom respektive myndighet, har just de värnpliktigas situation varit ett huvudområde i FPVN:s uppdrag. Regeringens förslag till ombildning av FPVN innebär ingen egentlig försämring för nämndens möjlighet att vara till nytta för personalvården inom försvaret. Om inte personalvården fungerar tillfredsställande för en militär myndighets fast anställda personal, blir inte heller de värnpliktigas situation god. Därför täcker propositionens formulering om nämndens ''nya'' uppgift det behov, som jag under många års ledamotskap i FPVN själv iakttagit.
FPVN har inte sett som sin uppgift att agera i enlighet med en enhetlig centralstyrd personalpolitik. Vid varje myndighetsbesök har personalvården -- specifik för varje arbetsplats -- diskuterats av FPVN och representanter för respektive myndighets personalgrupper. Jag anser, att det varit synnerligen värdefullt att en utomstående nämnd utan kontrollfunktion kunnat delta i sådana samtal. Personalvården har därigenom belysts på ett sätt, som knappast varit möjligt om enbart myndighetens representanter deltagit i samtalet.
Regeringen har enligt propositionen uppfattat att många av de frågor som tas upp i FPVN:s protokoll även behandlar sådant som normalt inte hör till nämndens uppgifter. Det är en anmärkning, som (givetvis!) inte känns befogad för den, som deltagit i nämndens verksamhet. Eftersom instruktionen för FPVN också ger nämnden uppdrag att genom egna initiativ främja försvarets personalvård, har FPVN haft möjlighet att protokollföra allt med anknytning till personalvården som aktualiserats vid besöken. Jag har uppfattat att det har varit till gagn för personalvårdsverksamheten vid myndigheterna.
De värnpliktigas situation präglas av att de lyder under en pliktlag. Det finns därför särskild anledning för Sveriges Riksdag att -- på ett sätt som inte är självklart när det gäller andra statliga myndigheter -- följa personalvårdsarbetet inom försvaret. Det motiverar en försvarets personalvårdsnämnd enligt intentionerna i regeringens proposition.
Det är värdefullt för FPVN:s parlamentariskt tillsatta ledamöter att det i nämnden också finns representanter för arbetstagareorganisationerna och för de värnpliktiga. Därmed kan nämndens iakttagelser av personalvårdssituationen för de värnpliktiga anknytas till kunskap i nämnden om de fast anställda personalgruppernas situation. Därför är det angeläget, att arbetstagareorganisationerna erbjuds representation även i en ombildad FPVN. Det bör riksdagen ge regeringen till känna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det i en enligt proposition 1993/94:100 bilaga 5 ombildad Försvarets personalvårdsnämnd skall ingå representanter för de i Sveriges riksdag representerade politiska partierna, representanter för arbetstagareorganisationer som organiserar militärt och civilt anställda inom försvaret samt representant för de värnpliktigas organisation.
Stockholm den 24 januari 1994 Carl-Johan Wilson (fp)