Miljön är i dag hårt pressad i många avseenden. Världen över ser man miljöförstöringen som det stora hotet mot människans överlevnad. Man har också blivit alltmer medveten om att det krävs enorma ansträngningar för att komma till rätta med det växande miljöproblemet.
I det perspektivet upprepar vi vårt tidigare förslag om etablering av en miljövärnskår i Kristianstad. Förslaget har sitt ursprung i en FN-studie inför Rio-konferensen om miljö och utveckling -- UNCED. I denna rekommenderas etablering av en internationell miljöräddningstrupp, ett slags ''gröna baskrar'', som skall stå till förfogande när ett land begär hjälp vid miljökatastrofer och nödlägen.
Från svensk sida har vi ställt oss positiva till FN-förslaget om en miljövärnstrupp. Det svenska förberedelsearbetet inför UNCED syftade bl.a. till att rikta ökad uppmärksamhet på möjligheterna att använda militär teknik och kunskap för miljöändamål. Den svenske miljöministern betonade i sitt anförande under konferensen att både tekniskt kunnande och pengar måste föras över från den militära sektorn till miljösektorn.
Med instämmande av jordbruksutskottet uttalade utrikesutskottet i samband med regeringens redogörelse från Rio-konferensen att regeringen fortsatt driver dessa frågor på sätt som den finner ändamålsenliga.
Samtidigt har ÖB redovisat ett regeringsuppdrag beträffande åtgärder för förbättrad miljö som innefattar en inventering och sammanställning av miljöarbetet inom försvaret. Den mynnar ut i ett förslag till en försvarsmaktens miljöpolicy. I anslutning härtill har förslag framförts om att starta ett ''grönt regemente'' vilket skulle vara ett försöksobjekt där hela den militära verksamheten sågs över och gjordes så miljövänlig som möjligt.
Vi kan konstatera att det finns en mycket bred uppslutning bakom tanken att använda erfarenheter från det militära området -- teknik, forskning, kunskap, organisation och produktion -- för miljösatsningar. Med hänsyn till Sveriges uppbackning av frågan internationellt är det viktigt att vi nu här hemma i praktiskt arbete följer upp FN-studien.
Frågan om etablering av en civil miljövärnskår har hitintills befunnit sig i ett beredande stadium med hänsyn till Rio-konferensen och en utvärdering av denna. Efter det att frågan också genomgått en ''mognadsprocess'' är det nu tid för ett definitivt ställningstagande. Arbetsuppgifterna för ett miljövärn är många och stora, både i Sverige och internationellt.
Vi finner P 6-området i Kristianstad, som snart blir ledigt, som en mycket lämplig plats för en miljövärnskår. Ett nära samarbete bör där kunna ske när det gäller utbildning och forskning med högskolan, som enligt beslut skall få nya lokaler i samma område. Genom att två regementen läggs ned i Kristianstad finns där också ledig personal samt materiella resurser. Där finns också utbildningskapacitet för behövlig komplettering av kompetens. Redan i dag bedrivs i Kristianstad uppdragsbaserad utbildning i miljöämnen i komvux regi.
Från Kristianstad har man visat stort intresse för etablering av en miljövärnskår. Som ett första steg har en arbetsgrupp, vari högskolan är representerad, tagit fram ett konkret förslag till miljövärnsutbildning. Tanken är att miljövärnsutbildning skall finnas med som ett alternativ när de värnpliktiga väljer utbildning i samband med mönstringen. Totalt skisseras ett förslag som under en tvåårig försöksperiod omfattar 50 miljövärnsplatser. Det är upplagt med såväl teoretisk/praktisk utbildning som konkret samhällsnyttigt miljövårdsarbete.
Att väva samman etableringen av en miljövärnskår med strävandena i ÖB:s miljöprogram skulle innebära stora fördelar för miljöarbetet i dess helhet. Genom en sådan samordning av olika insatser till ett miljöcenter får man en effektiv organisation med hög miljökompetens på skilda specialområden.
En etablering i Kristianstad är i linje med riksdagens uttalande i samband med 1992 års försvarsbeslut om behovet av särskilda regionalpolitiska insatser i de områden som drabbas speciellt hårt. Beslutet innebar för Kristianstad att två regementen läggs ner. ''Utskottet utgår från att regeringen och berörda myndigheter genomför de åtgärder som i detta sammanhang behövs i samband med organisationsförändringarna'', sa man i riksdagens beslut.
Regeringen bör snarast utarbeta en aktionsplan med uppdrag att en miljövärnskår sätts upp i Kristianstad i enlighet med motionen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om etablering av en miljövärnskår i Kristianstad.
Stockholm den 21 januari 1994 Börje Nilsson (s) Maja Bäckström (s) Kaj Larsson (s) Johnny Ahlqvist (s)