Enligt gällande regler i studiestödslagen betalar den som uppburit studielån en årlig ränta på lånet som fastställs av regeringen. För år 1993 var den räntan 8,7%. Ränta som inte betalas under det år den har upplupit läggs vid årets slut till kapitalskulden.
En allt större andel av de värnpliktiga som kallas in till grundutbildning har studieskulder. I väntan på inkallelse hinner man påbörja utbildningar och i en del fall också avsluta dem. Under värnpliktstiden saknar man egna inkomster och är hänvisad att leva på de dagersättningar som betalas ut. Det innebär att man under värnpliktstiden får se sin studieskuld räknas upp med den ränta som regeringen fastställer.
Samhällets krav på att göra värnplikt gäller den manliga delen av befolkningen. I praktiken kommer dock en betydande del av en årskull, av olika anledningar, inte att inkallas eller fullgöra sin tjänstgöring. Skillnaderna i tjänstgöringstid varierar också kraftigt mellan dem som har den kortaste tiden och dem som genomgår befälsutbildning eller tas ut till specialisttjänst.
I praktiken innebär detta att den som gör sin värnplikt och har studieskulder får en högre skuldsättning än den som frikallas och som därmed kan slutföra sina studier snabbare eller arbeta.
Det kan starkt ifrågasättas om det är rimligt att den som ålagts göra sin värnplikt och fullföljer utbildningen ska ''straffas'' i det statliga studiestödssystemet genom att där drabbas av en högre skuldsättning på grund av ränteuppräkning under värnpliktstiden.
Enligt vår uppfattning bör studiestödslagen ändras så att den som har studieskuld inte behöver betala någon ränta på skulden under den tid man deltar i värnpliktsutbildning. Detta bör ges regeringen till känna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts beträffande räntor på studieskuld under värnpliktsutbildning.
Stockholm den 11 januari 1994 Rune Backlund (c) Sven-Olof Petersson (c)