Regeringen redovisar i proposition 1993/94:100 bil. 5 att man har för avsikt att den 1 juli 1994 ombilda försvarets personalvårdsnämnd så att den framgent enbart behandlar frågor rörande värnpliktiga.
Som motivering framhålls bl.a. att nämndens uppgifter beträffande personalvården successivt kommit att minska, delvis som ett resultat av att myndigheterna tagit ett ökat ansvar för dessa frågor och att uppgifterna därför alltmer kommit att ingå i myndighetens ordinarie verksamhet.
Vidare anser regeringen att nämnden behandlar många frågor som normalt inte hör till nämndens uppgifter.
Vi delar inte regeringens kritik av nämndens sätt att arbeta. De frågor nämnden har behandlat motiveras av den instruktion (FFS 1988:34) som regeringen själv fastställt.
De stora förändringar som vi bedömer ska genomföras inom försvarsmakten under innevarande och kommande försvarsbeslutsperiod och som främst drabbar de anställda motiverar starkt att nämndens ansvarsområde ska vara oförändrat och omfatta såväl värnpliktiga som anställda.
Det nya bantade högkvarteret kommer vid bildandet av myndigheten försvarsmakten den 1 juli 1994 att sammantaget ha en starkt reducerad personalledning, vars förmåga att ge ett effektivt centralt stöd åt den lokala personalvården får anses som kraftigt försämrad.
Det är i nuläget särskilt angeläget att nämnden följer arméns utbildning av s.k. mobiliserings- och förplägnadsförband (MOF) som ju hittills rönt omfattande kritik bl.a. beträffande utbildningen av värnpliktiga i stödproduktion och den personalpolitiska hanteringen av de civilanställda.
Med hänsyn till de personalproblem som finns både för anställd personal och för värnpliktiga så anser vi att försvarets personalvårdsnämnd utgör ett väl fungerande forum för samråd på central nivå. Nämnden bör i högre grad nyttjas för att stödja en väl fungerande personalpolitik inom försvarsmakten.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bibehållande av nuvarande uppgifter för försvarets personalvårdsnämnd.
Stockholm den 21 januari 1994 Sture Ericson (s) Lars Ulander (s) Iréne Vestlund (s) Ingvar Björk (s) Christer Skoog (s) Sven Lundberg (s) Karin Wegestål (s) Britt Bohlin (s) Alf Egnerfors (s)