Diskussionerna om det svenska reguljära försvarets nivå i framtiden pågår för fullt bland debattörer och andra. En del hävdar att efter kalla krigets dagar och Sovjetunionens upplösning kan försvaret bantas rejält. Andra menar att det är alldeles för tidigt att dra den slutsatsen. Demokratiprocessens utveckling och samhällsutvecklingen i övrigt i Ryssland och andra s.k. öststater de närmaste åren kommer att vara avgörande för vilket försvar Sverige kan behöva i framtiden.
Det är emellertid sannolikt att den civila och den övriga frivilliga delen av totalförsvaret i framtiden kommer att få en ökad betydelse för bevakning och försvar av bl.a. samhällsviktiga anläggningar och av lokalsamhället. En särskild vikt kommer naturligtvis dessa frivilliga försvarsdelar att få om det reguljära försvaret bantas ytterligare framöver.
En viktig del i det frivilliga försvaret är hemvärnet, som genom sin lokala förankring har en viktig och mycket god kännedom om förhållandena i just lokalsamhället. Det är därför angeläget att en god rekryteringsbas för hemvärnet säkerställs för framtiden.
En resurs som skulle kunna rekryteras i större utsträckning än tidigare till hemvärnsförbanden är yrkesofficerare och de värnpliktiga officerare som utgår ur den reguljära försvarsorganisationen. Dessa utgör en viktig resurs eftersom flera befäl med god utbildning kommer att behövas i framtiden.
En annan outnyttjad resurskategori utgör de värnpliktiga som i allt större antal inte ges grundutbildning i försvaret. Många av dessa som hamnar i den s.k. utbildningsreserven skulle säkert vara villiga att ingå i hemvärnet. Detta omöjliggörs emellertid på grund av att de saknar den militära grundutbildningen. Om de som vill ingå i ett hemvärnsförband ges en kortare skyddsvaktsutbildning så skulle de med fördel kunna krigsplacera i ett hemvärnsförband och där ges i första hand skyddsvaktsuppdrag och därmed frigöra bättre utbildad personal för andra uppgifter.
Givetvis är det viktigt vid en utvidgad rekryteringsbas att personkontrollen är god så att inte olämpliga personer kommer in i totalförsvaret. Sekretessbestämmelserna i dessa sammanhang är idag en hämmande faktor för detta och bör därför ses över.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utökade möjligheter till rekrytering av hemvärnsmän.
Stockholm den 19 januari 1994 Kjell Eldensjö (kds)