Inledning
Det är synnerligen viktigt att arbetet fortskrider till förmån för säkrare transporter av farligt gods. Vi har i vårt högteknologiska samhälle en allt mer växande volym av produkter som skall transporteras, klassade som farligt gods. Det är inte bara kemikalier av olika slag som är farligt gods. Även produkter som kanske inte klassas som farligt gods kan tillsammans med annat gods klassas till denna kategori. Det är därför angeläget med en fortsatt förstärkning av såväl utbildning som samordning av ansvaret för dessa oundvikliga transporter. Regeringens skrivelse 1992/93:258 ger en lägesbeskrivning inom beredskapen för kemikalieolyckor och transporter av farligt gods.
Utredningar
Regeringen har i ärendet beslutat att tillkalla en kommitté (Fö 1992:3) ''Hot- och riskutredningen'' med uppdrag att utreda påfrestningar och risker inom totalförsvarets civila del. Av direktiven framgår att man även skall beröra ''valet mellan olika transportslag och olika transportvägar'' för transport av farligt gods.
Det är viktigt att arbetet med säkrare transport av farligt gods fortskrider, inte bara i form av utredningar och lägesrapporter, även om det är nödvändigt, utan i konkreta förslag om insatser och åtgärder på såväl utbildnings- som forskningsområdet. Vårt samhälle idag och hanteringen av farliga ämnen kräver kraftfulla och snara beslut som leder till fortsatt utveckling av dessa interkontinentala transporter.
Aktuell information
Det är därför viktigt att nämnda utredning utvidgar sina åtaganden till att även behandla hur utbildning och aktuell kunskap hålles à jour och utvecklas. Varje dag tillkommer nya kemikalier som skall transporteras på olika transportslag. Av förklarliga skäl blir det nästan omöjligt att upprätthålla aktuell information och kunskap.
Riksdagen bör därför som sin mening ge regeringen till känna behovet av forskning och utbildning kring ämnet farligt gods, samt vikten av att nämnda utredning också får i uppdrag att utreda hur utbildning och aktuell kunskap ska kunna hållas à jour.
Avsändaransvar
Förslag skulle kunna väckas om att avsändaren ansvarar för hela transporten ända fram till slutlig mottagare. Idag lyfts ansvaret från olika personer och transportörer som i bästa fall känner till godsets namn. Men hur man skall sätta in en akut åtgärd vid eventuell incident är inte lika självklart. Det finns idag ADB-hjälpmedel som borde kunna vara en hjälp. Lagstiftning om ''avsändaransvar'' skulle kunna vara en väg att föreslå för att påskynda åtgärder till förmån för säkrare transporter av farligt gods. Behovet av samordning av kontrollansvaret mellan olika ansvariga vad gäller farligt gods är stort.
Riksdagen bör därför som sin mening ge regeringen till känna behovet av att ansvarsförhållandena vid transport av farligt gods ses över, exempelvis om ett avsändaransvar skulle kunna vara en lämplig metod.
Räddningsverket har ett stort ansvar och besitter en hög kompetens som inte får förringas. Dock går utvecklingen i hög fart vilket måste hållas i minnet. Våra universitet är en tillgång som besitter hög kunskap och de borde få klara uppdrag om utbildning och forskning för att nå högre säkerhet för farliga godstransporter.
Riksdagen bör därför som sin mening ge regeringen till känna vikten av att se över hur Räddningsverket och universiteten i större utsträckning kan nyttjas som en resurs för att bidra till säkrare transporter av farligt gods.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utbildning och forskning omkring transporter av farligt gods,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att Hot- och riskutredningen får utreda hur utbildning och kunskap på området farligt gods skall kunna hållas à jour,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att ansvarsförhållandena vid transport av farligt gods ses över,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av en översyn av hur Räddningsverket och universiteten i större uträckning skall kunna nyttjas som en resurs för att bidra till säkrare transporter av farligt gods.
Stockholm den 6 oktober 1993 Kenneth Lantz (kds)