Markägare och renägare har redovisat olägenheter med nu rådande förhållanden vad avser nyttjande av mark för sina intressen i västra Härjedalen och delar inom Kopparbergs län.
Markägarna finner stöd i gällande lag (renbeteslagen) för sina krav att deras marker skall vara fria från renar under sommarhalvåret. Renägarna gör för sin del gällande, att det inte är möjligt att med aldrig så stor arbetsinsats undvika att renar tränger in på de privatägda markområdena.
Redan vid tillkomsten år 1886 av den första renbeteslagen uppmärksammade Kunglig Maj:t på de nu beskrivna förhållandena. Detta framgår av följande uttalande i före detta landskamreraren E. Huss ''Utredning rörande renbetestrakter för lapparna i Jämtlands län och Kopparbergs län 1959'':
Såsom ovan nämnts blevo lapparna i Jämtlands län genom avvittring berövade en stor del av sina gamla sommarbetesland. De lappskattefjäll, som avsatts vid avvittringen, voro för små och ofta så belägna, att skadegörelse och intrång på enskilda jordägares intill liggande marker icke kunde undvikas. Tillämpningen inom Jämtlands län av 1886 års renbeteslag framsköts därför till den 1 januari 1889 i avsikt att under tiden nödiga åtgärder skulle hinna vidtagas för renbetesfjällens utvidgning. I sådant syfte uppdrog Kunglig Maj:t enligt nådigt brev den 13 juli 1887 åt länsstyrelsen i Jämtlands län att träda i underhandling med vederbörande jordägare om överlåtelse till kronan av den mark, som kunde finnas nödig för utvidgning av lapparnas sommarbetesland samt, då sådan mark funnes kunna för skäligt pris förvärvas eller i brist på godvillig överenskommelse böra exproprieras, därom hos Kunglig Maj:t göra framställning. Efter verkställd utredning och skilda framställningar bemyndigades därefter länsstyrelsen i Jämtlands län att för statens räkning avsluta köp av ett betydande antal fastigheter. De första inköpen ägde rum år 1888 och de senaste år 1944.
LST-citat ur redogörelse från Lappfogden
Fastighetsförvärven avstannade så småningom i brist på överenskommelser med alla ägare av utvidgning av renbetesfjällen lämpliga fastigheter och de genomförda förvärven innebar inte den totallösning av problem, som eftersträvades. Gränsen mellan privatägd mark och renbetesfjäll blev mycket oregelbunden till nackdel för både markägare och renägare. I flera omgångar har därför hittills under 1900-talet strävanden gjorts att uppnå en verklig framtidslösning till nytta för båda parter samtidigt som andra åtgärder vidtagits av renägarna i samråd med markägare och renskötselmyndigheter till bortskaffande av renar på särskilt utsatta platser.
Underhandling om fortsatt markförvärv
Vid genomgång av vad som hänt i frågan fram till i dag kan noteras följande:
Markförhandlingar inleddes den 19 februari 1957 på initiativ av länsstyrelsen. Sammanträden hölls också den 28 maj 1962 och den 25 februari 1963.
Renskötselmyndigheterna lyckades emellertid inte hos markägarna vinna gehör för sina förslag i sådan grad att eventuella upplåtelser av renbetesrätt inom vissa fastigheter skulle påtagligt förbättra relationerna mellan markägarna och renägarna i Tännäs kommun.
En följd av dessa förhandlingar var emellertid, att överenskommelse träffades mellan ett skogsbolag, enskilda fastighetsägare och markförvaltande statliga organ om etablerandet av Tännäs gemensamhetsskog. I samband därmed medgavs från markägarhåll viss inskränkning i äganderätten i form av renskadeservitut, gällande gemensamhetsskogens mark.
Tännäs lappbys svåra renskötselsituation har också uppmärksammats av renbetesmarkutredningen, vars betänkande ''Renbetesmarkerna'' av Kunglig Maj:t överlämnades till länsstyrelsen i Jämtlands län för vidtagande av lämpliga åtgärder.
Länsstyrelsen tillsatte en arbetsgrupp med uppgift att närmare överväga vilka åtgärder för utvidgning av lappbyns betesområde, som borde vidtagas samt att bedriva underhandlingar med berörda markägare och i förekommande fall träffa överenskommelse med dem.
Trots olika åtgärder under åren så kvarstår problemen, renägarna har antingen spontant eller på begäran gång på gång reducerat byns renantal genom slakt. Trots detta har utströvningen av ren mot privatägd mark inte kunnat undvikas.
Länsstyrelsen i Jämtlands län framhöll senare att det enda rimliga vore en expropriation av renbetesrätt vara enda möjligheten att förse samebyn med erforderlig mark, ca 20 000 hektar. De problem som skulle bli lösta, om expropriationen kommit till stånd, framstår med större eftertryck nu än då de första gången aktualiserades. Trots att drygt 100 år gått sedan dess är problemen dock i stort identiska.
Som ovan framhållits berövades renskötseln i Tännäs genom avvittring en stor del av sina sommarland. Rättviseskäl talar nu för att staten bör återställa de förhållanden, som rådde före avvittringen.
Det bör poängteras, att markägare -- i händelse av att renskötseln tillgodoses enligt förslaget -- förutsättes äga i övrigt fritt förfogande över sin mark. För intrång eller den olägenhet renskötseln förväntas vålla, skall kompensation lämnas.
Länsstyrelsen i Jämtlands län hemställde i skrivelse den 30 juni 1971 till statsrådet och chefen för jordbruksdepartementet att Kungl. Maj:t måtte besluta om expropriation av rätt till renbete på ca 200 fastigheter inom Tännäs socken till förmån för renskötseln inom Tännäs sameby.
Kungl. Lantbruksstyrelsen yttrade 1973-09-07: (79 H 587/71) (368 H 112/72)
Lantbruksstyrelsen finner således att såväl formella som sakliga förutsättningar för meddelande av beslut om expropriation föreligger.
Expropriationsbeslutets närmare innehåll
Expropriationen bör innefatta skyldighet för de markägare som ej godkänt avtalet att ansluta sig till detsamma. Dessa är f.n. 78. Av dem äger dock 65 fastigheter som är mindre än ett hektar. Trots att också ägare av dessa mindre fastigheter tillåtits godkänna avtalet, anser dock landbruksstyrelsen att man i detta fall inte bör tillgripa expropriation mot ägare av fastigheter som är mindre än ett hektar. Det är i allmänhet fråga om sportstugetomter, och det är ovanligt att de innehåller något renbete. Renskador på dessa fastigheter inträffar praktiskt taget aldrig. Lantbruksstyrelsen anser därför att man utan olägenheter kan undanta dessa fastigheter.
Expropriationen bör därför begränsas till följande 14 fastigheter (motsvarande 13 ägareenheter).
Funäsdalen 10:9 12:6 15:8 26:28 29:6 29:10 36:11 38:12 Kyrkbyn 2:4, 14:3 7:2 22:14 22:25 Valmåsen 3:7
Lantbruksstyrelsen föreslår att staten slutligen bör svara för alla kostnader i samband med förfarandet. Däremot bör rennäringen svara för expropriationsersättningen eller i varje fall huvuddelen av den.
Jordbruksverket skrev i ett beslut från 1992 följande:
Nyttjanderätt till renbete i Tännäs
Enligt två kontrakt den 27 mars 1973 upplät vissa markägare i Tännäs socken nyttjanderätt till renbete respektive renstängsel. Kontrakten gäller till den 30 september 1993. I skrivelse den 6 mars 1992 har länsstyrelsen uppgivit att det är angeläget att det snarast tas initiativ till förhandlingar om nya avtal skall tecknas.
Jordbruksverket har diskuterat ärendet under hand med länsstyrelsen och Svenska samernas riksförbund. Enligt Jordbruksverkets uppfattning ankommer det på markägarna och de renskötande samerna att överenskomma om upplåtelser av mark för renskötseländamål. Information som kan ligga till grund för parternas förhandlingar, t.ex. hos länsstyrelsen tillgängliga material från tidigare förhandlingar (den s.k. Tännäs-- Idregruppens handlingar), bör dock hållas tillgängliga från statens sida. Jordbruksverket avser inte att delta i förhandlingarna som företrädare för någon parts intressen.
Länsstyrelsen i Jämtlands län beslutade den 14 januari 1993 med anledning av Jordbruksverkets beslut följande:
Nyttjanderätt till renbete i Tännäs
Länsstyrelsen får åberopa överläggningarna den 8 december 1992 i rubricerad fråga. Länsstyrelsen lovade härvid -- inte minst mot bakgrund av förhandlingsuppläggningen vid gällande arrendeavtals tillkomst år 1973 -- att återkomma med närmare besked kring aktuella myndigheters medverkan sedan Statens jordbruksverks skriftliga ställningstagande i saken erhållits.
Jordbruksverket har härefter i skrivelse 1992-12-14 uttalat att det enligt verkets uppfattning ankommer på markägarna och de renskötande samerna att överenskomma om upplåtelser av mark för renskötseländamål. Verket avser inte att delta i förhandlingarna som företrädare för någon parts intressen.
Länsstyrelsen delar jordbruksverkets principiella inställning till saken. Länsstyrelsen anser sig således förhindrad att företräda någon part i förhandlingarna. Däremot kommer länsstyrelsen att tillhandahålla allt tillgängligt material från de tidigare förhandlingarna och är även beredd att bistå med information i övrigt för att underlätta förhandlingsarbetets bedrivande.
Detta är för oss motionärer ett märkligt förfarande mot bakgrund av den komplexa situation som råder vad avser markanvändning för Tännäs sameby. Vi motionärer föreslår att regeringen snarast ingriper i detta ärende och medverkar till en godtagbar lösning för såväl markägare som de renägande samerna. En möjlig strategi vore enligt oss att medverka till att de arrendeavtal som gällt till den 30 september 1993 fick förlängas och att man under avtalens nya löptid sökte en slutlig lösning med renbetesmarkerna för Tännäs sameby.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om statens fortsatta ansvar att lösa markfrågan för renskötseln i Tännäs sameby.
Stockholm den 25 januari 1994 Leo Persson (s) Magnus Persson (s) z2pBilaga pz3