De radioaktiva ämnena från olyckan vid kärnkraftverket i Tjernobyl nådde Sverige söndagen den 27 april 1986. Hårdast drabbades stora delar av Gävleborgs och Västernorrlands län, i mindre utsträckning Uppsala län, Västmanlands län och Västerbottens län.
År 1986 var olyckan en nationell angelägenhet. Samma höst anslog staten medel till fällda älgar om cesiumhalten i köttet överskred gränsvärdet 300 Bq. Detta gränsvärde höjdes 1987 till 1 500 Bq. Ersättningar för provtagning av insjöfisk eller för förluster på grund av minskad fiskekortsförsäljning har inte staten betalat ut, ej heller till cesiumanalyser i bär och svamp som inte bara konsumeras av invånarna i de drabbade områden utan också säljs till uppköpare.
Redan 1987 beslöt regeringen att inte bidra till analyser av fällda älgar. Skälet angavs vara att cesiumhalten i älgens föda sjunkit snabbt. Detta beslut togs på felaktiga grunder och saknar verklighetsunderlag. Forskarna Thomas Palo och Per Nelin vid Institutionen för viltekologi vid Lantbruksuniversitetet i Umeå och Ronny Bergman och Torbjörn Nylén på Försvarets forskningsanstalt gav 1992 ut en forskningsrapport som visar att strålning från Tjernobyl är borta från åkern men kvar i skogen. Älgarna i Västerbotten och Gävleborg innehåller i genomsnitt lika mycket radioaktivt cesium i dag som hösten 1986. Däremot kan man se att värdena varierar kraftigt från individ till individ och från år till år.
Som första kommun tar Gävle sedan 1992 ut full kostnadstäckning dvs. 145 kr per prov. Under perioden 1986--91 lade Gävle kommun ut 1 146 000 kronor på cesiumanalyser men har tröttnat och i ett brev till regeringen påtalat att kostnadsbärare rimligtvis bör vara staten. Där har kommunen stöd av forskare som poängterar analysresultatens betydelse i deras arbete och befarar att kontrollmaterialet inte blir representativt om jägarna tvingas betala själva. Jägarna i Gävleborg har sammanställt ett unikt material som skulle ha kostat miljonbelopp om inte arbetet utförts gratis. Alla testade älgar efter olyckan och fram till i dag har kartlagts och är en guldgruva för forskningen.
I budgetpropositionens bilaga 10 gör regeringen bedömningen ''att i Gävle kommun kostar analyserna upp emot 150 kr och i Hudiksvall bara 25 kr. Alltså finns det möjligheter för en jägare att få mätningar utförda till lägre kostnader och kan bäras av jägarna själva.'' Helt klart är att fler kommuner av ekonomiska skäl kommer att följa Gävle kommuns exempel och att Hudiksvalls kommun inte är beredd att bekosta analyser för vilt skjutet i Gävletrakten. Att jägare skulle åka 15--20 mil för att testa köttet i Hudiksvall är också en orimlig tanke.
Om vissa forskningsprojekt kräver dyrare mätmetoder får kostnaden härför täckas med medel som står till de aktuella projektens förfogande, skriver regeringen i budgetpropositionen. Att projekten inte har medel för detta ändamål är ''blåstensprojektet'' ett bevis på. De analyser som görs betalas av jägarna och Viltskadefonden som också finansieras av jägarna. Blåstenarna som placeras ut i skogen betalas första året av Skogsbrukets forskningsfond och sedan genom jägarnas viltskadefond.
Regeringen skriver också att ''för områden med höga cesiumhalter har regeringen beslutat om allmän jakt på hornbärande bock under våren.'' Ett välkommet beslut, men att bara pyschjaga hornbärande bock snedfördelar stammen. En väl avvägd avskjutning hör till viltvården som Sverige fick beröm för vid EU-förhandlingarna.
Enligt forskarna kommer problemen från Tjernobylolyckan att forsätta minst trettio år till. Provtagningar måste tas av hälsoskäl och forskningsskäl. Regeringen bör också väga in vad minskad avskjutning innebär för viltvården, skogsbetesskador, uppätna grödor och ökning av viltolyckor som redan nu kostar lidande och pengar.
Vi anser att staten inte kan avhända sig ansvaret för kostnader av cesiumanalyser. Regeringen bör även överväga om ansvaret kan delas mellan olika parter. Att kärnkraftsindustrin är en av kostnadsbärarna är högst rimligt eftersom forskning om följderna av en kärnkraftsolycka bör ligga i dess intresse.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kostnadsansvaret för cesiumanalyser i fallvilt, insjöfisk, bär och svamp.
Stockholm den 13 januari 1994 Sigrid Bolkéus (s) Britta Sundin (s) John Andersson (-)