Befria regeringen från förprövningar i miljöärenden
Den nu aktuella miljöprövningen av Öresundsbron har fokuserat problemet med att det är regeringen som är första och enda instans som ska avgöra om projektet är förenligt med vattenlag och naturresurslag. Kan verkligen regeringen göra en saklig prövning trots de slutna avtalen med Danmark?
Vi vill avskaffa regeringsprövningen och ersätta den med prövning i Koncessionsnämnden för miljöskydd.
När någon vill starta en miljöfarlig verksamhet är det normalt länsstyrelsen eller koncessionsnämnden som ger tillstånd och ställer upp villkor för hur verksamheten skall bedrivas. Enligt naturresurslagens fjärde kapitel skall emellertid lokaliseringen av anläggningar och åtgärder som kan antas få betydande omfattning först prövas av regeringen. Om regeringen ger tillstånd ska koncessionsnämnden därefter avgöra vilka villkor som ska gälla för verksamheten. Koncessionsnämnden kan då inte påverka valet av plats eller avstyra en verksamhet även om den inser att påverkan på miljön blir allvarlig.
Skälet till att denna tidiga regeringsprövning en gång infördes var att man ville undvika att den som tänkte starta en ny verksamhet skulle lägga ner mycket tid och arbete på att utreda ett projekt som ändå inte skulle få lov att komma till stånd. En motsvarande ordning gäller för verksamheter som ska prövas enligt vattenlagen där regeringen först ska pröva tillåtligheten av vissa större vattenföretag.
Det ursprungliga motivet till dessa förprövningar av regeringen finns emellertid inte längre. I dag krävs både miljökonsekvensbeskrivningar och remissbehandling innan regeringen fattar sitt beslut och det finns därför ingen tid att vinna genom att dela upp prövningsförfarandet i en tillståndsdel och en villkorsdel. Däremot blir det allt tydligare att detta förfarande leder till flera problem.
Ett av problemen är att det i många fall är svårt att frikoppla frågan om vilken plats som är lämpligast från vilka villkor som ska gälla för verksamheten. Typfallet är etablerandet av deponier.
Ett annat problem är det som nu aktualiserats genom miljöprövningen av Öresundsbron. I många stora projekt är staten en direkt eller indirekt intressent. Regeringen hamnar då på två stolar. Å ena sidan ska man verka för att projektet ska bli av, å andra sidan ska man sätta stopp för projektet om det inte uppfyller miljölagstiftningens krav.
Ett avskaffande av regeringens förprövning enligt naturresurslag och vattenlag skulle undanröja dessa problem.
Riksdagen bör fatta beslut om detta.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag om att avskaffa regeringens förprövning enligt naturresurslagen och vattenlagen.
Stockholm den 24 januari 1994 Jan Jennehag (v) Bengt Hurtig (v) Karl-Erik Persson (v) Rolf L Nilson (v)