Bostaden är en grundläggande social rättighet som kan likställas med rätten till arbete, utbildning och sjukvård. Detta har lett till att vi i vårt land har ett modernt bostadsbestånd av hög kvalitet. I jämförelse med många andra länder är boendestandarden relativt jämnt fördelad. Bostadsslum i egentlig bemärkelse saknas helt. Det är viktigt att försvara dessa världen som uppnåtts genom flera decenniers bostadspolitik.
Den nuvarande bostadspolitiken tycks vara inriktad på att stat och kommuns inflytande skall minska och låta marknadskrafterna ta över. De ska bestämma vad som skall byggas, vem som skall få tillgång till bostäderna och vad det skall kosta att bo. Denna utveckling måste brytas och de bostadspolitiska målen måste åter få ligga till grund för de förändringar i regelsystem som kan behöva göras.
Boverket har nyligen antagit nya byggregler som trädde i kraft 1 januari 1994. Med den utformning som byggreglerna nu fått finns en uppenbar risk att framtida bostäder får en klart sämre utformning och standard än vad som hittills har varit ambitionen.
Vi är öppna för att genomföra förenklingar och förändringar i olika regelverk. Utgångspunkten för förenklingarna och förändringarna måste vara att reglerna bibehåller kravet på god funktion och därmed är till stöd för de boende.
Marknadsivrarnas åsikter har fått för stort genomslag på konsumenternas bekostnad när det gäller tillgänglighet och bostädernas utformning. Detta trots kritik från berörda remissinstanser. De hittills genomförda förändringarna innebär konsekvent att man har hävdat byggproducenternas och fastighetsägarnas intressen på de boendes bekostnad.
En sådan bostadspolitik leder till segregation och ökade sociala problem i samhället. Detta vill vi förhindra.
Reglerna sänker kraven för handikapptillgänglighet, de avvisar behovet att i en bostad med flera våningsplan skall varje våning och rum för sömn och vila också ha toalettrum. När det gäller bostadens utformning så innebär reglerna en nybyggnation som ur boendesynpunkt är betydligt sämre än tidigare krav. Vi kommer att få rum för sömn och vila som är mindre än 7 kvm. Inget krav finns att varje rum eller del av rum går att möblera för sitt ändamål. Om detta inte är uppenbart anser vi att en möblerad lägenhetsplan redovisas. Antalet personer bostaden är avsedd för bör också anges. Vi anser också att det tidigare kravet om rumssamband var ett bra mått på kvalitet och standard. För att undvika s.k. enkelsidiga lägenheter bör en bostad om två och ett halvt rum och kök eller större ha fönster åt minst två håll.
Vi är på många områden på väg mot ett produktionsinriktat samhälle där mindre och mindre hänsyn tas till de enskilda människornas behov. Produktionsinriktningen och marknadsstyrningen försvaras med att det ger konsumenten valfrihet. En valfrihet som möjligen kan användas för vanliga konsumtionsvaror. Bostäder och boendekvalitet är emellertid inte vanliga konsumtionsvaror som enkelt går att välja eller byta till något som passar det enskilda hushållet. En dåligt planerad bostad kan ha en fördel genom att bli billig. Men det är osolidariskt att de hushåll som har begränsade ekonomiska resurser också skall behöva bo i dåligt planerade bostäder. För det enskilda hushållet är det än svårare att i valfrihetens namn bedöma kvaliteten i den tilltänkta bostaden.
Marknaden och efterfrågestyrning fungerar bra när det handlar om konsumtionsvaror där människor har kunskap och möjlighet att jämföra och välja. Bostäder är ofta livslånga investeringar där de enskilda hushållen behöver den experthjälp som samhället hittills har bistått med när det gäller funktion, säkerhet och kvalitet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ändringar i byggreglerna för att uppnå kraven på bostadens funktion, säkerhet och kvalitet.
Stockholm den 24 januari 1994 Oskar Lindkvist (s) Magnus Persson (s) Lennart Nilsson (s) Sören Lekberg (s) Rune Evensson (s) Britta Sundin (s) Marianne Carlström (s) Lars Stjernkvist (s) Björn Ericson (s) Berit Oscarsson (s) Nils T Svensson (s) Mats Lindberg (s) Sinnikka Bohlin (s) Ingvar Johnsson (s)